Anasayfa Haber M1 Mac Modelleri Thunderbolt 4 Desteğine Sahip Olmayacak

M1 Mac Modelleri Thunderbolt 4 Desteğine Sahip Olmayacak

M1 Mac Thunderbolt 4

Apple, M1 Mac modellerinde Thunderbolt 4 yerine Thunderbolt 3 desteği sunuyor.

Apple tarafından gerçekleştirilen One More Thing etkinliğinde M1 işlemcinin duyurulması ve Intel işlemcilerin bırakılması ile birlikte Thunderbolt 3 desteğinin de bir kenara itilebileceği düşünülmüştü. Neyse ki durum öyle olmadı ancak M1 Mac modellerinde Thunderbolt 4 desteğine de yer verilmedi. M1 MacBook Air, M1 MacBook Pro ve M1 Mac mini‘nin her birinde iki USB-C noktası bulunurken bunlar sadece Thunderbolt 3 standardı için destek sunuyor.

Aslında Thunderbolt 3, Thunderbolt 4’ten çok farklı değil. Her iki protokol de 40 Gb/sn ile sınırlı. Bunun da Apple’ın bir önceki standarda bağlı kalmasının nedeni olabileceği düşünülüyor. Bu sayede daha az maliyetle aynı bant genişliği sunulmuş oluyor. Öte yandan, tabii ki Thunderbolt 4 kayda değer gelişmelere sahip.

Thunderbolt 4 ile kullanıcılar 2 adede kadar 4K ekran veya tek 8K monitör bağlayabiliyor. Ayrıca, 3.000 MBps‘ye varan depolama hızları söz konusu. Intel’in verimlilik kaybı yaşanmaması için yeni standardı ve USB 4‘ü destekleyen özel kablolar tasarladığını da not olarak düşelim. Bu kablolar sayesinde 40 Gb/sn hızın daha uzun mesafelerde bile düşmemesi sağlanıyor. Thunderbolt 4, Thunderbolt 3’ün kullandığı aynı USB-C konektörünü kullanıyor. Ek olarak USB 4, Thunderbolt 3 ve diğer USB standartlarıyla geriye dönük ve çapraz uyumluluk söz konusu.

2021 yılının ilk çeyreğinde tanıtılması beklenilen yeni nesil Apple işlemci ile birlikte Thunderbolt 4 desteğini de görebilecek miyiz merak ediyoruz?