Anasayfa Haber Sosyal Medya Şirketlerine 30’ar Milyon TL Ceza Kesildi

Sosyal Medya Şirketlerine 30’ar Milyon TL Ceza Kesildi

Sosyal medya şirketleri

Facebook, Instagram, Twitter, Periscope, YouTube ve TikTok’un da aralarında bulunduğu sosyal medya şirketlerine 30’ar milyon TL tutarında para cezası kesildi.

30 Temmuz tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan 7253 sayılı sosyal medya yasası ile beraber Türkiye’de temsilcileri bulunmayan internet yayın şirketlerinin temsilci bulundurması zorunlu hale getirilmişti. Sosyal medya yasası doğrultusunda da YouTube, Intagram, Twitter, TikTok, Linkedln, Dailymotion, Facebook ve Periscope gibi sosyal medya şirketlerine 10’ar milyon TL’lik para cezası verilmişti.

İlk cezasının ardından verilen 1 aylık sürenin dolmasının ardından aralarında Facebook, Intagram, Twitter ve YouTube gibi şirketlere ikinci cezada kesildi. Bu doğrultudaysa temsilci atamayan şirketlere ise toplamda 30’ar milyon TL‘lik yeni bir ceza daha kesildiği kamuoyuna duyuruldu.

Eğer, belirlenen bu süre içerisinde şirketler temsilci atamazlarsa 30 milyon TL‘lik cezanın ardından üçüncü aşamaya geçilecek. Bu aşamada ise temsilci atamamaya kararlı olan şirketlere reklam yayınlamama cezası verilecek.

Üçüncü aşamadan sonraysa, dördüncü aşamada da temsilci atamayan şirketlerin internet trafikleri yüzde 50 oranında sınırlandırılacak.

Şimdilik, şirketlerin verilen cezalara karşı nasıl bir hamleye imza atacağı bilinmiyor. Fakat, ceza alan şirketler verilen bu süre zarfı içerisinde temsil atamasını gerçekleştirirlerse, kesilen cezanın sadece 4’te 1’ini ödeyeceğini de belirtelim.

sosyal medya yasası

Sosyal medya şirketleri temsilci atamamakta kararlı olursa ne olacak?

Şirket, 7253 sayılı sosyal medya yasası kapsamında yükümlülüklerini yerine getirmemeye devam ederse caydırıcı cezaların da boyutu katlanarak artmaya devam edecek. Bu caydırıcı cezalar ise şöyle;

  1. Aşamada: İhtardan sonraki ilk 30 günde temsilci atanmazsa 10 Milyon TL ceza,
  2. Aşamada: 10 Milyon TL’lik ceza sonrasındaki 30 gün içinde temsilci atanmazsa 30 Milyon TL ceza,
  3. Aşamada: Temsilci atamamaya devam edilirse reklam yayınlayamama cezası,
  4. Aşamada: Yine temsilci atanmaması durumunda %50 internet trafik sınırlaması cezası,
  5. Aşamada: Aynı şekilde 30 günlük süreç sonrasında halen temsilci atanmadıysa, Sulh Ceza Hakimliği aracılığıyla %90 internet trafik sınırlaması cezası verilecek.