Anasayfa Makale DirectX 12 Ultimate Destekli Ekran Kartları

DirectX 12 Ultimate Destekli Ekran Kartları

DirectX 12 Ultimate

Microsoft’un bir dizi özelliği bir arada sunduğu DirectX12 Ultimate özelliklerine ve destekli ekran kartlarına bakıyoruz.

DirectX 12 Ultimate, hem PC hem de yeni nesil Xbox konsolları için benimsenen önemli bir standart haline geldi. Bu standart kapsamında Işın İzleme (Ray Tracing), Variable Rate Shading (VRS), Mesh Shading ve Sampler Feedback gibi özellikler yer alıyor. Daha önceki DirectX 12 Ultimate makalemizde tüm bu özellikleri ayrıntılı bir şekilde ele almıştık. Peki AMD, NVIDIA ve hatta Intel gibi üreticiler nasıl destek sunuyor?

Tüm oyun geliştiricileri DX 12 Ultimate API’lerine erişim sağlayabiliyor ve örnek olarak DXR (DirectX Raytracing) API’si sayesinde oyunlara Işın İzleme desteği kazandırmak mümkün. DXR ve diğer ek özelliklerin kullanılması ise daha doyurucu görüntüler ve daha iyi performans demek. Microsoft’un hazırlamış olduğu DX12U ayrıca Xbox Game Pass ve Xbox Game Bar ile de uyumlu bir şekilde çalışıyor.

DirectX 12 Ultimate Destekli Ekran Kartları

Eğer yeni bir ekran kartı alacaksanız veya yeni bir sistem sahibi olmayı düşünüyorsanız, kartların kutularında veya ürün sayfalarında “DirectX 12 Ultimate” etiketini görürsünüz.

AMD Radeon RX 6000 Serisi

AMD’nin RDNA 2 mimarisini temel alan RX 6000 serisi ekran kartları, DirectX 12 Ultimate özelliklerinin tamamına destek sunuyor ve ayrıca Ultimate logosu taşıyor.

DirectX 12 Ultimate

NVIDIA RTX 20 ve RTX 30 Serisi

NVIDIA’nın Turing mimarili RTX 20 serisinin DX 12 Ultimate’ı tam olarak desteklediğini yazmıştık. Yeni nesil Ampere mimarili ekran kartları da doğal olarak tüm özellikleri kullanabiliyor. Ayrıca gelişmiş 2. nesil RTX çekirdekleri ise daha iyi bir ışın izleme deneyimi sunuyor.

  • NVIDIA GeForce 20 serisi ( Turing )
  • NVIDIA GeForce 30 serisi ( Ampere )

Intel Xe-HPG Ekran Kartları

Intel’in Xe mimarisi üzerine inşa edilen HPG sınıfı ekran kartlarının 2021 yılında çıkış yapması kuvvetle muhtemel. Bu kartlar orta seviyeden üst sınıf oyunculuğa kadar uzanacak ve Ray Tracing desteği sunacak. Hatta Ray Tracing sürücülerinin gelişim aşamasında olduğunu öğrenmiştik.

Bununla birlikte DXR API’sinin yanı sıra DX12U özelliklerinin tümüne destek sunulmasını bekliyoruz.

DirectX 12 Ultimate Desteğini Kontrol Etme

Bilgisayarınızın desteğini kontrol etmek için Windows+G tuşlarına basarak Xbox Game Bar’ı açabilirsiniz. Sonrasında Ayarlar’a (çark simgesi) ve Oyun özellikleri butonuna tıklayın. Burada PC’nizin DirectX 12 Ultimate’ı destekleyip desteklemediğini görebilirsiniz.

DirectX 12 Ultimate