Anasayfa Haber Rosetta 2, Eski Intel Uygulamalarının Apple M1’de Çalışmasını Sağlıyor

Rosetta 2, Eski Intel Uygulamalarının Apple M1’de Çalışmasını Sağlıyor

Rosetta 2 Intel

Rosetta 2 sayesinde Intel uygulamalarının yeni M1 işlemciler üzerinde çalışabilmesi mümkün hale geliyor.

Apple tarafından resmi olarak tanıtılan ARM tabanlı M1 işlemcisi ile Mac bilgisayarlar artık Intel ile yollarını ayırmaya başlıyor. M1, şirketin daha önce kullandığı Intel işlemcilerden farklı olarak x86–64 mimarisi yerine ARM64 mimarisi kullanıyor. Bu değişiklik sayesinde Mac’ler macOS uygulamaları ile birlikte iOS ve iPadOS uygulamalarını da çalıştırabilecek. Öte yandan bu durum, yeni cihazların eski Intel işlemciler için tasarlanmış uygulamaları çalıştırmasını da engellemiş oluyor. Bunun çözümü ise Rosetta 2 olarak karşımıza çıkıyor.

Rosetta, kullanıcıların Apple işlemci üzerinde x86-64 talimatları içeren uygulamaları çalıştırmasına olanak tanıyan bir çeviri süreci olarak tanımlanıyor. Rosetta’nın amacı ise Apple işlemciye geçişi kolaylaştırmak ve kullanıcılara uygulamaları için evrensel bir ikili program oluşturmasına zaman kazandırmak. Bunun uygulamanın yerel bir sürümünü oluşturmanın yerini tutmayacağına da dikkat çekiliyor.

Arka uçta çalışacak olan işlem, kullanıcı tarafında ise görünmez olacak. Yine de çeviri işi yapılırken biraz performans düşüşünün fark edilebileceği belirtiliyor. Bu anlamda Rosetta 2, Apple mimarilerine geçiş yaparken geliştiricilere biraz nefes alma alanı sağlayacak bir emülatör olarak nitelendirilebilir. Geliştiriciler kodlarını güncellemeye hazırlanırken mevcut uygulamaları da çalışmaya devam edecek.

Geliştiricilerin Rosetta 2 için biraz acele etmesi gerekecek. Çünkü emülatörün ne kadar süre kullanılabilir olacağı belirsiz. Rosetta ise 2006 yılında Apple, PowerPC‘den Intel’e geçerken ortaya çıkmıştı ve sadece üç OSX Tiger sürümü ile işlevsel kalmıştı.