Anasayfa Haber AMD, Zen 4 ve RDNA 3 Mimarisiyle İlgili Detaylar Verdi

AMD, Zen 4 ve RDNA 3 Mimarisiyle İlgili Detaylar Verdi

Ryzen 5000 Mobil ve RX 6700

RDNA 2 grafik mimarisi ve RX 6000 ekran kartları ile yapılan atılımların bir benzeri RDNA 3 mimarisi ile bekleniyor.

AMD, Zen 3 mimarisi ve Ryzen 5000 işlemcileriyle birlikte Intel ile olan rekabeti farklı bir boyuta taşımıştı. Öte yandan RDNA 2 GPU mimarisi yeni tanıtıldı ve RX 6000 serisi ekran kartları yakında satışa çıkacak. Ancak kırmızı ekip gelecek için planlarını şimdiden oturtmuş görünüyor.

AMD Zen 4 ve RDNA 3

AMD’nin Başkan Yardımcısı Rick Bergman, The Street ile yaptığı röportajda Zen 3 işlemciler ve RDNA 3 ekran kartları hakkında bazı detaylara değindi.

AMD RDNA 3 Grafik Mimarisi

Bildiğiniz gibi RDNA 2 mimarisi ile birlikte RDNA 1’e göre watt başına performansta %50 kazanç sağladıklarını iddia etmişlerdi. Yetkili isim benzer kazanımları RDNA 3 mimarisi ile sağlamak için gelişmiş üretim teknolojilerinden (belki 5nm) faydalanacaklarını söylüyor. Bununla birlikte Infinity Cache teknolojisini kullanmaya ve geliştirmeye devam edecekler.

Rick Bergman’ın açıklamasındaki bazı önemli noktalara bakalım:

RDNA 2 GPU’larda %50 watt başına performans iyileştirmesi sağlanmıştı. Benzer iyileştirmeler için RDNA 3 mimarimizde daha gelişmiş üretim teknolojisi ve Infinity Cache teknolojisinden faydalanacağız.

Peki Watt başına performans hedefi neden önemli? Evet, RDNA 3 konusunda da aynı taahhüdümüz var. Pek çok yönden önemli. Çünkü güç tüketiminiz çok yüksekse, kullanıcılarınız daha büyük güç kaynakları ve gelişmiş soğutma çözümleri satın almak zorunda kalıyor. Yine önemli bir konu olarak, aslında kartın (malzeme kalitesi açısından) maliyetlerini yukarı çekiyor.

Eğer watt başına performans seviyenizi önemli ölçüde artırabilirseniz, dizüstü bilgisayar tarafında bazı egzotik soğutma çözümleri gerekmeden daha fazla performans sunabilirsiniz. Biz buna RDNA 2’de odaklandık, RDNA 3’de daha büyük şekilde odaklanacağız.

Infinity Cache teknolojisi de bununla bir dereceye kadar bağlantılı. Uzun süredir grafik işindeyseniz, bellek bant genişliği ile performans arasında oldukça iyi bir ilişki olduğunu fark edersiniz.

AMD Zen 4 ve RDNA 3

RDNA 3 daha gelişmiş bir 7nm (EUV) veya 5nm üretimini temel alabilir. Bu konuda bilgilerimiz kısıtlı lakin AMD watt başına performans artışı için oldukça kararlı.

AMD Zen 4 Mimarisi

Bergman, Zen 4 mimarisinin de daha yeni bir yarıiletken teknolojisini kullanacağını söylüyor. Ancak aynı zamanda işlemci üzerinde mimari geliştirmelerin yapılacağını kabul ediyor.

“Soru: 5nm TSMC üretimini kullanması beklenen ve 2022’nin başlarında gelmesi beklenen Zen 4 CPU’ların sağladığı performans kazanımlarının ne kadarı IPC kazançlarına bağlı olacak?

Rick Bergman: Zen 3 ile ilgili teknik dökümanlara bakarsanız, %19’luk IPC kazancı elde etmek için yaptığımız şeylerin bir listesini görürsünüz. Zen 4 mimarisi de benzer şekilde birçok geliştirme alacak. Daha fazla performans elde etmek için her şey inceleniyor.

Üretim süreci ise daha iyi watt başına performans elde etmek için bize ek bir kapı açıyor ve bundan da yararlanacağız.

AMD Zen 4 ve RDNA 3

Yeni nesil Zen 4 işlemcilerin 5nm üretim teknolojisinden faydalanacağı neredeyse kesinleşti diyebiliriz. Bununla birlikte IPC kazançları ve saat hızlarında artışlar da görmeyi bekliyoruz.

Öte yandan bu işlemci ailesi AM5 soketini kullanan ilk işlemcileri temsil edebilir ve DDR5 desteği de beraberinde gelebilir.