Anasayfa Oyun En İyi 10 MMO Oyunu

En İyi 10 MMO Oyunu

En İyi 10 MMO Oyunu

Birçok oyuncunun gözbebeği olan en iyi 10 MMO oyununa bu yazıda göz atıyoruz.

Birçok kez oyuncular veya oyun camiasına hakim kişilerden MMO oyunları hakkında bir övgü, öneri ve sempati içeren sözler duymuşsunuzdur. Cidden bu böyledir. MMO oyunlar genelde birçok hikayeli oyuna kıyasla daha fazla hitap eder. Üzerinden ne kadar zaman geçmiş olursa olsun, bu oyunların genelde kemikleşmiş bir kitlesi bulunur. Geçen yıllar boyunca da baktığımızda, aynı zaman dilimi içerisinde piyasaya sürülmüş fakat çoklu oyuncu tarafı bulunmayan oyunlara nazaran MMO oyunlarının çok daha oynandığını görebiliyoruz.

MMO Nedir ve Neden Seviliyor?

MMO, Massive MultiPlayer Online yani “Devasa Çok Oyunculu Çevrimiçi Oyun” anlamına geliyor.

Bu tarzdaki bilgisayar oyunlarının ölmemesinin, daha çok tercih edilmesinin asıl nedeni ise insan fıtratından gelen rekabet duygusu ve gerçek insanlarla beraber eğlenme arzusu.

MMO oyunlarının ekserisinde kullanıcıya özgür bir ortam sunulur, açık dünyalar veya peşinden herhangi bir macera için gidilecek binbir çeşit yol. Belki fethedilecek şehirler, belki de bir efsane uğruna gidilecek zindanlarda bulunan hazineler. Bütün bunların hepsi biliyoruz ki normal hikayeli oyunlarda da sunuluyor fakat buradaki altın anahtar, insanların hep beraber oynayabiliyor olması.

Dünyanın binbir yerinden bir araya gelen insanların kimisi çeşitli takımlar kuruyor, oyundaki düşmanlarına karşı savaşıyor veya düzenlenen yarışmalarda galip gelmeye özen gösteriyor.

Bu nedenle geliştirici şirketlerin de daimi kazanç sağlayabileceği MMO oyunları genelde yayımcı firma ve geliştirici tarafından ana odak noktası. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen ayakta kalan ve her daim güncellenen oyunlar mevcut. İşte bu yazımızda herhangi bir sıralamadan bağımsız olarak en iyi 10 MMO oyununa göz atacağız.

10 – World of Warcraft

Oyuncuların sevdalısı ve Blizzard tarafından geliştirilen en başarılı MMORPG oyunlarından birisi World of Warcraft. 16 yaşında olan ve her daim güncellenen bu oyun 2004’den beri milyonlarca oyuncu tarafından oynanıyor ve sahipleniliyor. Bundan olsa gerek Blizzard’ın 16 senedir halen projeye arka çıkması ve sürdürmesinin nedenini anlamak pek de zor değil.

Oyunun sunmuş olduğu atmosfer, nostalji, cartoon tarzı havası ve yapısı; onu birçok rakibinden ayrı bir noktaya taşıdı ve birçok oyunu sevmeyen kişi tarafından kısa süreli görülmesine rağmen yıllardır her geçen gün gelişmeye devam etti. Bunun yanı sıra World of Warcraft oynarken hemen hemen herkes kendisinin ilgisini çekecek bir şeyler bulacaktır. Çoklu oyunlardan hoşlanıyorsanız, diğer insanlarla beraber oyundaki agresif ve zorlu bölüm sonu canavarlarını geçmeye çalışın.

Eğer daha yetenekli olduğunuza inanıyorsanız, oyun içerisinde PVP tarzında rekabetçi şekilde kapışabileceğiniz birçok yer ve yapılabilecek şey de bulunmakta.

Oyun sürekli aksiyon vaat ederken bir yandan da işin keşif tarafına odaklanıyor, oyuncuların avlanma, evcil hayvan ve binek edinme gibi hikayesel oyunlarda bulunan unsurlarıyla bu tarz oyunları sevenlerin de beğenisini almayı başarıyor. Henüz bu yılın başında duyurulan World of Warcraft: Classic oyununun piyasaya sürülmesiyle, oyunun dünya çapında eriştiği alan da bir hayli genişlemiş durumda.

World of Warcraft’ın Classic versiyonu ile beraber oyun Vanilla adı verilen bir sürümde tutulmak istendi. Bu sürüm oyuncu topluluğunda daha çok yankı uyandırdı ve tahmin edilenden çok daha fazla oyuncuyu Blizzard’a kazandırdı. Oyuncuların birçoğu sade bir oyun deneyimini sevdiği için kaldırılan görevler veya oyundaki diğer öğrelere takılmadı, temel olan oyunu oynamaya devam ettiler. Grafikleri asıl oyuna kıyasla çok iyi olmasa da yine WoW’a ikinci bir alternatif, daha yavaş ve tempolu bir oyun isteyenler içinse yerinde bir seçim.

World of Warcraft’ta hangisini seçerseniz seçin pek bir hayal kırıklığı yaşamazsınız zira oyun size birçok şekilde istediğiniz eğlenceyi ve deneyimi yaşatacaktır. WoW’un normalini oynamış bile olsanız yine de Classic’i denemek için halen iyi bir vakit.

Shadowlands genişleme paketinden hemen önce Blizzard tarafından WoW için belirlenmiş olan seviye atlama kriterleri ve deneyim de değişikliğe uğratıldı ve elden geçirildi. Oyuna ait çeşitli mekaniklere dair açıklamalar ve düşürülen seviye sayısı (120’den 50. seviyeye) ile birlikte yeni bir öğretici adası son düzenlemelerle oyunun dünyasına getirildi. Oyunun bedava sürümüne sahipseniz 20. seviyeye kadar aktif veya pasif yeteneklerin kilidini oyun içinde açabilir ve eğlenmeye devam edebilirsiniz.

Ayrıca son değişiklikler sonucunda 50. seviyeye kadar olan serüven boyunca hangi çağa ait içeriği oynamak istediğinizi seçebilirsiniz. Artık eskide olduğu gibi seviyenin sınırına gelebilmek için her içeriği oynamak veya geçmek zorunda olunmaması da oyunu daha da güzelleştiren şeylerden biri.

Her ne olursa olsun World of Warcraft’ın sizlere aradığınız MMO deneyimini yaşatacağını ve rahat bir oynanış sunacağından eminiz. Oyun boyunca karanlık tehditleri, çeşitli bölgeleri keşfetmeniz yanı sıra günlük hayattan da bazı şeyleri oyunun içerisinde bulacaksınız.

En İyi 10 MMO Oyunu

9 – The Elder Scrolls Online

Bethesda tarafından Co-op mantığına uygun bir Elder Scrolls oyunu, Skyrim geliştirilmek istendi. İşte geliştirilen çok oyunculu MMO tarzı oyunlar arasında önemli bir yere sahip olan The Elder Scrolls Online oyuncuların beğenisine sunuldu. Her ne kadar piyasaya sürülme aşaması oldukça zorlu olsa da, ölü bir oyun olmak yerine capcanlı bir şekilde piyasayı ve camiayı etkilemeyi başardı.

Oyunun mantığı ve oynanışı bilindiği gibi aksiyon tarzındadır. Bilinen tek oyunculu Elder Scrolls’un MMO hali gibi düşünebilirsiniz zira birbirine oldukça yakın bir savaş deneyimi sunuyor. Yalnızca ve yalnızca istediğiniz, hedeflediğiniz şeye karşı saldırırsınız ve normal bir Elder Scrolls oyununda olduğu gibi saklanmak, saldırıyı engellemek ve gizlenmek gibi şeyleri yapabilirsiniz. Oyundaki görevleri yaparken sesle oynayabilir ve görevlerin sonuçlarını etkileyecek şekilde seçimler yapabilmek de oyunun sunduğu güzelliklerden birisi.

Oyun her geçen gün daha genişliyor ve içerik eklenmeye devam ediyor. Haritada keşfedilecek oldukça fazla yer var. Ayrıca The Elder Scrolls Online serbest biçimli karakterle ilerleme sistemi kullanıyor ve ana paketten bir nevi ayrı gibi duruyor.

Karakterinizi oluşturacağınız sırada bir adet sınıf seçmelisiniz fakat bu sınıf sizin oyundaki yalnızca yetenek ağacınızla alakalı üçünü belirler. Oyuncuya kalmış olan yani sizlerin emrinde olan diğer güçler ise, silahlar ile zırhların “skill” oranlarıyla beraber “faction” görevleri yardımıyla açılmakta.

Oyunda çeşitli tehçizatları ise birbiriyle sentezleyip eşleştirmek mümkün. Çoğu zaman birçok öğeyi birbiriyle uyumlu olacak şekilde ayarlarsanız harika bir karakter elde edebilirsiniz. Büyük bir kılıçlı büyücü veya bir Dragon Şövalyesi. Kim bilir?

Gerekenleriniz ise yeterli bir bilgisayar, disk alanı ve biraz zaman. Maalesef boyutunun biraz büyük olduğunu belirtmekte fayda var.

En İyi 10 MMO Oyunu

8 – Final Fantasy XIV

MMO oyunları arasında oynayabileceğiniz en iyi seçeneklerden birisi ise Final Fantasy XIV. PC, Playstation ve Mac platformları için geliştirilip yayınlanan Final Fantasy XIV, serinin diğer tek oyunculu oyunlarında olan havayı, tarihi devasa çok oyunculu bir yapıda muhteşem şekilde oyuncuya yansıtıyor.

Güzel bir şekilde çizilmiş şehirler, ilginç derecede garip ve çekici karakter tasarımlarıyla en iyi ve etkileyici MMO oyunlarından birisi. Oyunun hikaye kısmı ilgi çekicidir ve asıl satış, para kazanma noktası da bu hikayede süregelen olay örgüsüyledir. Oyunun içinde bulunan her bölümün veya sınıfın kendisine özgü bir macerası, hikayesi var. Bu da oyuncuları gitgide var olan dünyanın içine çekiyor. Bu genellikle az sayıda MMO oyununun başarabildiği bir şey.

Final Fantasy XIV’de bulunan sınıf yapısı, MMO oyunları arasında onu göze çarpan bir oyun haline getiren şeylerden birisi. Her bir sınıfı oynamak için o sınıf için yeni bir karakter atamak yerine, bir karakter ile tüm bölümleri, sınıfları oynayabilirsiniz. Yine de yeni karakterler oluşturmak isterseniz bu da yapılabilir fakat zorunlu değildir.

Final Fantasy XIV’in savaş mekaniklerine gelecek olursak bu noktada pek yazılacak bir şey yok zira hemen hemen çoğu MMO oyunu aynı savaş sistemi ve oyuncu yapısına sahip. Yine de çok kötü bir yapıya olmadığını ve akıcı olduğunu söyleyebiliriz. Final Fantasy XIV‘nin abonelik için ücret ödemeye devam ettiğiniz sürece MMORPG türünde iyi bir oyun arayanlara istediğini rahatlıkla verebileceğini düşünüyoruz.

En İyi 10 MMO Oyunu

7 – Neverwinter

Söz konusu oyun türü MMO olunca zindan (Dungeons) tarzı, Dungeons & Dragons oyunlarını seven kesim hiçbir zaman açıkta kalmadı. Neverwinter bu oyunları sevenler için aranan deneyimi sunuyor. MMO olmasına rağmen o heyecanı hissetmeye devam edebiliyorsunuz.

Oyuncuların önünde iki seçenek bulunuyor. Bir masaüstü oyunu olan Dungeons & Dragons Online ve diğer MMO’lara daha çok benzeyen ücretsiz MMORPG oyunu olan Neverwinter. Aslında Neverwinter oyunundaki yapı daha çok WoW oyunlarına benzer. Oyunda her zaman olduğu gibi aksiyonu yaşayabileceğiniz baskınlar, zindanlar bulunuyor. Fakat şunu da belirtmek gerekir ki Neverwinter oynuyorsanız, WoW’un aksine çok daha hızlı ve yüksek tempolu oynamak zorunda kalırsınız. Neverwinter kendisine özgü oynanış biçimiyle oldukça hızlı refleksli oyunculara hitap eder.

Bölümlere gelecek olursak oyundaki her bölüm benzersizdir ve Ranger’lardan, Barbarlara kadar birçok seçim hakkı var.

Karakter seçiminde ise gerçek Dungeons & Dragons tarzına benzer şekilde karakterinizi seçerken farklı farklı ırklardan da tercih edebilirsiniz. Cüceler, insanlar veya birçok MMO oyununda olan cinsten değişik yaratıkları da tercih etme seçeneği bulunuyor. WoW tarzı oyunları seven birisiyseniz Neverwinter bir süre daha keyifli zaman geçirmenizi sağlayacak oyunlardan.

En İyi 10 MMO Oyunu

6 – EVE Online

Bilim kurgu tarzında bir MMO olan EVE Online, zorlayıcı oyuncu ve oyun yapısıyla bilinirken 2020 yılında tercih edilebilecek en iyilerden birisi. Oyuna yeni başlayanların biraz gözünü korkutsa da bilim kurgu tarzında bir çoklu oyunculu eğlence arıyorsanız aradığınızı size vereceğini düşünüyoruz.

Oyunu geliştiren firma GCP Games tarafından denildiği gibi, EVE Online her oyuncunun özgür olduğu bir topluluk odaklı bir uzay gemisi MMO’su. Oyunda yapabilecekleriniz ise uçsuz bucaksız galaksiyi keşfetmek, ödül avcılığı yapmak veya ölümcül hedefleri yok etmek. Hepsi size kalmış bir şey.

Bu kadar aksiyon ve oynanış size fazla ağır geldiyse oyun içerisinde ticaret maksadıyla bir nevi tüccarlar gibi ürünleri taşıyabilirsiniz de. Oyunda ayrıca evrendeki politikal sistemlere, yapılara müdahale etmek isteyebilir ve oyunda bulunan en yüksek ofisleri ele geçirmeye çalışmak da oyunun bir parçası. İlginçtir ki bilim kurgu türünde bir oyun olduğu için diğer oyunlardan biraz daha farklı olarak, birtakım hücre araştırmalarında işe yarayacak çeşitli görevler de bulunuyor. Bu görevleri yaparak Covid-19 ile alakalı yapılan bilimsel çalışmalara katkıda bulunabiliyorsunuz.

Oyun özgür bir atmosfer vaat ediyor fakat yine de bu özgürlüğün oyunu oldukça karmaşık ve garip hale getirdiğini söyleyebiliriz. Arayüz oldukça karmaşık ve sunmuş olduğu savaş mekaniği alışılagelmişin dışında. Yazımızın EVE Online ile ilgili olan kısmının başında da belirttiğimiz gibi yeni başlayan oyuncuları bu tarz bir başlangıç “çarpabilir”. Her şeye rağmen oynamaya devam edip birkaç gün sabrederseniz gerçekten güzel bir bilim kurgu oyunu olduğunu açıkça söyleyebiliriz. Belki de uzay ve uzay gemisi odaklı MMO oyunları arasında en iyilerden birisi.

En İyi 10 MMO Oyunu

5 – Black Desert Online

Açıkça söyleyebiliriz ki Black Desert Online’ın olmadığı en iyi MMORPG oyunları listesi düşünülemez. Her ne kadar “Pay to Win” olmakla dile getirilen bir oyun olduğu iddia edilse de günümüz MMO dünyasında oynanabilecek belki de en iyilerden bir tanesidir. Ayrıca oyuna başlamak için gereken satın alım ücreti de indirim zamanlarında oldukça düşük.

Black Desert Online’da çeşitli cinsiyetlere sahip karakterlere bağlı 20 adet sınıf bulunuyor. BDO’da birçok MMO oyununun aksine en derin ayrıntıya kadar karakterinizi kişiselleştirip özgü bir karakter ile oynayabiliyorsunuz. Karakter oluşturma aşamasından hemen sonrasında ise neredeyse oyun size her şeyi yapma imkanı tanıyan bir atmosfer sunuyor. Herhangi bir balıkçı olabilir, çeşitli ve görülmemiş canavarları avlamaya çalışabilir veya ödüllendirici olmasının yanı sıra, bir o kadar da zorlu savaş sisteminde diğer oyuncularla da çarpışabilirsiniz. Bu tamamen size kalmış bir şey.

Black Desert Online, adeta birçok PVP oyuncusununun rüyalarını süsleyecek bir oyun. Ana yapı bariz bir şekilde oyuncuya odaklı ilerler. Oyunun dünyasında siz kendi halinizde gezerken, aniden oyuncu öldürmeye karşı herhangi bir engel bulunmuyor. Bu nedenle oyunda büyük bir dünya PvP yapısı bulunuyor.

Oyunun yoğun savaşçı atmosferinden ve “yaşamak için yetenek” elde edip kullanmaktan sıkılırsanız oyun içerisinde bulunan “worker empires” yani işçi imparatorluklarını deneyebilirsiniz. BDO dünyasında NPC’lerden oluşan ordular kurup onları sizlerin iş yükünü azaltacak şekilde çiftçilik gibi çeşitli alanlarda kullanabilirsiniz.

En İyi 10 MMO Oyunu

4 – Guild Wars 2

Yaklaşık 8 senedir piyasada olan bir oyun Guild Wars 2. Bu listeye girmesini sağlayan başarısının temelinde klasik MMO oyunlarının aksine, camiaya daha farklı bir fikirle giriyor. WoW gibi alternatifleri, savaş yapısı göz önüne alındığında adeta harcıyor. Alışılagelmiş MMO oyunlarında oyunda biraz daha yan görev veya oynanış olarak düşünülmüş aksiyon türünü tam manasıyla ele alıyor.

Guild Wars 2 oynarken çeşitli tehlikeleri atlatmaya çalışabilir, tehçizatlarınızı ve özgü yeteneklerinizden yararlanarak savaş meydanında gezinebilirsiniz veya alma ihtimalinizin oldukça yüksek olduğu bir saldırı yüzünden yerden yere vurulabilirsiniz. Bu oyunun doğasında olan bir şey.

Binekler ise Guild Wars 2’nin en iyi olduğu alanlardan birisidir. Genellikle yerlerde ve uçuşlarda kullanılan, MMO oyunlarının sıradan bineklerin aksine bu bineklerin her birisi kendisine uygun yollarda oldukça güçlüdür. Örneğin Raptor isimli binek oldukça hızlıdır ve büyük uçurumlardan geçmeye yarayan, geliştirilebilir zıplama yeteneğine sahip. Grifon isimli binek ise çeşitli zeminlerde kayabilir, uzun yolları geçmek için kayar gibi gidebilir, süzülebilir veya bu ikisini de beraber yapabilir. Skimmer yardımıyla da su altına dalabilir, diğer yaratıklara nazaran daha hızlı yürüyebilir. Springer ise havaya her zamanki gibi sıçrayabilir. Özetle binekler oldukça zengindir ve kullanıcıların eğlencesine eğlence katacak şekilde ayarlanmıştır.

Guild Wars 2 hakkında bu anlattıklarımız yeterli değilse, MMO ilerleme yapısının da farklı olduğundan bahsedebilirim. Deneyim puanı elde etmek için tekrarlayan öldürme veya çeşitli getir-götür işleri yerine; hedef vurma, karavanlara eşlik ederek yolculuk etme, düşman kamplarına sızmakla görevlendirilebilirsiniz. Özetle oyunun dünyasında hep sabit bir şekilde ilerlemek yerine, size bağlı bir dinamizm vardır.

Kafa dağıtmak, oynadığınız oyundan zevk almak ve maceralar peşinde gitmek istiyorsanız Guild Wars 2 sizin için biçilmiş kaftan. Ücretsiz olduğu için denemek istiyorsanız maddi açıdan bir kaybınız olmayacak.

En İyi 10 MMO Oyunu

3 – Star Wars: The Old Republic

Star Wars: The Old Republic, Knights of the Old Republic adli filmi çok sevenlere istenileni tam manasıyla verememiş olsa da, oyun piyasaya sürüldüğü andan itibaren inanılmaz şekilde gelişti ve oynamak için harika bir MMO oyunu oldu.

Star Wars: The Old Republic temelde bilinen klasik MMORPG anlayışından pek uzaklaşmayan bir oyun. Baskınlar, getir-götür ve öldürme görevleri, zindanlardan oluşan bir görev yapısı var. Bu açıdan bakıldığında World of Warcraft’tan çok da farklı olduğu söylenemez.

Her ne kadar bir MMO oyunu da olsa, hikaye tarafına bakıldığında deneyimi oldukça iyileştirmiş birkaç güzel fikir SWTOR’da (Star Wars: The Old Republic) bulunuyor. SWTOR oynuyorsanız çoğu diyaloğu sesle oynarsınız ve oyunun dünyasında Mass Effect tarzı sinematik efektlere de rastlarsınız. Seçtiğiniz diyaloglara göre oyunda tam bir pislik olabilirsiniz veya tam bir ahlaklı adam rolüne bürünebilirsiniz. Karakteriniz sizin seçimlerinize göre şekillenir.

Çok fazla kötü karar verirseniz veya yanlış zamanda fazla iyi niyetli kararlar alırsanız takım arkadaşlarınızın size olan saygısı, güveni kaybolabilir. SWTOR’da güzel olan bir diğer özellik de hazır bahsetmişken yoldaşlardır. Yoldaşlarınız oyundaki diyaloglara müdahale edebilir, duruma göre çeşitli teklifler gönderebilir ve sizlere yardımcı olabilir.

SWTOR’un da bu listedeki diğer oyunlar gibi birçok oyuncunun oynamak isteyeceği türden bir MMO oyunu olduğunu düşünüyoruz. Denemeye değer.

En İyi 10 MMO Oyunu

2 – Lord of The Rings Online

WoW kadar çok bilinmese de, Lord of The Rings Online aslında 13 sene önce piyasaya sürülmüş bir MMO oyunu. Lord of The Rings Online, Tolkien evrenini hikaye odaklı MMORPG türünde oyuncuların beğenisine sunuyor.

Oyunun asıl yapımcıları olan Turbine, geliştirme sürecinde mümkün mertebe Yüzükler Efendisi’nin materyallerine ve aslına bağlı kalmaya özen gösterdi. Bu da oyunda aslına uygun şekilde birçok kasaba, ünlü karakterler ve şehirler bulabileceğiniz anlamına geliyor.

Lord of The Rings Online, MMO oyunlarından beklenilebileceği gibi ticaret yapabilmeye imkan tanıyan bir yapıya sahiptir. Oyunda bu nedenle ticaretle ilgilenebilir, mükemmel hikaye görevlerini tamamlayıp oyun içinde müzik çalmak gibi çeşitli yan görevleri de yapabilirsiniz.

Bilbo benzeri bir Hobbit mi olmak istersin yoksa daha farklı bir yaratığa mı? Bu tamamen size kalmış bir şeydir. Örneğin “Beorning” class-race kombinasyonu yardımıyla istediğiniz zaman bir ayı, ud kullanarak Bard yardımıyla müzik dünyasına ilhamınızla yön verin. Nihayetinde Yüzükler Efendisi evrenini MMO ile harmanlayan bir oyun oynamak istiyorsanız Lord of The Rings Online’ı mutlaka denemenizi öneririz. Oynaması ve indirmesi tamamen ücretsizdir.

En İyi 10 MMO Oyunu

1 – Genshin Impact

MMO türüne adeta meydan okuyan Genshin Impact, biraz RPG, biraz macera, biraz işçilik ve biraz da tek oyuncu havası veren bir oyun. Oyunun sonuna kadar gerçekten güzel bir MMO deneyimi yaşatacak fakat hikaye son bulunca etkileyici Teyvat dünyasını istediğiniz gibi keşfedebilirsiniz. Her ne kadar PVP’den yoksun bir oyun olsa da, CO-OP sayesinde arkadaşlarınızla çeşitli zindanlara girip oynayarak çok eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz.

Şanslısınız ki oynaması ücretsiz olan “gacha” mekaniği oyuncuya çok müdahale etmez ve oyun keyfini sekteye uğratmaz. Zorlu türden bulmacalar isteyen oyuncular Genshin Impact’ı, Breath of the Wild’in açık dünyasına benzetebilirler. Ciddi manada oynanabilecek en iyi MMO oyunlardan birisi.

En İyi 10 MMO Oyunu

Sonuç

Bu yazımızda, oynayabileceğiniz en iyi 10 MMO oyununu listeledik. Boş zamanlarınızda stres atmalık ve vakit geçirmelik oyun arayışındaysanız bu listedekileri deneyebilirsiniz. Ayrıca sizlerin de oynayıp çok sevdiğiniz MMO’lar varsa yorumlarda belirtebilirsiniz. Esen kalın.