Anasayfa Video Philips Momentum 558M1RY-00 55 İnç 4ms 4K FreeSync Oyuncu Monitörü İncelemesi

Philips Momentum 558M1RY-00 55 İnç 4ms 4K FreeSync Oyuncu Monitörü İncelemesi

55 inçlik dev bir oyuncu monitörü inceliyoruz, Philips Momentum serisinde oyuncular için pek çok önemli özellik var.

Televizyon olarak tasarlanan ekranlar ile, monitör olarak üretilenler arasında çok önemli farklar var. Bu önemli farkları Philips Momentum 558M1RY-00 55 inç incelemesinde net bir şekilde anlayabilirsiniz.

Televizyondan Çok Farklı!

55 inçlik dev bir televizyon var karşımızda, manzara ilk bakışta bu. Ancak elektronik aksam ve tasarımdaki fark, Momentum’u konsol ve bilgisayara bağlayıp kullanacak olan üst seviye oyuncular için çok önemli.

Önce ortak noktaları ele alalım, tıpkı Philips TV’lerdeki Ambilight gibi burada da içeriğe bağlı, dinamik bir arka aydınlatma var. Monitördeki ismi Ambiglow, ortamı oyun salonu ya da sinema salonu havasına büründürürken, uzakta oturup baktığınızda 55 inçten çok daha büyük, dev bir sinema perdesi hissiyatı sağlıyor.

55 inçlik dev ekran 139.7 cm ölçüsü ile elinde gamepad, uzakta oturup keyifle oyun oynamak isteyenler için. Karşısına klavye ve fare ile geçecekseniz de, Çağan’ın evde yaptığı gibi kablosuz bir kit kullanmanız gerekiyor. Zira bu boyutta bir ekranın dibinde oturursanız kenarları göremiyorsunuz.

HDR 1000 Ve DTS Sound

DisplayHDR 1000 desteği ile ve DTS Sound ile gelen bu monitör, en son nesil görselleri ve sesleri sunmak için tasarlanmış. TV’deki karşılığı Dolby Atmos görüntü oluyor. 1000 Nit parlaklık ekranın kısıtlı bir bölümünde aktifleştirilse de, dinamik karşıtlığı derinden etkileyen ve izleyicide duygusal etkisi olan bir teknoloji.

Özellikle bilimkurgu ve fantastik kurgu türü içeriklerde, normalde göreceğinizden daha zengin ve farklı renkleri, çok daha yüksek bir dinamik aralık farkıyla ve vurgulu olarak görüyorsunuz. 4000:1 statik kontrast, normal modda 750, HDR modunda 1200 Nit değerine ulaşan parlaklık, yüzde 95 DCI-P3 renk gamutu muazzam değerler. NTSC %104, sRGB %125 ile bu monitörün renk doğruluğu çok yüksek.

Delta E 2’nin altında ve Uniformity yani panelin farklı bölgelerinde görüntünün eşitliği %95 ile 103 arasında değişiyor, yani çok tutarlı bir görüntüsü var. Kullanılan panel aslında VA türünde, bu açıdan görüntüsü Philips TV bölümünün IPS ve OLED karakterinden ziyade, Samsung’un en yüksek kalite VA panelleriyle benzer yapıda diyebiliriz.

Fiyatlandırma

İnceleme tarihinde 14.170 TL yani 1.796 USD vergiler dahil fiyata satılıyor. Üst seviye OLED Philips TV fiyatları da bu civarda. Ancak elbette klasik LED ya da güncel LED TV’leri 55 inçte 7000 TL’lere bulmak mümkün.

Öte yandan 4K yüksek Hz oyuncu monitörlerinde 25.000 TL ve üstü modelleri, daha küçük ekranlarla da görebiliyoruz. Buradaki fiyat farkının temel kaynağı hız. Oyunculuk için en önemli monitör ve TV farkı da bu. Hız ve akıcılık.

Ekran Yenileme Hızı Ve Çözünürlük Desteği

AMD FreeSync Premium Pro ile ekranda görüntüde yırtılma ya da takılma olmadan ekran kartı ile uyumlu bir çalışma sergiliyor. Griden griye piksel tepki süresi sadece 4 milisaniye, bu MPRT ölçümlere göre çok daha acımasız bir ölçüm olduğu için pek çok 1-2 Ms MPRT ile benzer hızda diyebiliriz.

DisplayPort üzerinden 4K/120 Hz destekliyor, HDMI üzerinden ise 4K/60 Hz destekliyor. Burada temel eksisi HDMI 2.1 ile yeni nesil konsollar için 4K/120 Hz desteği konusunda karşımıza çıkıyor. Bu modelin daha güncel HDMI 2.1 sürümü PlayStation 5 için ya da Xbox Series X için çok daha uygun olacaktır. Zira konsollar HDMI kullanıyor ve bazı televizyonlar, oyun modunda 4K/120 Hz desteklemeye başladı.

Ancak iş PC olunca, yeni nesil AMD Radeon 6800 XT ya da 6900 XT ekran kartlı bir sistemi televizyona DisplayPort ile bağlayamıyorsunuz. Bağlantılar hep HDMI olduğu için klasik TV’lerde bir bağlantı sıkıntısı yaşanan durumlar olabiliyor. PC’lerde ağırlık DP portlarından yana.

Televizyona Göre Avantajı Nedir?

Gelelim televizyonlara göre ikinci en büyük artısına; monitör dünyasında teknik veriler daha net. TV dünyasında pazarlamacıların lafı dolaştıran yuvarlak ifadeleri, sahte 1000 Hz gibi teknik değerleri ve kafa karıştıran, belirli şartlar altında olduğu söylenmeyen eksiler, monitör dünyasında pek yok. Bütün bu değerler ve standartlar, modellerin özellikleri, test ve incelemeleri daha net.

TV’lerde kare ekleme, çözünürlük yükseltme gibi özellikler sizin kontrolünüzün bazen dışında, TV ayarlarına ve içeriğe bağlı olarak değişiyor. Monitörde ne verirseniz onu alıyorsunuz ve ayarlar tam olarak ekran kartı ayarları altından sizin kontrolünüzde. Bu da şaşırmak istemeyenler için çok net sonuçlar ve daha güvenilir bir pazar demek. Dahili uydu alıcısı gibi özellikler, kendi işletim sistemi ve işlemci hızı gibi faktörler burada pek etki sahibi değil, salt ekran alıyorsunuz, bir de tabii ki AmbiGlow teknolojisini.

Monitörlerdeki görüntü televizyonların aksine işlemden geçirilmediği için ne verirseniz onu alıyorsunuz. Görüntü işleme motorları düşük çözünürlüğü sentetik olarak yükseltebiliyor, ancak bu görüntünün karakterini değiştiriyor. Benzeri şekilde aralara kareler ekleyip görüntü hızını da değiştirebiliyorlar.

Günümüzde gelişmiş ve sinematik özellikler sunan TV’lerde bunlar üzerinde daha iyi bir kontrolümüz var. Ancak halen bu ayarları net açıklamayan pek çok model piyasada. Görüntüde bir gariplik mi var? Üreticinin açıklamadığı bir teknoloji etkin demek. Kapatabilir miyiz? Bazen. İşte monitörlerde bunlar yok; kare hızı, verilen görüntünün çözünürlüğü değişmiyor. Hassas kontrol isteyenler için çok iyi özellikler.

Sonuç Değerlendirmesi

4K/60 FPS konsol oyunculuğu için, örneğin Xbox Series S ya da PS4 Pro gibi konsollar için HDMI 2.0 ile bağlamaya uygun bir monitör. PS5’i de sorunsuz bağladık ama HMDI 2.0 yüzünden 120 Hz/4K alamadık. Bunu ancak DisplayPort PC bağlantısı ile sağlayabiliyoruz.

Bu bağlamda öncelikli olarak PC’ler için daha uygun diyebiliriz. Yeni NVIDIA ya da AMD ekran kartlarının en üst modelleriyle 55 inç, 4K ve 120 Hz oyunculuk için muazzam bir görüntü kalitesi ve akıcılık sunuyor. Philips bu modelin bir üstünü hızla Xbox Series X ve PS5 maksimum Hz için çıkartmalı.

En şaşırtıcı olan unsur ise altındaki hoparlörün kalitesi! Çoğu televizyondan daha iyi, hatta piyasada 4.000 TL civarında satılan üst seviye ses sistemlerini aratmayan bir kalite sunuyor! Vokaller, diyaloglar çoğu TV’den ve bütün diğer monitörlerden daha net. Bu da çok ciddi bir avantaj sağlıyor.