Anasayfa Makale Out of Range Hatası Nasıl Çözülür?

Out of Range Hatası Nasıl Çözülür?

Out of Range Hatası

Out of Range hatasının sebeplerine ve olası çözümlerine bakıyoruz.

Bu yazımızda, kullanıcıların sıklıkla karşılaştığı Out of Range hatasına ve çözüm önerilerine bakıyoruz.

Bilgisayarlarımız her zaman aynı kalmaz. Zaman içinde hem donanım, hem de yazılım açısından değişebilir. Yeni bir monitör aldığınızda, yeni bir ekran kartına geçtiğinizde ya da yeni bir sürücü yüklediğinizde, karşınıza çeşitli hatalar çıkabilir. Bu hatalar bazen kolay çözümlere sahip olsa da, bazen içinden çıkılamayan bir girdaba dönüşebilir.

Bu konuyla ilgili en yaygın hatalardan biri, hemen hemen çoğu sistemde karşınıza çıkabilecek olan Input Signal Out of Range (Giriş sinyali aralık dışı) hatasıdır. Neyse ki, sorunu aşağıda göstereceğimiz yöntemlerden biri ile oldukça kolay bir şekilde çözebilirsiniz.

Out of Range Hatasının Sebebi Nedir?

Out of Range Hatası

Bu hata, ekran çözünürlüğü veya yenlieme hızı (Hz) monitörün görüntüleyebileceğinden daha yüksek bir değere ayarlandığında ortaya çıkar.

Örneğin, monitörünüz 1920×1080‘e kadar olan çözünürlükleri desteklerken sisteminizi 2560×1440 çözünürlükte görüntü vermeye ayarlyamak Out of Range hatasının alınmasına yol açar.

Yüksek Hz Sorunu

Bu hatanın ortaya çıkmasının bir başka nedeni de, seçilen yenileme hızının monitörün desteklediğinden daha yüksek olmasıdır. Örneğin 60 Hz bir monitöre 75 Hz tazeme hızı verirseniz görüntü alamazsınız. Kısacası monitör, ekran kartıyla yenileme hızı bakımından eşitlenemez ise, yine “Out of Range” hatası kaçınılmazdır.

Hata mesajı, ikincil bir ekranda görüntüleniyorsa, Windows Görüntü özelliklerine gidin ve ikincil ekranın çözünürlük ayarını, görüntü görüntülenene kadar daha düşük bir ayara değiştirin. Monitörler için en ideal olanı, doğal çözünürlüklerini ve yenileme hızlarını kullanmaktır. Bu değerlerin dışına çıkılması, Out of Range hatasına sebep olacağı gibi, oyunlarda da problemlere yol açabilir.

Bu nedenle zorda kalmadıkça monitörün doğal çözünürlüğünün kullanılması tavsiye edilir. Doğal çözünürlük, genelde monitörün özellikleri arasında yazmaktadır. Örneğin monitörünüz 1080p ise doğal çözünürlüğü 1920 x 1080‘dir. 1440p ise 2560 x 1440, 4K ise de 3840 x 2160 olacaktır.

Güvenli Mod’da Ekran Yenileme Hızını veya Çözünürlüğünü Değiştirme

Windows, MacOS ve Linux dağıtımlarının çoğu, kullanıcının monitörün doğal değerleri dışında bir değer seçme ihtimaline karşın, bir önlem mekanizması içerir. Çoğunuz fark ettiği gibi, monitörün çözünürlüğünü ya da yenileme hızını değiştirdiğinizde, işletim sistemi sizden bu değişikliği belirli bir süre içinde onaylamanızı ister. Eğer bir sorun olduysa ve ekran görüntülenemiyorsa, bu süre içinde değişikliği onaylayamazsınız. Dolayısıyla işletim sistemi otomatik olarak eski ayarlara geri döner. Ancak işler her zaman bu denli kolay değildir.

Yeni bir ekran kartı taktıysanız veya belirli ayarları değiştirdiyseniz, yeni bir sürücü kurduysanız ya da yeni bir sistemi ilk kez çalıştırdıysanız, oluşabilecek olası sorunlardan biri, ekran kartının veya bilgisayarınızın, monitörün kaldırabileceğinden daha yüksek bir yenileme frekansında veya çözünürlükte çalışacak şekilde ayarlanması olabilir. Üstelik, yukarıda da bahsettiğimiz işletim sisteminin koruma mekanizması, bu gibi durumlarda çalışmayabilir. Sonucunda da bu durum, rahatsız edici hataya neden olur.

Bu sorun, daha küçük monitörlere sahip dizüstü bilgisayar kullanıcıları arasında en yaygın olanıdır. Sorunu çözmenin en iyi yolu, bilgisayarınızı Güvenli modda başlatmak ve bu ayarları değiştirmektir.

Güvenli Mod ile monitör ayarlarını değiştirme

Güvenli Mod, Windows işletim sisteminin minimum ayar, sürücü ve programla çalışmasını sağlayan, acil durum modudur. Bu sayede, kullanıcı tarafından yapılan ve sistemin sağlıklı bir şekilde başlamasını engelleyen hatalı sürücü yüklemeleri, uygulama ve sistem ayarları deaktive edilerek, kullanıcının Windows’a ulaşması ve ayarları düzeltebilmesi sağlanabilir. Ana monitörün görüntü vermediği bir durumda, Güvenli Mod’a ulaşmak için üç temel yöntem vardır:

A) İkinci Monitör bağlayarak Güvenli Mod’a Erişme

Bu yöntem, elinizde ikinci bir monitör varsa, bir önyükleme sürücüsü oluşturmadan Güvenli Mod’a erişebilmenizi sağlar. Bunun için adımları takip edin:

  1. İkinci monitörü bilgisayarınıza bağlayın
  2. Sisteminizi açın. Ekran geldiğinde, Başlat menüsünü açın.
  3. Shift tuşuna basılı tutarken, Yeniden Başlat seçeneğine tıklayın.
  4. “Devam”, “Sorun Giderme”, “Bilgisayarınızı kapatın” seçeneklerine çıkana kadar bekleyin.
  5. Sorun Giderme -> Başlangıç Ayarları’nı takip edin ve Yeniden Başlat’a basın
  6. Bilgisayarınız başladığında, bilgisayarı düşük çözünürlüklü video modunda başlatmanıza izin veren seçeneği seçebilirsiniz.
  7. İkinci monitörünüzü çıkartın ve ana monitörünüzü takın.
  8. Artık Güvenli Mod’dasınız.

B) Windows Önyükleme Sürücüsü Kullanarak Güvenli Mod’a erişme

Ne var ki, Windows’a erişimimiz, monitörümüz çalışmadığından dolayı sınırlandırıldığından, Güvenli moda geçmek için başka bir yol denememiz gerekmekte.

  1. Bilgisayarınıza, Boot edilebilir bir Windows USB’si ya da DVD’si takın ve başlatın. Orijinal bir USB ya da DVD’niz yoksa, bu rehberimizden yararlanarak Windows 10 kurulum USB’si hazırlayabilirsiniz:
  2. Yeni taktığınız sürücüden önyükleme yapın.
  3. Windows kurulum başlangıcı ekranında, Dil, Saat ve Klavye özelliklerini girin. Ardından İleri butonuna tıklayın.
  4. Sonraki ekranda Bilgisayarınızı Onarın seçeneğini seçin. Ardından adımları takip edin:
    • Sorun Giderme -> Gelişmiş seçenekler -> Başlangıç Ayarları’nı seçin.Out of Range
      Out of Range
  5. Dört numaralı seçenek olan Güvenli Modda Başlat seçeneğini seçmek için, klavyenizde ya da F4  tuşuna basın
    Out of Range
  6. Artık Güvenli Mod’dasınız.

C) Sistemi Zorla Kapatma

Bu son yöntem, pek tavsiye etmesek de yukarıdaki seçeneklerden eli boş dönenler için son kurtarıcı olacak.

  • Sistem açılırken ya da çalışırken güç tuşuna dört saniye boyunca basılı tutun, PC aniden kapanacaktır.
  • Bir sonraki açılışta muhtemelen sisteminiz normal bir biçimde açılacak.
  • Şimdi tekrar güç tuşuna basılı tutarak PC’yi aniden kapatın.
  • Bu işlemi birden çok kez yaptığınızda Windows, otomatik olarak kurtarma moduna geçecek. İşte tam bu noktada B maddesindeki meneü ile Güvenli Mod‘a girebilirsiniz.

Güvenli Mod İşlemleri

  1. Bilgisayar yeniden başlayıp, Güvenli Mod’da açıldıktan sonra, masaüstünüze sağ tıklayın ve Görüntü Ayarları’nı seçin. Ayarlar sekmesine gidin ve Çözünürlük sekmesinde, monitörünüze uygun ayarları yapın. Sorunun çözülüp çözülmediğini görmek için ayarı monitörünüzün doğal çözünürlüğüyle eşitlemeye dikkat edin. Sonrasında bilgisayarınızı normal modda yeniden başlatmayı deneyin.
  2. Çözünürlük ayarlarıyla ilgili hiçbir şey sorunu çözmediyse: Güvenli moda geri dönün, Masaüstünüze sağ tıklayın ve Özellikler -> Ayarlar sekmesi -> Gelişmiş’i seçin ve ardından Monitör sekmesine gidin. Yenileme hızı çok yüksek ayarlanmışsa, biraz düşürmeyi deneyin. Önerilen en düşük ayarın 60 Hz olduğunu unutmayın. Çoğu panelin doğal yenileme hızı 60 Hz’dir, dolayısıyla değeri deneyebilirsiniz.
  3. Sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin.

Mevcut Grafik Sürücülerini Kaldırın veya Güncelleyin

İlk çözüm, bu korkunç hatayla mücadele eden kullanıcılar arasında oldukça popüler ve basittir. Ancak bazen bu basit ayar yeterli değildir ve yine Güvenli Modu kullanarak sorun gidermeye devam etmeniz gerekmekte. Önceki yöntemde oluşturduğunuz Windows 10 önyüklenebilir USB sürücünüze de yeniden ihtiyacınız olacaktır.

  1. Bilgisayarı önceki adımda anlatıldığı gibi USB bellek ya da DVD’den Boot edin ve Güvenli Mod’da başlatın.
  2. Sürücüleri güncelleyeceğimizden dolayı, ağ bağlantınız olduğundan emin olun.
  3. Başlat menüsüne Aygıt Yöneticisi yazın ve Enter tuşuna tıklayın.
  4. Görüntü Bağdaştırıcıları kategorisini açın. Grafik kartınıza sağ tıklayın ve Sürücüyü Güncelle‘yi seçin. Eğer ağ bağlantısı olmadan, normal Güvenli moda başlattıysanız, Cihazı kaldır’ı seçin ve beşinci adımı atlayın.
  5. Sürücü yazılımını otomatik olarak ara’yı seçin ve yüklemek için ekrandaki talimatları takip edin.
  6. Bilgisayarınızı normal olarak yeniden başlatın ve sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol edin. Sürücüyü kaldırdıysanız, Windows önyükleme yaparken sürücüyü arayıp bulmalı ve yüklemelidir.
  7. Eğer sorununuz çözüldüyse, ekran kartınızın üreticisinin sitesinden, kartınız ve işletim sisteminiz için olan son sürücüyü indirin ve kurun.

DDU İle Ekran Kartı Sürücüsünü Silip Yeniden Kurun

Display Driver Uninstaller (DDU), zamanla bilgisayara takılan farklı monitörler, üst üste güncellenen sürücüler ve Windows güncellemeleri sonrası biriken kayıt defteri ve sürücü dosyalarını silerek, temiz bir sürücü kurulumunun yolunu açan kullanışlı bir araçtır.

Çoğu zaman çakışan ya da hatalı kurulmuş sürücü sorunları, beraberinde çözünürlük ve yenileme hızı sorunlarını da getirebilir. Bu nedenle grafik sürücülerini kaldırıp temiz bir kurulum yapmak, daha stabil ve rahat bir deneğim için önemli olabilir.

DDU ile Sürücü Kaldırma Rehberi yardımıyla, ekran kartınızın sürücüsünü kaldırabilir, güncel sürücüyü ekran kartınızın sitesinden indirip, temiz bir şekilde tekrar kurabilirsiniz.

Ek Yöntemler

Bu yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda, ekran kartınızı fiziksel olarak sistemden çıkartabilir, varsa dahili ekran kartıyla sistemi başlatmaya çalışabilir ya da başka bir ekran kartıyla sistemi açmaya çalışabilirsiniz.

Monitör kablolarınızda oluşacak sorunlar da, “Out of Range” hatasına sebep olabilmektedir. Bu nedenle kablolarınızın sağlamlığından ve düzgün çalıştığından emin olun. Gerekirse farklı kablolarla denemeler yapın.

BIOS Sıfırlama yöntemi

Bu tür hatalara gelen önerilerden biri, “BIOS Sıfırlama” seçeneğidir. Ancak bu yöntem, hatayı çözmekte fayda sağlamayacağı gibi, sistemin tamamen açılamamasına da sebebiyet verebilir. Zira BIOS’tan yaptığınız ve sistemin açılması için gerekli özel ayarlar,  BIOS’u sıfırladığınız taktirde silinebilir.

Sizin de önerileriniz varsa, bunları yorumlar kısmında belirtebilirsiniz. Monitörler, ve görüntüleme sorunları hakkında pek çok sorunuzu, Technopat Sosyal’de sorabilirsiniz.