Anasayfa Haber EFT İşlemlerinde Gün ve Saat Sınırlaması Kalkıyor

EFT İşlemlerinde Gün ve Saat Sınırlaması Kalkıyor

EFT gün ve saat sınırı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, FAST adlı yeni bir sistem ile EFT işlemlerinde gün ve saat sınırlamasını kaldıracağını açıkladı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, üzerinde çalıştıkları yeni bir bankalar arası para transferi sistemini duyurdu. Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) adlı yeni sistem, mevcut EFT (farklı bankalar arası para transferi) işlemlerinin sınırlandırmalarını kaldırmayı hedefliyor.

Halihazırdaki sistem ile yapılan EFT işlemleri, bildiğiniz üzere hafta içi ve mesai saati içerisinde transfer kısıtlaması bulunduruyor. Yani farklı bir bankaya para transferi yapmak istediğinizde, iş günü sayılan hafta içi günlerinde akşam 17:00’a kadar yaptığınız transferler işleme alınıyor. Saati veya günü geçtiğinizde ise, yaptığınız para transferi talebi, sonraki iş gününün mesai saatlerinde işleme alınıyor.

FAST adlı yeni sistem ise, bu sınırlandırmaları kaldırarak, 7/24 EFT işlemlerinizi yapabilmenizi sağlıyor. Yani hafta sonu veya mesai saatleri sonrasında da EFT işlemleriniz gerçekleştirilmiş olacak.

FAST sistemi ödemeleri de kolaylaştırıyor

Merkez Bankası tarafından geliştirilen yeni sistem, EFT işlemlerinin sınırlarını kaldırmakla kalmıyor. Yapılan açıklamada, ödemelerin artık bankanıza tanımlı telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi ile yapılabileceği belirtiliyor.

kredi kartı

Bu sistem kredi kartı bilgileriniz yerine, yukarıda belirttiğimiz bilgilerinizi kullanabileceğiniz anlamına geliyor. Ancak bu durumun EFT ve Havale işlemleri için geçerli olup olmadığı henüz netlik kazanmış değil.

Sistem ne zaman devreye girecek?

FAST sistemi, Merkez Bankası’nın açıklamasına göre 18 Aralık 2020’den itibaren test aşamasına girecek. Belirli kuruluşlarla başlayacak olan pilot uygulama sonrası ise sistem yaygınlaşmaya başlayacak.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın yaptığı açıklama ise şu şekilde;

“Merkez Bankası, yeni bir ödeme sistemini hizmete açmak üzere hazırlıklarını tamamlamıştır. FAST (Fonların Anlık ve Sürekli Transferi) olarak isimlendirilen bu yeni sistemle vatandaşlarımız farklı bankalardaki hesapları arasındaki para transferlerini, saniyeler içerisinde, 7 gün 24 saat gerçekleştirebilecektir.

FAST Sistemi’nin, 18 Aralık 2020 tarihinden itibaren pilot uygulama olarak hizmete alınması ve kademeli bir şekilde vatandaşların kullanımına açılması planlanmaktadır. Sistemin kısa bir zaman içerisinde tüm finansal kuruluşları kapsayacak şekilde yaygınlaşması hedeflenmektedir.

FAST Sistemi’yle birlikte, ödemelerin telefon numarası, kimlik numarası veya e-posta adresi gibi bilgiler kullanılarak daha kolay bir şekilde başlatılmasını sağlayan Kolay Adresleme Sistemi de vatandaşlarımızın kullanımına sunulacaktır.

Böylece, MB’nin ülkemiz perakende ödeme sistemleri altyapısını, yenilikçi finansal teknolojileri ve iş yapış yöntemlerini destekleyecek şekilde geliştirmeye yönelik çalışmalarında önemli bir adımı tamamlanmış olacaktır.

Ödemeler alanındaki temel altyapıyı güçlendirecek bu gelişmelerin, yenilikçi finansal teknolojilerin hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmesini sağlayarak, dijital ekonomi hedefi doğrultusunda çok önemli katkılarda bulunacağı değerlendirilmektedir.”