Anasayfa Haber Ryzen Dizüstü Bilgisayarlar için Yeni Ryzen Controller Aracı Yayınlandı

Ryzen Dizüstü Bilgisayarlar için Yeni Ryzen Controller Aracı Yayınlandı

AMD Ryzen 4000

Ryzen işlemcili dizüstü bilgisayarında ince ayarlar yapmak isteyen kullanıcılar, yeni Ryzen Controller aracını deneyebilir.

AMD ile resmi bir ilişkisi olmayan Ryzen Controller Team, kullanıcıların AMD Ryzen destekli dizüstü bilgisayarlarda overclock (hız aşırtma) veya underclock (yavaşlatma-hız düşürme) yapmaları için Ryzen Controller yazılımını hazırladı. Bu yazılım, temelde AMD’nin Ryzen Master aracının resmi olmayan ve mobil platform için bir uyarlaması diyebiliriz.

Ryzen Controller, Ryzen 2000 (Raven Ridge), Ryzen 3000 (Picasso) ve en yeni Ryzen 4000 (Renoir) APU’lar da dahil olmak üzere AMD’nin çoğu mobil yongasını destekliyor.

Ryzen Controller

Bu araçla birlikte işlemcinin yapabileceği şeyleri belirleyen gelişmiş seçeneklerin kilidi açılıyor. Her zaman belirttiğimiz gibi, hız aşırtma konusunda tecrübeniz yoksa Ryzen Controller’e daha dikkatli yaklaşmalısınız. Bu bağlamda yapılan tüm işlemler kullanıcının kendi sorumluluğunda.

Yeni yazılım, mobil APU’ların hem işlemci hem de grafik özelliklerini değiştirmenize olanak tanıyor. Çipin sıcaklık ve güç limitlerini kontrol etmenin yanı sıra saat parametrelerini artırma seçenekleri de sunulmuş. Yani mobil işlemcinizde hız aşırtma yapabilirken güçten tasarruf etmek ve fan gürültüsünü azaltmak için hızını düşürebilirsiniz. Yazılımda yapılan ön ayarları kaydetmeniz de mümkün.

Bu araç sadece Windows 10 kullanıcılarına özel değil. Controller ayrıca Debian ve Red Hat gibi Linux dağıtımlarını da destekliyor.