Anasayfa Haber İngiltere, Eylül 2021 İtibarıyla Huawei 5G Ekipman Kurulumunu Yasaklıyor

İngiltere, Eylül 2021 İtibarıyla Huawei 5G Ekipman Kurulumunu Yasaklıyor

İngiltere Huawei 5G

İngiltere, Huawei üretimi 5G ekipmanlarının kullanımını Eylül 2021 itibarıyla yasaklıyor. Telekomünikasyon şirketleri bunun yerine Nokia ve Ericsson’un ekipmanlarına yönelecek.

İngiltere hükümeti, hücresel operatörlerin Eylül 2021’den sonra Huawei 5G ekipmanı kullanmalarının yasaklandığını duyurdu. Hükümet ayrıca 2027 yılına kadar Huawei tarafından üretilen telekom donanımlarını değiştirmek için bir yol haritası yayınladı.

Dijital Sekreter Oliver Dowden yaptığı açıklamada, “Bugün, yüksek riskli satıcıların 5G ağlarımızdan tamamen çıkarılması için net bir yol çiziyorum,” dedi. “Bu, ulusal güvenliğimiz için tehdit oluşturan telekom ekipmanlarını tespit etmek ve yasaklamak için yeni ve benzeri görülmemiş yetkilerle yapılacaktır.” şeklide de ekleme yaptı.

İngiltere, bu yılın başlarında Huawei teknolojisini 5G ağlarından bloke etme baskısına boyun eğmeyeceğini söylemişti. Temmuz 2020’de hükümet, yeni Huawei 5G donanımının kullanımını yasaklamak ve halihazırda mevcut olan ekipmanın kaldırılmasını hızlandırmak için öneriler üzerinde çalıştığını açıkladı. Bu karar, Mayıs ayında Amerikan teknolojisinin Huawei ürünlerinden men edilmesini sağlayan ABD yaptırımlarının ardından geldi.

Huawei, Birleşik Krallık’tan bu kararı geri çevirmesini istedi ve Başkan Yardımcısı Victor Zhang, kararın “Birleşik Krallık’ın değil ABD’nin Huawei algısı tarafından motive edildiğini” söyledi. Şirket, kısıtlamaların maliyetleri artırarak ve “dijital uçurumu derinleştirerek” İngiltere’yi olumsuz etkileyeceğini de sözlerine ekledi.

İngiltere hükümeti ayrıca 5G telekom pazarına yeni satıcılar getirmek için tasarlanmış yeni bir “5G Tedarik Zinciri Çeşitlendirme Stratejisi”ni açıkladı. Bu, diğer önlemlerin yanı sıra 250 milyon sterlinlik (2.6 milyar TL) bir Ulusal Telekom Laboratuvarı’nın kurulmasını içeriyor.