Anasayfa Haber Intel 11. Nesil Rocket Lake İşlemciler Hakkında Tüm Bilinenler

Intel 11. Nesil Rocket Lake İşlemciler Hakkında Tüm Bilinenler

Intel 11. Nesil Rocket Lake İşlemciler

Intel’in masaüstü pazarı için son dokunuşlarını yaptığı 11. nesil Rocket Lake-S platformuna erken bir bakış atıyoruz.

AMD, yeni Zen 3 mikro mimarisi ve Ryzen 5000 serisi CPU’ları ile birlikte iddialı bir çıkış yapmıştı. Kırmızı takım bu işlemcileriyle birlikte çok çekirdek, tek çekirdek ve oyun performansı açısından liderlik koltuğunu hedefliyor. Intel ise, yanıtını 11. nesil Rocket Lake serisi işlemcileriyle vermeyi planlıyor.

Intel işlemci

Yeni platformla birlikte Intel tarafında önemli değişiklikler ve atılımlar bekliyoruz. Şimdi elimizde olan verileri maddeler halinde masaya yatıralım.

Üretim Teknolojisi

Rocket Lake-S ailesi yüksek ihtimalle Intel’in rafine 14nm üretim sürecine dayanacak. Mavi takım, 14nm üzerinde uzun süreli bir deneyime sahip ve oldukça yüksek frekans hızları görmemiz muhtemel. Hatta bir sızıntıda 5.5 GHz gibi değerlerden bahsedilmişti. Ayrıca ismi verilmeyen CPU’nun tek çekirdekli testlerde Ryzen 9 5950X’in önüne geçtiği söylendi.

Intel 11. Nesil Rocket Lake İşlemciler

Öte yandan Intel’in 10nm SuperFin üretimine henüz yeni geçtiğini belirtelim. Yani hacimli üretim yapmaları zor olabilir ve Rocket Lake-S masaüstü çipler için kapasite yeterli olmayabilir.

Mimari

Çoğu donanım meraklısı “yine mi 14nm” gibi bir tepki verebilir. Ancak Intel bu sefer önemli mimari değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. 6. nesil işlemcilerden beri kullanılan Skylake mimarisi artık eskidi. Intel bu zamana dek küçük IPC kazanımları ve frekans artışları ile gelmişti.

Şimdi ise yeni işlemcilerde Cypress Cove çekirdeklerini göreceğiz. Bu çekirdeklerin 10nm üretimine dayanan Willow Cove çekirdeklerinin bir backport’u olduğu söyleniyor. Yani masaüstü platform ve rafine 14nm için uyarlanması diyebiliriz.

Xe Entegre GPU'lu 11. Nesil Intel İşlemci

Bununla birlikte yeni işlemcilerde ciddi IPC kazançları sağlanacağı doğrulanmıştı. Her işlemci en azından çift haneli IPC iyileştirmesi alacak ve bu değerin %20’ye kadar uzanmasını bekliyoruz.

Xe Entegre Grafikler

Xe grafik mimarisinden 11. nesil Tiger Lake mobil işlemcilerde bahsetmiştik. Dahası, bu grafik mimarisini Iris Xe Max adıyla harici GPU’larda da görmüştük.

Daha önce de bahsettiğimiz gibi, 12. nesil Xe grafikleri Rocket Lake işlemcilerde de kullanılacak ve %50’ye varan grafiksel performans artışları elde edilecek. Bu mimari, 4:4:4 HEVC ve VP9 gibi üst düzey video kod çözücüleri için destek sunarken, 4K60’a kadar ekran çözünürlüklerine izin veriyor.

PCIe 4.0 Desteği

Rocket Lake-S PCIe 4.0 desteği sunan bir mimari olacak. Bu bağlamda mevcut satışta olan bazı Z490 yonga setlerinin PCIe 4.0 desteğiyle geldiğini bir kez daha hatırlatalım. Anakartlardaki destek ise yeni işlemcilerle birlikte kullanılabilir hale gelecek.

Bildiğiniz gibi AMD tarafı uzun zamandır PCIe 4.0 teknolojisini anakartlarında kullanıyor. Yeni yongaların 20 CPU tabanlı PCIe 4.0 şeridi içereceğini not düşelim. Böylelikle Intel’in önemli bir eksiği kapanmış olacak.

DDR4 Bellek Desteği

Intel işlemcileri bu zamana dek düşük frekanslarda yerel bellek desteğiyle görüyorduk. Öyle ki bu yüksek frekanslı RAM kullanımı için engel değil. Ancak Intel tarafından resmi olarak listelenen frekans desteği düşük oluyordu.

Şimdi ise işlemcilerin içerisinde bulunan tümleşik bellek denetleyicisi, herhangi bir hız aşırtma olmadan DDR4-3200’e kadar hızları yerel olarak destekleyecek.

LGA1200 Soket ve Anakart Desteği

Rocket Lake-S CPU’lar LGA1200 soket tipini kullanmaya devam edecek ve Z490 anakartlarla geri dönük uyumluluk sağlayacağını belirtelim. Ek olarak H410 veya B460 gibi yonga setleri için konuşmak için erken lakin yüksek ihtimal aynı destek sunulacak.

Bu arada H410 anakartların 11. nesil serisine sınırlı destek sunabileceğinden bahsetmiştik.

11. Nesil Rocket Lake-S Özellikleri

Intel, yeni mimarisiyle birlikte yapay zeka iş yükleri konusunda önemli artılar sağlaması beklenen Deep Learning Boost (Derin Öğrenme Desteği) ve VNNI desteği sunacak.

Bunun yanında yüksek derecede USB hızları için USB 3.2 Gen 2×2 standardı kullanılacağı da gelen bilgiler arasında.

Son olarak bazı sızıntılara dayanan ve resmiyeti olmayan bazı detaylara bakalım:

  • PCI-e Gen 4.0 desteği.
  • Daha yüksek AVX-512 performansı, ancak 8 çekirdek altında çok ısınıyor ve daha yüksek güç tüketiyor.
  • Hem L1 hem de L2 önbellek boyutlarında artış yaşandı. 10. nesilde L1 32 KB ve L2 256 KB iken, 11. nesilde L1 48 KB / L2 512 KB boyutunda.
  • Genel özet: 11. nesil işlemciler 14nm üretiminde olmasına rağmen performansta hatırı sayılır bir artış var.
  • Yeni mimariyle birlikte oyun performansı da arttı. 10. nesil işlemcilerden çok daha güçlü olduğu belirtilmiş. Ancak yine de Cinebench R20 ve R15 çok iş parçacıklı testlerde AMD’nin gerisinde.
  • Tüm çekirdeklerde 5 GHz’e ulaşmak oldukça kolay.
  • Gerekli donanım entegrasyonuna sahip PCIe 4.0 destekli Z490 anakartlarla uyumluluk.
  • Z490 anakartlarda VRM’ler 11. nesilde hız aşırtma için yeterli.