Anasayfa Haber 2020 Yılında En Çok Hangi Şifreler Kullanıldı?

2020 Yılında En Çok Hangi Şifreler Kullanıldı?

parola

2020 yılının en yaygın kullanılan şifresi “123456” oldu. Peki güvenli şifreler kullanabilmek için nelere dikkat etmeli?

İnternet kullanıcılarının birçok çevrimiçi hesabı var ve bu hesapların her biri için güçlü parolalar bulmakta zorlanabiliyoruz. Bu sebeple birçok kullanıcı yeni parolalar için şifre oluşturucular kullanmayı tercih ediyor. Öte yandan bu parolaları hatırlamak için kullanıma sunulan parola yönetim uygulamaları da yaygınlaşmaya başladı.

Ne yazık ki halen birçoğumuz güvensiz şifreler kullanıyoruz. NordPass ise bu konuda bir araştırma yaptı ve 2020’nin en yaygın şifrelerini paylaştı. Listenin başında tahmin edebileceğiniz gibi “123456” gibi bir parola yer alıyor ve halen 2.5 milyon kullanıcı tarafından kullanılıyor. En zayıf ikinci şifrenin “123456789” olduğu raporlandı ve tek artısı 3 adet fazla haneye sahip olması.

Az önceki şifrelerin hepsinin kırılması için saniyeler yeterli. Sırada “picture1” gibi bir parola var ve kırılması sadece 3 saat sürüyor. Kullanılan en zayıf 10 şifreye bakacak olursak geri kalanlar şu şekilde: “12345678”, “1111111”, “123123”, “12345”, “1234567890” ve “senha”.

şifre

NordPass’e göre insanların çoğu basit ve hatırlaması kolay şifreler kullanıyor. Ancak akılda kalması kolay olan şifrelerin hepsinin savunmasız olduğunu belirtmekte fayda var. Araştırmaya göre şifreler oluşturmak için kullanılan kategoriler söz konusu olduğunda sayılar, küfür, isimler, spor terimleri, rastgele harfler ve yiyecek isimleri kullanıldığı keşfedildi.

NordPass, kullanıcıların kalıplaşmış kelimeleri, sayı kombinasyonlarını, tekrar eden karakterleri veya bitişik klavye kombinasyonlarının kullanmasından kaçınmamız gerektiğini söylüyor. Ayrıca isimler, telefon numaraları ve doğum tarihleri gibi herkese açık kişisel bilgilere yine şifrelerde yer verilmemeli.

Ek olarak güçlü parolalar oluşturmak için en az 12 karakter kullanılması, büyük ve küçük harflerin, sayıların ve simgelerin kullanılması öneriliyor. Kullanıcılar ayrıca şifrelerini en az 90 günde bir değiştirmeli. Elbette bu kriterler sizin için zor gelebilir ancak tüm platformlarda yardımcı şifre yönetici araçlarının bulunduğunu bir kez daha hatırlatalım.