Anasayfa Video Cooler Master Hyper 212 Spectrum Soğutucu İncelemesi

Cooler Master Hyper 212 Spectrum Soğutucu İncelemesi

Cooler Master’ın Hyper serisi soğutucularının yeni üyesi 212 Spectrum’u ve soğutma performansını inceledik.

Uzun zamandır bilgisayar toplayanlar ve bu işin içinde olanlar bilirler, Hyper 212 Evo Cooler Master’ın en eski ve en popüler işlemci hava soğutucularından birisidir. Bu soğutucuyu zaman içinde bu kadar popüler yapan ise stok Intel veya AMD soğutuculara göre çok daha iyi soğutmasına rağmen bütçenizi aşmaması ve az yer kaplamasıdır.

Bugün giriş seviyesi hava soğutucularının işi AMD yüzünden biraz daha zorlaştı. AMD işlemcileriyle birlikte verdiği yüksek performanslı Wraith Prism serisi hava soğutucularıyla çıtayı yukarı çekti. Bu sebeple kullanıcı CPU soğutucusuna yatırım yapmak istediğinde aradaki performans farkının da buna değmesini istiyor.

Tabii Cooler Master zaman içinde bu seride çok farklı boylarda, tiplerde ve bütçe sınıflarında soğutucular üretti. Çift fanlı Hyper 212 Turbo’dan tutun 92mm fanlı Hyper 103’e kadar seçenek çok.

Hyper 212 Spectrum’un Farkları

Hyper 212 Spectrum bu seride zaman içinde yapılan performans ve görünüş iyileştirmelerini bünyesinde toplayan bir soğutucu olmuş. Peki Hyper 212 Evo’ya göre neler farklı? Öncelikle fanın tamamen değiştirildiğini görüyoruz. Bu modelde MasterFan SF120R kod adıyla bilinen RGB bir fan kullanılıyor. Fanın bıçakları oldukça kıvrımlı hale getirilerek statik basınç için optimize edilmiş. 12 santim çapındaki bu fan 650 RPM ile 2000 RPM arası hızlarda dönüyor.

Fan bu devir hızlarında 8 ila 30 desibel arasında gürültü üretiyor. Maksimum hızda 59 CFM hava akış değerine sahip. Ayrıca vida noktalarındaki titreşim engelleyici kauçuk malzeme sayesinde yüksek devirlerde titreşim kaynaklı gürültü azalıyor.

Ama bu soğutucu için fan biraz modifiye edilmiş. Mesela RGB özelliği kapatılamıyor ve değiştirilemiyor. Fanın bir RGB kablosu da yok. Yani varsayılan renk değişim şablonu ile kullanmanız gerekiyor. 4 pinli PWM fan güç kablosu, aynı zamanda RGB aydınlatmayı da besliyor. Fanın montajı ise 2 plastik klips ile kolayca yapılıyor ve yüksekliği ayarlanabiliyor.

Soğutucunun kendisi ise 6mm kalınlığında 4 direk temas bakır ısı borusuyla donatılmış. Bu bakır ısı borusuna lehimlenmiş alüminyum kanatçıklar görüyoruz. Bu kanatçıklar bazı soğutucularda gördüğümüz gibi açılı değil düz yapılmış. Yani fandan gelen hava minimum engelle karşılaşıp soğutucunun arkasından atılıyor. Soğutucunun üzerinde şık görünmesi için siyah plastik bir kapak bulunuyor. Üzerinde Cooler Master logosunu görüyoruz.

Kutu İçeriği

Soğutucuyu kutusundan çıkardığımızda öncelikle bizi beyaz bir aksesuar kutusu karşılıyor. Bu aksesuar kutusu içinde termal macun, vidalar ve farklı soket tipleri için montaj parçaları bulunuyor.

Soğutucunun hem Intel, hem de AMD’nin son kullanıcıya hitap eden tüm işlemci soketlerini desteklediğini belirtelim. Belki AMD Threadripper’ı bunun dışında tutmak lazım.

Soğutucunun 158 mm yüksekliğe sahip olduğunu düşünürsek çok da kısa ve kompakt olduğu söylenemez. Bu ölçü çoğu mid-tower kasanın sınırlarında kalıyor. Satın almadan önce kasanızın desteklediği maksimum işlemci soğutucusu yüksekliğine bakmakta fayda var.

Cooler Master Hyper 212 Spectrum Isı Borular
Hyper 212 Spectrum’un bakır ısı boruları bu şekilde gözüküyor.

Sıcaklık Testleri

Biz soğutucuyu AMD Ryzen 7 2700X işlemcimizle test ettik. Hyper 212 serisinin geneli için montajı o kadar da hızlı ve kolay değil diyebilirim. AMD’nin kendi soket braketlerini kullanmayıp sökmeniz ve yerine kutudan çıkan Cooler Master braketlerini ve arka plakasını takmanız gerekiyor, bu da kurulumu uzatıyor.

Kutudan Cooler Master’ın üst seviye bir macunu olan Master Gel Pro çıktığını görmek güzel. Macunu uygulayıp, soğutucumuzu takıp fan devrini %60 civarına getirdiğimizde ki bu 1200RPM’e tekabül ediyor, uzay montaj sistemimizde fanın belli belirsiz duyulduğunu farkettik. Bu sebeple soğutucunun çoğunlukla bu devirde kullanılacağını düşünüyoruz.

Arduino ile sıcaklığı ölçüyoruz.

Bu ayarlarda Cinebench R20 çoklu çekirdek render testini çalıştırdığımızda, işlemci sıcaklığının test sonunda maksimum 63 dereceye çıktığını gördük. Ortam sıcaklığımız test boyunca 23,5 dereceydi ve bu da bize 39,5 Delta T sonucunu veriyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Hyper 212 Spectrum stok hızlarda 12 çekirdekli ya da makul bir hız aşırtmayla çalışan 8 çekirdekli Intel ve AMD işlemcileri soğutmak için yeterli bir performans sunuyor. Yani performansın AMD’nin en iyi stok soğutucusu olan Wraith Prism ile 240’lık radyatörlü hazır sıvı soğutucular arasında bir noktada konumlandığını söyleyebiliriz. Sonuç olarak 350-400TL arası fiyata sahip olacağını öğrendiğimiz Hyper 212 Spectrum, bütçesi hazır sıvı soğutuculara yetmeyen ancak işlemcisini stok soğutucuya göre daha serin çalıştırmak isteyen kullanıcılar için düşünülebilecek bir soğutucu.