Anasayfa Oyun PS5 Kolu DualSense – Tetik Tuşları Nasıl Çalışıyor?

PS5 Kolu DualSense – Tetik Tuşları Nasıl Çalışıyor?

DualSense hakkında hazırladığımız yeni video ile karşınızdayız. Bu videoda PS5 DualSense kontrolcüsünün özelliklerinden, tasarımından ve nasıl bir kullanıcı deneyimi sunduğundan bahsediyoruz.

PlayStation 5’in en dikkat çekici detaylarından biri ise şüphesiz ki DualSense kontrolcüsü. Tamamen yenilenen tasarımıyla dikkat çeken yeni nesil kontrolcü gelişmiş tetik hissidokunsal geri bildirimuyarlanabilir tetikleyiciler ve yerleşik mikron düzeni gibi detaylarla da ön plana çıkıyor. Biz de hazırlamış olduğumuz DualSense incelemesi ile beraber, yeni nesil kontrolcüsünün özelliklerini ve tasarımı yakından inceliyor, nasıl bir kullanıcı deneyimi sunduğunu da sizler için değerlendiriyoruz. İşte karşınızda PS5 DualSense inceleme videosu!

DualSense Özellikleri İle Neler Sunuyor?

Şık tasarımıyla ön plana çıkan DualSense kontrolcüsü, toplamda 280 gram ağırlığa ev sahipliği yapıyor. Bunun yanı sıra yeni nesil kontrolcüsü ele oldukça rahat oturan bir yapıyla beraber geliyor.

DualShock 4’e kıyasla oldukça ergonomik bir tasarıma da sahip olan kontrolcünün analog çubukları da bir önceki nesille aynı olarak karşımıza çıkıyor.

Uzun kullanım sırasında oyunculara oldukça konforlu deneyim sunan kontrolcünün, ergonomik tasarımı sayesinde eli yormadığını da söyleyebiliriz. Tetik tuşlarına baktığımızdaysa, önceki nesilde yer alan boşlukların kapatıldığını gözlemlemekteyiz. Bu kısımdaysa Sony kullanımı daha da kolaylaştırmış.

Bunun yanı sıra Sony, DualSense ile USB-C portuna da geçiş yapıyor. Aynı zamanda kontrolcünün üzerine bir de mikrofon yerleştiren Sony, böylece oyun sırasında herhangi bir ek ekipmana sahip olmadan diğer oyuncularla iletişim kurmamıza da olanak sağlıyor. Ayrıca bu mikrofon oyun içi etkileşimlerinde de kullanılabiliyor.

DualSense İncelemesi

Örnek verecek olursak, PS5 ile yüklü gelen Astro’s Playroom oyununda rüzgar esmesi gerektiği durumlarda DualSense’in yerleşik mikrofonuna üfleyerek oyunda rüzgar esmesini sağlıyoruz. Aynı zamanda bu mikron ile sesli komutlarda verebiliyor. Bu da oyun deneyimini daha da üst seviyelere çıkartıyor.

Ayrıca DualSense’te bir adette hoparlör çıkışına yer veriliyor. Bildiğiniz üzere Sony, DualShock 4’te bu mikrofonu pek etkin kullanamamıştı. Ancak yeni nesil konsolla beraber kontrolcü üzerindeki mikrofonu daha da etkin bir şekilde kullanan firma, böylece oyuncuların oyunun içerisinde olduğunu hissettiriyor.

Dokunmatik yüzeye geldiğimizde ise bu kısımda bizleri önceki nesle kıyasla biraz daha büyütülmüş bir alan karşılıyor. Genel olarak kontrolcünün bütünlüğü bozmayan bu dokunmatik alanınsa oldukça kullanışlı ve kibar görünüme ev sahipliği yapıyor.

Yeni nesil kontrolcünün en dikkat çeken özellikleri ise gelişmiş tetik hissidokunsal geri bildirimuyarlanabilir tetikleyiciler olarak sıralanıyor.

DualSense İncelemesi
DualSense İncelemesi

Dokunsal Geri Bildirim

DualShock 4’te bulduğunuz gürültülü motorlara benzer şekilde çalışıyor ancak duyum çok daha hassas olduğu için oyun sırasında daha belirgin duyumlara izin veriyor.

Uyarlanabilir Tetikleyiciler

Kontrol cihazının L2 ve R2 düğmelerinin çekerken hissettiğiniz direnci dinamik olarak ayarlamanıza olanak tanıyor, yani oyunda bir yay ipi gerdiğinizde ağırlaşıyor veya yüksek hızlarda fren yapmaya çalıştığınızda daha güçlü bir sıkma gerektiriyor.

DualSense Teknik Özellikleri 

  • Ağırlık: 280 gram
  • Boyutlar: 160 x 66 x 60mm
  • Batarya: Dahili şarj edilebilir lityum iyon pil (1560mAh)
  • Hareket Sensörü: Altı eksenli hareket algılama sistemi (üç eksenli jiroskop + üç eksenli ivmeölçer)
  • Dokunmatik Yüzey: 2 noktalı Dokunmatik Yüzey, Kapasitif Tip
  • Geri Bildirim: Tetik Etkisi, Titreşim ve Işık Göstergeleri
  • Portlar: USB Type-C, 3.5 mm Stereo Kulaklık Jakı
  • İletişim: Kablosuz – Bluetooth Ver5.1, Kablolu – USB bağlantısı (HID, Ses)