Anasayfa Haber NVIDIA: “RTX 30 Serisi İçin Yeterli Yonga Alamıyoruz”

NVIDIA: “RTX 30 Serisi İçin Yeterli Yonga Alamıyoruz”

RTX 3000 serisi

NVIDIA’nın finans müdürü, RTX 30 serisinde yaşanan stok sorunlarıyla ilgili detaylar verdi.

Bilgisayarlara ve bileşenlere yönelik artan talep ve pandemi döneminde sekteye uğrayan tedarik zincirleri nedeniyle, birçok teknoloji ürününü son günlerde elde etmek zor. Oyuncular ve PC meraklıları ise listenin ilk sıralarında yer alıyor.

NVIDIA’nın yeni RTX 30 serisi ekran kartlarında yaşanan stok sorunlarından daha önce sıkça bahsetmiştik. NVIDIA ise yakın tarih bir web yayınında bazı açıklamalar yaptı.

Yeşil takım, yeni Ampere ekran kartlarına talebin inanılmaz seviyede yüksek olduğu söylemişti. Ancak arz sorunlarını da inkar etmiyorlar. Bildiğiniz gibi bu GPU’lar Samsung Foundry tarafından 8nm üretim teknolojisiyle üretiliyor. Görünüşe bakılırsa Samsung’dan yeterince silikon wafer gelmiyor. NVIDIA da ASUS, MSI veya Gigabyte gibi üretim ortaklarına yeterince GPU tedarik edemiyor.

NVIDIA CFO’su Colette Kress konu hakkında “Wafer ve diğer bileşenler açısından tedarik kısıtlamalarımız var. Çeyrek boyunca tedarik süreci üzerinde çalışmaya devam ediyoruz. Ayrıca 4. çeyrekte genel oyun pazarında talebin arzı aşacağına inanıyoruz.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Şirketin finans müdürü, farklı bileşenlerin de eksik olduğunu ve çiplerin ötesinde kısıtlamaların ayrıntısını açıklamadı. Uzun lafın kısası, piyasada yeterli sayıda GeForce RTX 3070, 3080 ve 3090 olmadığı aşikâr.

NVIDIA

Öte yandan dizüstü bilgisayarlar için gelecek olan mobil RTX 30 GPU’lar hakkında önemli sızıntılar almıştık. Bu bağlamda oyun dizüstü bilgisayarları için de teslim sürelerinin uzadığı söyleniyor.

Yarı iletken üretim sektöründe kapasiteler genellikle önceden rezerve ediliyor ve Samsung Foundry’den ek wafer (disk plaka) alınması zor olabilir. Ayrıca şirketin NVIDIA için üretim kapasitesini artırmak için yeterli kaynağa sahip olup olmadığı bilinmiyor.

Kress, “Talebin karşılanmasının birkaç ay alacağını düşünüyoruz, ancak şu anda bu süreyi ölçmek gerçekten zor. Bu nedenle, özellikle çok önemli olan tatil sezonu için konuya odaklanmaya devam ediyoruz. Süreç her gün gelişmeye devam ediyor. Çeyrek tamamlanmadan önce daha fazla bilgi sağlayabileceğiz.” diyor.