Anasayfa Haber Apple M1, Windows 10’u Surface Pro X’ten Daha Hızlı Çalıştırdı

Apple M1, Windows 10’u Surface Pro X’ten Daha Hızlı Çalıştırdı

Microsoft Surface Pro X

Sanallaştırma yoluyla M1 SoC üzerinde Windows 10 ARM işletim sistemi çalıştırıldı. Geekbench test sonuçlarına göre Apple’ın yongası ve Surface Pro X Snapdragon işlemciler arasında ciddi fark var.

Apple’ın ARM mimarili M1 işlemcisi şu anda MacBook bilgisayarlarla birlikte Mac Mini’de kullanılıyor ve satışlar başlamış durumda. Aynı zamanda ARM tabanlı işlemcilere yatırım yapan tek şirket Apple değil.

Microsoft, ARM yongalarının avantajlarını Surface Pro X serisinde kullanmayı hedefleyen bir başka teknoloji devi. Şirket ayrıca 2016 yılında “Windows 10 ARM” üzerinde resmi olarak çalışmaya başlamıştı. Windows 10 on ARM, özetle Qualcomm Snapdragon ve Samsung Exynos gibi ARM tabanlı donanımlarda çalışmak üzere tasarlanmış bir işletim sistemi sürümü.

Bazı geliştiriciler, açık kaynaklı QEMU hizmetini kullanarak sanallaştırma yoluyla Apple M1 işlemcilerde Windows 10 ARM çalıştırmayı başardılar. Nihayetinde ise M1 yongasının Surface Pro X’ten daha hızlı olduğu ortaya çıktı.

Apple M1 Windows 10

Geekbench sonuçları, Apple’ın M1 yongasının tek çekirdek skorunun 1390’ın üzerinde olduğunu gösteriyor. Aynı işlemci çok çekirdekli testte 4.769 puan alıyor. Surface Pro X, tek çekirdekte 802 ve çoklu çekirdekte 3104 puan elde edebiliyor.

Ayrıca Surface Pro X, piyasada tek olan ve nispeten güçlü bir Windows ARM tabanlı bilgisayar. Microsoft bu cihazlarında SQ1 adlı özel bir Snapdragon işlemci sürümü kullanıyor.

Günün sonunda Apple’ın yeni M1 işlemcileri birçok alanda kendini kanıtlamayı başardı diyebiliriz. Şirketin bu başarısı ise Qualcomm’u tetikleyebilir ve daha güçlü Snapdragon işlemciler tasarlamak için zorlayabilir.