Anasayfa Video TP-Link Archer VR2100 Router İncelemesi

TP-Link Archer VR2100 Router İncelemesi

Bu videomuzda incelediğimiz TP-Link’in Archer serisinden yeni routerı VR2100, yeni VDSL teknolojisi olan SuperVectoring35b’den faydalanıyor.

Tp-Link Archer VR2100 modeli, 802.11ac ya da kullanıcı dostu adıyla Wi-Fi 5 standardına kadar kablosuz ağ desteği veren dual band bir router. Şu an için en güncel standart ax yani Wi-fi 6, bu router onun bir altı olan Wi-Fi 5’i kullanıyor.

Aslında Wi-Fi 5 standardı da kendi içinde ikiye ayrılıyor; Wave 1 ve Wave 2. Wave 2 bu standardın en güncel sürümü ve içinde MU-MIMO gibi teknolojileri de barındırıyor. VR2100’de Wi-Fi 5’in en güncel sürümü olan Wave 2’yi kullanıyor.

Çift Bant

Dual band özelliği sayesinde bu router hem 5 GHz hem de 2.4 GHz frekanslarında yayın yapabiliyor. 5 GHz ve 2.4 GHz ağların farklı avantaj ve dezavantajları var. 5 GHz ile daha yüksek hızda veri iletimi mümkün, ancak biraz menzilden feragat etmeniz gerekiyor. Çünkü bu frekanstaki dalgalar engelleri aşmada o kadar iyi değil. 2.4 GHz bandı ise duvar gibi engelleri aşmada nispeten daha başarılı, fakat onun da maksimum veri iletim hızı 5 GHz’in altında kalıyor.

Sayılarla konuşmak gerekirse bu router 5 GHz bandında 1733 Mbps, 2.4 GHz bandında ise 300 Mbps veri iletişimini mümkün kılıyor. Kablosuz iletim noktasında cihazın bir diğer güzel özelliği de 4xMU-MIMO desteğine sahip olması. Bu teknoloji sayesinde çok sayıda telefon, tablet, oyun konsolu ve bilgisayar ağa bağlandığında ve veri alıp/vermek istediğinde eski Wi-Fi standartlarında yaşanan yoğunluk ve gecikmeler yaşanmıyor. Router aynı anda birden çok cihaza rahatça hizmet verebiliyor.

VR2100 en güncel WI-FI standardını desteklemese de, 5 GHz bant üzerinden 1733 Megabit veri aktarımı yapabiliyor. Bu da saniyede 216 MB’a denk geliyor. Ortalama ev kullanıcısı için oldukça hızlı diyebiliriz. Ağ üzerinden büyük dosya transferleri ve Steam Link gibi uygulamalar için yeterli bant genişliği sağladığını söyleyebilirim.

Bağlantı Yuvaları

Kablolu bağlantı tercih edenler router arkasındaki 3 adet Gigabit ethernet yuvasını LAN olarak kullanabiliyor. Dördüncü yuva ise Gigabit ethernet yuvası ve hem LAN, hem de WAN olarak kullanılabiliyor.

Router’ı yakından incelediğimizde, harici ve dahili anten kombinasyonu kullandığını görüyoruz. Router dışına takılan 5dBi kazanımlı 3 adet dual band anten var. Daha yüksek kazanımlı anten tercih etmek isterseniz, bu antenler çoğu routerda gördüğümüz SMA tip uç kullanıyor. Bu antenlere ek olarak bir de router içinde 5 GHz dahili anten bulunuyor.

Arka tarafta ayrıca evinizdeki telefon hattından gelen kabloyu bağlamanız gereken RJ11 yuvasını, routerı sıfırlamanızı sağlayan girintili reset tuşunu ve adaptör girişini görüyoruz. Çoğumuzun aradığı WPS tuşu, USB yuvası, güç anahtarı gibi özellikler routerın sağ tarafına kaydırılmış. Buraya baktığımızda USB 3.0 tip A yuvayı ve 3 adet tuşu görüyoruz. Bunlar sırasıyla; kablosuz ağı açıp kapamanızı sağlayan tuş, WPS tuşu ve güç anahtarı.

Buradaki USB 3.0 yuva ile medya dosyalarınızın olduğu harici sabit disk ve flash diskleri routera bağlayarak ağdaki diğer cihazlarla paylaşabilirsiniz. Ayrıca bu yuvaya 3G ya da 4G modem takıp internetinizi VR2100 üzerinden paylaştırabilirsiniz.

Tasarım Ve Kontrol

Router üzerinde parlak diyebileceğimiz tek ışık var o da beyaz güç ledi. Durum ışığı dediğimiz ışıklar oldukça sönük ve rahatsız etmiyorlar. Güç ledi bir tuş üzerine konulmuş ve bu tuşa basıp 2 saniye beklediğinizde tüm ışıklar sönüyor, tekrar bastığınızda da yanıyorlar.

Bağlantıları yapıp router kontrol panelini tarayıcınızda açabilirsiniz. Ayrıca TP-Link’in Tether mobil uygulamasını kurup akıllı telefonunuzdan da ayarları yapabiliyorsunuz.

Router’ın kontrol panelinde gezinirken dikkatimi çeken bir detay da One Mesh desteği oldu. Geniş ortamlara kablosuz ağ yaymak için kullanılan TP-Link One Mesh, bağlantıda kopma ve yavaşlama olmadan hangi istasyona daha yakınsanız cihazınızı otomatik oraya yönlendiriyor.

Ayrıca ebeveyn kontrolleri, gelişmiş USB paylaşım ayarları, dahili VPN kontrol paneli, QoS yani bağlantı tipine göre önceliklendirme, 2.4 GHz ve 5 GHz’i tek bir SSID altında toplayan akıllı bağlantı, DSL ya da 3G/4G router olarak ya da isterseniz sadece kablosuz router olarak çalışabilmek, VR2100 modelinin diğer özellikleri arasında yer alıyor.

Sonuç Değerlendirmesi

TP-Link Archer VR2100 router hem VDSL, hem de Wi-Fi 5 alanındaki en güncel teknolojileri kullanıyor. Bu cihazın kullanıcılara sunduğu seçenek hayli fazla. Wi-Fi 6 desteklememesi bir eksi gibi görünebilir. Ancak halen ağırlıklı olarak Wi-Fi 5 destekli cihazların hüküm sürdüğü günümüzde, çoğu kullanıcı için güncel ve verimli bir seçenek olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.