Anasayfa Video ESET Mobile Security 6.0 İncelemesi 

ESET Mobile Security 6.0 İncelemesi 

Uzun zamandır kullandığımız ESET Mobile Security yeni 6.0 sürümü ile güncel bir şekilde karşımızda.

Öncelikle 3 yıllık bir lisansı şahsen parasını verip satın aldığımı ve bütün cihazlarımda kullandığımı belirteyim. Internet Security 3 lisansı alındığında istenirse Mobile Security de kullanılabiliyor. Hatta Android üzerinde lisansladığınız Google hesabını Android TV üzerinde de Smart TV Security olarak kullanabiliyorsunuz. Yani Google/Android kullanıcıları için bilgisayarın yanında mobil ve TV koruması da mümkün.

Benim aldığım lisans Cyber Security Pro’ydu bunu da belirteyim. Bununla birlikte bu inceleme için ESET’in paylaştığı bir kodu da farklı bir telefonda kullandım ki sürüm farklarına bakabilelim. 

Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

AV-Test üzerinde 99.8 puan alan ESET Mobile Security pek çok farklı zararlı türüne karşı etkili ve gerçek zamanlı bir güvenlik sunuyor. 3345 Zararlı ile yapılan test sonuçlarını buradaki bağlantıdan da görebilirsiniz.

Cep telefonunda yanlış bir yere dokunmak ve tıklamak masaüstü ya da dizüstü bilgisayarlara göre daha kolay. Denemelerim esnasında içinde zararlı yazılım olan bir .apk dosyasını kazayla indirdim, hem de son derece güvenli ve zararsız bir sitede gezdiğimi düşünürken!

Durumu hemen fark ettim ancak ESET zaten gerekeni yapmıştı. Dikkatsiz bir kullanıcının telefonunda bunlardan kaç tane vardır merak ediyorum. Zira artık herkes akıllı telefonlara geçti, uygulamaları kullanıyor ve bunlar özel bir şey olmaktan çıkıp günlük hayatın standart parçası haline geldi.

Salgınla Gelen Saldırılar!

Covid-19 salgınıyla birlikte de devlet dairelerindeki işlerimiz için pek çok yerde önceden randevu alma zorunluluğu geldi. Banka şubelerinde dışarıda beklememek için cep telefonu uygulamalarından bankacılık da yaygınlaştı. 

Bu süreçte fırsatçılar sahte e-devlet siteleri kurdular, resmi siteye benzer tasarımda siteler, uygulamalar dağıtıldı. Bankacılık bilgilerini çalmayı hedefleyen saldırılar oldu. Cihazlara kurulan zararlılar özellikle pandemi döneminde devlet yardımı vaadiyle kullanıcıları kandırdı. Android Truva atı Cerberus bu dönem yaygınlaştı. 

ESET Mobile Security 6.0 ile birlikte ödeme koruması özelliği de geliyor. Bu sayede banka uygulamalarını ESET içerisinden tıklayıp açtığınızda uygulama her seferinde denetimden geçiyor. Bu sayede uygulamanın yerine geçmiş tehlikeli bir taklit yazılımı açmıyorsunuz. Türkiye’deki bankaların uygulamaları hatta finans uygulamaları da burada tanımlı.

Neye İzin Veriyorsunuz?

Diğer yandan her uygulamanın erişimini, yani mikrofon, konum, bilgiler bazında raporlarda görüp buna uygun olarak önlem alabiliyorsunuz. Güncel Android sürümlerinde bu kontroller kolaylaştırıldı, ancak özellikle eski sürümlerde daha karışık durumlar var. Her kullanıcı da Android özelliklerine hakim olmayabiliyor. Bu bölüm kesinlikle sizi bilinçlendiriyor.

Gerçek zamanlı koruma ise hep aktif, ayrıca gece saatlerinde daha derin taramalar da programlayabiliyorsunuz. Ayrıca sadece telefonu şarja taktığınızda tarama yapmasını belirtip, cihazı aktif kullanmadığınızda bu işlemin gerçekleşmesini sağlayabiliyorsunuz.

Akıllı Ev seçeneği sayesinde yerel ağınızın ve buna bağlı cihazların da denetim altında tutulması mümkün oluyor. Tabii her cihazın taramasını dışarıdan yapmak mümkün değil. Ancak ağı gözetleyerek yabancı girişleri ya da ağ içinde bulaşmanın önlenmesi gayet mümkün.

Kimlik Avı Koruması

Bir diğer önemli unsur da Kimlik Avı Koruması başlığı altında bulunuyor. Bu kısımdaki ayarlar sayesinde kullanıcıya gönderilen internet bağlantıları daha tarayıcı üzerinde açılmadan kontrol edilerek, olası bir kimlik avı saldırısı önleniyor. Özellikle SMS ile gönderilen bağlantıların kullanıldığı saldırıların yoğunlaştığı bu dönemde, bu da çok önemli bir detay.

Kullanıcının hayatını kolaylaştırmak için Eset bu sürüme bir de şifre yöneticisi eklemiş. Bu sayede ayrıca bir şifre yöneticisi kullanmaya ihtiyaç kalmıyor.

Tabii şifrelerinizi depoladığınız cihazın kaybolması hoş olmaz. Sonuçta cep telefonları kolayca çalınabilen ya da kaybedilebilen cihazlar. Eset buna karşı da önlem olarak Anti-Theft özelliğini eklemiş.

Sonuç Değerlendirmesi

Eset’in 6.0 sürümüyle birlikte Mobile Security uygulamasını daha da geliştirdiğini ve rafine ettiğini görüyoruz. Şifre Yöneticisi gibi yeni özellikler eklenirken, olan özellikler de geliştirilmiş. Uygulama akıllı telefonun işlemci gücünden ya da batarya kapasitesinden çok fazla kaynak tüketmeden, geniş kapsamlı ve tam zamanlı bir koruma sağlamayı başarıyor.

En büyük eksikliği ise özel bir VPN bağlantısı sunmaması denebilir. İnternet erişiminde tam güvenlik için beraberinde iyi bir de VPN hizmetini ayrıca almanız gerekebilir. Zira sanılanın aksine Virtual Private Network, yani sanal özel ağlar sadece yasaklı sitelere girmekte kullanılmıyor. Pek çok şirket bu ağ yapısını güvenliğin önemli bir parçası haline getirdi. Şirketlerin özel VPN gereksinimlerini karşılamak ve kullanmak zorunda olduğunu kurumlar var.