Anasayfa Video Porsche Design Acer Book RS Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

Porsche Design Acer Book RS Dizüstü Bilgisayar İncelemesi

Karbon fiber yapısı ve keskin hatlarıyla dikkat çeken Porsche Design Acer Book RS, Almanya’da bulunan Porsche Design tasarım stüdyosunun imzasını taşıyor.

Daha önce Porsche Design yetkilileriyle Almanya’da görüşüp sohbet etmiş ve yaptıkları tasarımları incelemiştim. Yine güzel bir iş çıkarmışlar ve Tayvan teknoloji devi Acer, bu işbirliği sayesinde Porsche otomobiliyle takım bir laptop isteyenler ya da markanın hem adını, hem Alman tasarımını sevenler için ilgi çekici bir ürün ortaya çıkartmış. 

11. Nesil Intel İşlemci

Bizim incelediğimiz N19-H5 modeli AP714-51GT-74CV koduna sahip, konfigürasyon farkına göre bu kodlar değişiyor. Bu model yeni 11. nesil 10 nm Intel Core i7-1167G7 işlemci ile geliyor. 28W TDP ile maksimum güçte konfigüre edilen işlemciye 16 GB LPDDR4X çift kanal gömülü RAM eşlik ediyor.

Soğutması oldukça etkili olan sistem, hayli yüksek frekanslara hem daha sık çıkabiliyor, hem de daha uzun kalabiliyor. Testlerde 4 GHz ve üstü frekanslarda oldukça yoğun çalışırken, genellikle 3 GHz’e ve çok nadiren temel hız olan 2.8 GHz’in altına indi. Yani termal açıdan kategorisinde çok başarılı, çift ısı borusuna sahip soğutmanın çıkış yönü ise kasanın ekranına doğru.  

Bellek konfigürasyonu ve SSD hızı da çok iyi. NVMe WDC PC SN530 SDBPNP-1T00-1114 SSD modeli, 954 GB kullanılabilir alan ve 2434.89 MB\s okuma ve 1989.02 MB/s yazma hızına sahip.

Ekran Ve Grafikler 

Kullanılan ekran paneli AU Optronics B140HAN06.D modeli, 14 inç, Full HD, IPS teknolojisi. Parlak, canlı renklere sahip ve farklı açılardan rahatlıkla görülebilen bir ekran. Dokunmatik hassasiyeti son derece iyi ve camı da sağlam.  

Ekran kartı olarak hem dahili Intel Xe yongası, hem de NVIDIA GeForce MX350 kullanılıyor. MX350 2 GB belleğe sahip ve bunlar Samsung üretimi GDDR5 bellek yongaları. Intel Xe 20 Gtexel, MX350 ise 37.5 Gtexel doku kaplama hızına sahip, ayrıca GDDR5 bellekler dahili RAM’e göre avantajlı. Ancak Intel Tiger Lake GPU da küçümsenecek bir yonga değil, yeni teknolojileri desteklerken düşük güç tüketimiyle pil ömrünü uzatıyor. 

Batarya Kapasitesi

56 W/h bataryası maksimum 17 saat çalışma süresi sunuyor, yüzde 5’ten maksimum doluluğa 1 saat 45 dakikada ulaşabiliyor. Yarım saat şarj ile teoride 4 saat kullanılabiliyor. Pratik değerler Wi-Fi mesafesi, ekran parlaklığı ve ses seviyesine göre değişse de, uzatılmış bir mesai bu pil ve tek şarj ile çıkartılabilir.

Ancak kutusundan çıkan biri klasik, diğeri Type-C PD destekli iki adet 65 Watt adaptör ile buna pek gerek yok. Birini evde, diğerini ofiste tutabilir, bütün PD destekli Type-C şarj cihazlarını gerekli olduğunda kullanabilirsiniz. Yine de uzun uçuşlar ve yoğun günler için uzun pil ömrü çok önemli. 

Kablosuz Bağlantılar

Sistemin bütün modern laptoplar gibi en çok göz ardı edilen ama en önemli artılarından biri de Wi-Fi 6 desteklemesi. Intel AX201 sayesinde 160 MHz bandını kullanabiliyor. Gigabit ethernette aldığınız yüksek hızı, düşük gecikmeyi uygun bir Router ile artık kablosuz olarak elde edebiliyorsunuz. Saniyede 95 MB ağdan dosya transferi çok yararlı.

Ayrıca bu yonga Bluetooth 5.1 destekliyor. Bu sayede kablosuz, BT teknolojili kulaklık ve fareleri kullanırken ek port işgal etmiyorsunuz. 

Klavye Ergonomisi

Gündelik kullanımda klavyesinin yumuşak yapısı çok rahat, bizim incelediğimiz sürüm yabancı tuş takımına sahip olsa da kullanımından memnun kaldık. Arka aydınlatma sadece açık ya da kapalı konuma getirilebiliyor ve kapalı bile olsa tuşlar rahatça okunabiliyor. Genel kullanımda kasa altındaki ön kısımda bulunan ayak cihazın kaymamasını, ekran panelinin masaya gelen alt kısmı ise hafifçe yükselmesini sağlıyor. 

Touchpad alanı oldukça kaygan yapıda ve kullanımı kolay. İçinde sol üst kısımda bir parmak izi okuyucu var. Buraya parmak izi tanımlarsanız biyometrik güvenlik sunan Windows Hello ile giriş yapabilirsiniz. Kamerası ise ne yazık ki yüz tanıma desteklemiyor. HD Webcam böyle bir model için zayıf kalmış, düşük ışıktaki video kalitesinden memnun kalmadık.

Giriş/Çıkış Portları

Giriş/çıkış portlarına baktığımızda, solda en geride Barrel Type denilen klasik Acer güç girişi, sunumlar ve ek ekran için HDMI çıkışı, hızlı şarj destekli USB Type-A 3.2 Gen 2 portu ve Thunderbolt portunu görüyoruz. Thunderbolt çok esnek, yararlı ve hızlı bir port.

Burada Thunderbolt 4 portu kullanılmış, hız olarak yine 40 Gbps sunsa da standartları daha kapsamlı ve USB Type-C cihazları şarj etmede, USB 4 ile geniş uyumluluk sunma konusunda daha iyi. Çift 4K veya tek 8K ekran da destekliyor.

Henüz tam TB4 testi gerçekleştiremediğimizi, ancak ilerleyen günlerde uyumlu cihazlar ile deneyeceğimizi belirtelim. Şimdilik elimizdeki TB3 ve USB cihazlar sorunsuz çalıştı. İleride çıkacak 4 Port TB4 aksesuarları, evrensel kablo standardı desteğini denemek için sabırsızlanıyoruz. 

Sağ tarafta ise Kensington kilidi, durum ışıkları, ikinci bir USB Type-A yani klasik yuva var, bu da 5 Gbps bir port. Son olarak 3.5 mm kulaklık/mikrofon yuvası bulunuyor. Genel olarak Ultrabook sınıfı için port sayısı oldukça iyi. 

Ses Kalitesi

Ses konusuna gelirsek, hoparlörler kasanın altında, ön kısımda, solda ve sağda bulunuyor. Burada maksimum seste bileğinizde titreşimleri hissedebiliyorsunuz. Seste bir patlama, çatlama ya da bozulma olmuyor.

Ancak seste vokallerde biraz sıkıştırma etkisi hissetmek mümkün. Müzikte hiç de fena değil ancak bugüne kadar duyduğum en iyi ses sitemi olmaktan uzak, zira baslar eksik. TWS bir BT set ile çalışmak çok daha zevkli ve iş ortamına uygun olacaktır. 

Oyun Testleri

Acer her ne kadar iş ve eğitim odaklı bir cihaz tasarlamış olsa da, arada bir oyun oynamak isteyen kullanıcıları da düşünerek küçük bir oyun testi de yaptık. Bunun için World Of Tanks ve Mount And Blade 2: Bannerlord testlerini kullandık.

1 – Düşük ayarlar testinde, 720p World of Tanks Encore’da 

  • Min 29 FPS 
  • Ort. 49 FPS 
  • Maks. 175 FPS 
  • %1 30 FPS 
  • %0.1 27 FPS 

2 – Orta ayarlar testinde, 1080 World of Tanks Encore’da 

  • Min 18 FPS 
  • Ort. 30 FPS 
  • Maks. 84 FPS 
  • %1 19 FPS 
  • %0.1 16 FPS 

3 – Yüksek ayarlar testinde, 1080p World of Tanks Encore’da 

  • Min 16 FPS 
  • Ort. 26 FPS 
  • Maks. 107 FPS 
  • %1 18 FPS 
  • %0.1 18 FPS 

4 – Mount and Blade 2 Bannerlord 1080p Orta Ayarlarda 

  • Min 18 FPS 
  • Ort. 25 FPS 
  • Maks. 29 FPS 
  • %1 30 FPS 
  • %0.1 27 FPS 

5 – Mount and Blade 2 Bannerlord 1080p Düşük Ayarlarda 

  • Min 33 FPS 
  • Ort. 41 FPS 
  • Maks. 50 FPS 
  • %1 33 FPS 
  • %0.1 32 FPS 

Bu sonuçlar bize cihazın beklediğimizden de iyi bir oyun performansına sahip olduğunu gösterdi. Tabii ki iş odaklı ve çok hafif bir ultrabook modelinden gaming PC performansı beklememek gerekiyor. Ancak Acer Book RS ile arada bir hafif bir oyun seansı gerçekleştirip can sıkıntısını atmak gayet mümkün.

Sonuç Değerlendirmesi

Acer ve Porsche Design ortak çalışmasıyla ortaya çıkan Acer Book RS, tasarım olarak sıra dışı ve rafine bir model olmuş. Ancak Acer bu prestij modelinde sadece tasarıma odaklanmayıp, teknoloji olarak da modelin içini doldurmuş. Soğutma, ergonomi ve performans da gayet iyi bir seviyede. Bu modelde Thunderbolt 4, Wi-Fi 6 ve USB şarj gibi yeni, çok faydalı teknolojileri de bulduk.

Çok hafif ve prestijli bir ultrabook isteyenler için Acer Book RS rahatlıkla önerebileceğimiz bir dizüstü bilgisayar diyebiliriz. Acer bu modelin Ocak 2021 gibi raflarda olmasını planlıyor, tabii Türkiye satış fiyatı da o zaman açıklanacak. Tabii böyle üst seviye bir modelin çok da ucuz olmasını beklemiyoruz. Ancak zaten Acer’ın ürün gamında çok farklı fiyat aralıklarında modelleri rahatça bulmak zaten mümkün.