Anasayfa Haber Firefox 85 ile Flash Desteği Sonlanıyor

Firefox 85 ile Flash Desteği Sonlanıyor

firefox 85 flash desteği

Firefox’un yeni sürümü Firefox 85’te Flash desteği sona eriyor.

Mozilla, Firefox 85 sürümüyle birlikte Flash desteğini kaldıracağını duyurdu. Firefox’un yeni sürümü, 26 Ocak 2021’de kullanıma sunulacak. Beta sürümü ise 14 Aralık 2020’de yayınlanacak.

Mozilla’nın tarayıcılarından Flash desteğini kaldırma isteği yeni bir durum değil. Geçen yıl piyasaya sürülen Firefox 69 sürümünde, Flash desteğini kapalı tutma varsayılan ayar olarak belirlenmişti. Bu durumda kullanıcılar isteğe göre Flash desteğine izin verebiliyorlardı. Firefox 47 sürümünde ise Flash desteği kullanıcılara bir eklenti aracılığıyla sunulmuştu. Kullanıcılar ancak eklentiyi kullanarak Flash desteğini aktifleştirebiliyorlardı. Yeni yayınlanacak Firefox sürümünde ise Flash desteği tamamen kaldırılmış olacak.

Adobe Flash

Firefox’un Flash desteği olmayan ilk sürümünün yayınlanma tarihi 26 Ocak 2021 olsa da, Flash desteği 12 Ocak 2021’de kullanım ömrünün sonuna gelmiş olacak ve çalışmayı durduracak. Adobe Flash Player, ilk olarak 24 yıl önce 1996’da piyasaya sürülmüştü. Yaklaşık on yıl önce HTML5 gelene kadar da oyun ve video içeriğini güçlendirmişti. HTML5’in tanıtımından bu yana, oyun geliştiricileri ve çevrimiçi videolar Flash’tan uzaklaşmaya başladı. Windows haricindeki diğer işletim sistemlerinde de iyi performans göstermediği düşünülen Flash’ın yerine HTML5 tercih edildi. HTML5’e geçmenin de iki ana avantajı bulunuyordu; güvenlik ve performans.

Son olarak, Flash desteğini sonlandıran tek tarayıcının Firefox olmadığını, Safari, Microsoft Edge ve diğer popüler tarayıcıların da bu desteğe son verdiğini belirtelim.