Anasayfa Haber 36 Çekirdekli Intel Xeon Sunucu İşlemcisi Ortaya Çıktı

36 Çekirdekli Intel Xeon Sunucu İşlemcisi Ortaya Çıktı

Xeon İşlemci

Intel’in 10nm süreciyle üretilen Xeon sunucu işlemcileri kendini daha fazla göstermeye başladı. Teste giren CPU, 36 çekirdek ve 3.6 GHz frekans hızıyla birlikte listelendi.

Geçtiğimiz haftalarda 14 çekirdek ve 28 iş parçacığına sahip bir 3. nesil Intel Ice-Lake-SP sunucu işlemcisi sızdırılmıştı. ASUS tabanlı sistemde keşfedilen yeni Xeon işlemci ise Geekbench 5 veri tabanına dayanıyor.

Intel’in Ice Lake-SP işlemcilerinin maksimum 28 çekirdek ve 56 iş parçacığı ile geleceği söyleniyordu. Bunun nedeni ise kullanılan 10nm üretim teknolojisinde verimliliğin yüksek çekirdek sayılarına ulaşma konusunda yeterli olmadığına bağlanıyordu.

Ancak Leakbench tarafından paylaşılan Geekbench girdisi, 36 çekirdek ve 72 iş parçacığına sahip bir mühendislik örneği Ice Lake-SP işlemciyi ortaya çıkardı. Yeni işlemci 2P çift soketli bir yapılandırmada çalıştı. Dolayısıyla ASUS’un Y4R-A1-ASUS-G1 sunucusunda 72 çekirdek ve 144 iş parçacığı yer alıyordu.

36 Çekirdekli Intel Xeon Sunucu İşlemcisi

Test sistemi, 3.6 GHz temel frekans hızları bildirdi. Bu da boost hızlarının çok daha yüksek seviyelere çıkabileceğini gösteriyor. CPU ayrıca toplam toplam 45 MB (çekirdek başına 1,25 MB) L2 önbelleğe ve 54 MB L3 önbelleğe ev sahipliği yapıyor.

AMD’nin Zen 3 mimarisini temel alan yeni EPYC Rome sunucu işlemcilerinin oldukça iddialı geldiğinden bahsetmiştik. Görünüşe göre Intel tarafı da yüksek performanslı sistemler konusunda beklentilerin üzerine çıkacak.