Anasayfa Haber Boeing 737 Max, Yasak Sonrası ilk Ticari Uçuşunu Yaptı

Boeing 737 Max, Yasak Sonrası ilk Ticari Uçuşunu Yaptı

American Airlines 737 Max

Boeing 737 Max modelleri, Lion Air ve Ethiopian Airlines şirketlerinin yaşadığı ölümlü kazalar sonrasında tümüyle yere indirilmişti. Güncellenen ve güvenli hale gelen seri, bu süreçten sonraki ilk ticari uçuşunu gerçekleştirdi.

Boeing’in 737 Max uçakları, beş ay içinde meydana gelen iki ölümcül kazanın ardından Mart 2019’da dünya çapında yere indirilmişti.

Araştırmacılar, Lion Air ve Ethiopian Airlines kazalarının uçuş kontrol sistemine yanlış bilgi gönderilen bir sensörden kaynaklandığını saptamıştı. Boeing, FAA’in 737 Max’in hizmete dönmesini onaylaması için, uçağın yazılımını revize edip uçuş güvenliği testleri yaptı.

O günden bu yana kazanın sebeplerini ortaya çıkaran ve çözdüğünü belirten Boeing, Max serisinin artık güvenli olduğunu belirtiyor.

Bu sürecin sonrasında, Boeing’in en büyük müşterilerinden olan American Airlines ise, 737 Max’in 20 aylık yasağının kaldırılmasının ardından, ilk ticari yolcu uçuşlarına başlayan havayolu şirketi olmaya hazırlanıyor. Şirket, 29 Aralık’ta ticari uçuşlara devam etmeden önce gazeteciler için özel bir ticari test uçuşu gerçekleştirdi. Bu özel uçuş 45 dakika sürdü. Yolcularına güven depolayan şirket, 29 Aralık’ta 737 Max’leri rotalarına vermeye başlayacak.

American Airlines 737 Max

Uçaklar her ne kadar güvenli olsa da, American Airlines yolcularına bindiği uçakların 737 Max serisinden olduğunu her aşamada hatırlatacağını belirtiyor. Bu noktada, web sitesinde satışa çıkan biletlerde de özel uyarılar bulunacağı da ekleniyor.

Şirket bununla da kalmayarak, fark etmeden 737 Max uçuşuna bilet alan yolcuların, dilerlerse ücretsiz olarak farklı bir uçak tipine kaydırma yapabileceğini belirtiyor.

Türk Hava Yolları, 737 Max’leri Ne Zaman Havalandıracak?

Uçakların yazılım güncellemesi ne yazık ki cep telefonlarımız kadar basit yapılamıyor. Bu süreçte Boeing ve havayolu şirketleri ellerini hızlı tutarak gerekli prosedürü yerine getirecektir.

thy 737 MAX

Bunun dışında, uzun süredir yatan uçakların ekstra bakım süreçleri olabileceğini de unutmamak gerek. Bu sebeple, THY’nin 737 Max’lerini 2021’in ilk çeyreğinden itibaren havada görebileceğimizi söyleyebiliriz.