Anasayfa Haber Avrupa Ülkelerinden Eski iPhone’ları Yavaşlatan Apple’a Yeni Dava

Avrupa Ülkelerinden Eski iPhone’ları Yavaşlatan Apple’a Yeni Dava

eski iPhone modelleri

Eski iPhone modellerini sistematik bir şekilde yavaşlattığı ifade edilen Apple’a şimdi de Avrupa’da yeni bir dava açıldı.

Bildiğiniz üzere Apple’ın 2017 yılında yayınlamış olduğu iOS 10.2.1 güncellemesi ile eski iPhone modellerini yazılım güncellemesi üzerinden sistematik olarak yavaşlattığı tespit edilmişti. Batterygate adı verilen skandal sonrasında, milyonlarca iPhone kullanıcısı bu olaydan etkilenmişti. Bu doğrultudaysa son olarak ABD’nin 34 eyaletinde açılan davalar sonucu Apple’ın iPhone’ları gizli olarak yavaşlattığı gerekçesiyle 113 milyon dolarlık yeni bir tazminat cezası ödemesine karar verilmişti.

Yaşanan bu gelişmelerin ardından şimdi de Apple’a Avrupa’da eski iPhone modellerinin kasti olarak yavaşlattığından dolayı yeni bir dava açıldı. Euroconsumers adlı tüketici derneği tarafından açılan davaya göre, şimdiye kadar Belçika, İspanya ve Portekiz ve İtalya da Apple’a dava açıldığını kamuoyuna duyurdu.

Bu dava neticesinde tüketici derneği Apple’a, iPhone modellerini kasti ve sistematik olarak yavaşlattığından dolayı 2014-2020 yılları arasında satılan üç milyon adet iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6S ve iPhone 6S Plus modellerini satın alan her kullanıcıya 60’ar euro tazminat ödemesini talep etti. Eğer, Euroconsumers Derneği tarafından açıklan dava sonuçlanır ise, Apple’ın toplamda 180 milyon euroluk bir tazminat ödemesi gerekecek.

Apple Batterygate davası

Neler Yaşanmıştı?

Apple, kasti yavaşlatma iddialarını ilk olarak 2017 yılında kabul etmişti. Bu doğrultudaysa kullanıcılardan özür niyetine garanti kapsamı dışındaki pil değişimlerinin ücretini geçici olarak 79 dolardan 29 dolara düşürmüştü. Bu pil değişimi indirimden ise yaklaşık olarak 11 milyon iPhone kullanıcısının yararlandığı açıklanmıştı. Apple’ın kasti olarak yavaşlattığı iPhone modelleri ise şu şekilde sıralanıyor:

  • iPhone 6s Plus
  • iPhone 6s
  • iPhone SE (2016)
  • iPhone 6 Plus
  • iPhone 6
  • iPhone 7 Plus
  • iPhone 7