Anasayfa Haber Microsoft Office, Başlangıçta Apple M1 Desteğinden Yoksun Olacak

Microsoft Office, Başlangıçta Apple M1 Desteğinden Yoksun Olacak

Microsoft Apple M1

Microsoft, Office uygulamaları için ilk dönemde ARM tabanlı M1 işlemcilere doğrudan destek sunmayacak. Kullanıcılar ise Rosetta 2 ile Office uygulamalarını çalıştırabilecek ve ilerleyen tarihlerde tam destek alacak.

Apple’ın yeni M1 Apple Silicon işlemcili bilgisayarları iddialı bir çıkış yapmıştı. Cupertino devi ise böylelikle bazı konularda Intel’e bağlı kalmak mecburiyetinde olmayacak.

Apple kullanıcıları yeni gelişmeler için heyecanlı olsa da onları endişelendiren bir durum var: yazılım uyumluluğu. Apple Silicon tamamen farklı bir mimariye dayanıyor ve geçmişteki Intel yongalar için hazırlanan uygulamaların tümü yeni Mac’ler için doğrudan yerel desteğe sahip olmayacak.

Microsoft Apple M1

Bildiğiniz gibi Apple’ın bu konuda oyunlardan yazılımlara kadar her şey için Rosetta 2 isimli emülatör tabanlı bir çözümü var. Ancak geniş bir kullanıcı kitlesi olan Microsoft Office’in yerel destek sunup sunmayacağı merak ediliyordu. Microsoft ise bu konuda bir açıklama yaptı:

Word, Excel, PowerPoint, Outlook, OneNote ve OneDrive gibi uygulamaların en son sürümü, Apple Silikon mimarisini temel alan cihazlara yüklenebilir. En iyi deneyim için Kasım 2020 sürümünü (derleme 16.43) veya sonrasını yükleyin. Office’in bu sürümü, Apple Silicon’ı destekleyen ilk işletim sistemi olan macOS Big Sur için en son optimizasyonları içeriyor.

Apple Silicon işlemciler, Rosetta 2 olarak bilinen bir yazılım teknolojisi aracılığıyla Intel yonga seti için derlenen uygulamaları çalıştırabilir. Son kullanıcılar ve kurumsal müşteriler, Office’i yüklemek için mevcut yöntemleri kullanabilir.

Gelecekte hem Apple Silikon hem de Intel yonga setlerini yerel olarak destekleyeceğiz.

Uzun lafın kısası, ilk etapta Microsoft Office uygulamalarının yerel destek sunmayacağını belirtelim. Yazılımsal bir çözüm olan Rosetta 2 ile Office uygulamalarını kullanmak mümkün. Ancak bu uygulamalar çalışırken Apple Silicon işlemciler için optimize kodlar üretileceğinden, başlangıç süreleri daha uzun olabilir.

Öte yandan emülatör yardımıyla kullanılan uygulamaların performans açısından nasıl etkileneceğini önümüzdeki günlerde göreceğiz. Günün sonunda, M1 işlemcili cihazlarda Word, Excel, PowerPoint, OutLook, OneNote ve OneDrive gibi önemli araçların bazı sürümlerine erişim sağlayabilirsiniz.