Anasayfa Video TP-Link TL-MR100 4G Router İncelemesi

TP-Link TL-MR100 4G Router İncelemesi

Tp-Link’in 4G routerı TL-MR100, internet altyapısının olmadığı ortamlarda GSM şebekesi üzerinden de internete bağlanmanızı sağlıyor.

TL-MR100 portatif diyebileceğimiz, ethernet yuvaları olan ve çıkarılabilir antenlere sahip bir 4G router. ADSL, fiber ya da Kablonet altyapısının olmadığı uzak mekanlarda internet hizmeti almak isteyen küçük çaplı işletmeler ve kullanıcılar düşünülerek tasarlanmış.

Mesela yazlığınıza henüz internet bağlatmadıysanız ya da sadece birkaç ay orada kalacaksanız, üstelik bir de uzun süreli sözleşmelerle ve cayma bedelleriyle uğraşmak istemiyorsanız, bu router size bir çözüm sunabilir. Bu router ile ülkemizdeki herhangi bir GSM operatörünün sim kartını takıp, hattın internet paketini kullanarak mekanda Wi-Fi ve kablolu internet bağlantısı sağlayabiliyorsunuz.

Akıllı Telefondan İnternet Paylaşımına Göre Avantajları

Tabii ki akıllı telefonunuzla bir hotspot (kişisel ortak erişim noktası) yaratarak evinizdeki cihazlara internet bağlantınızı paylaştırabilirsiniz. Tp-link’in bunun üzerine sunduğu avantaj harici 4G antenlerle daha yüksek çekim performansı ve daha geniş Wi-Fi kapsama alanı.

Ayrıca TP-Link cihazlarda artık standart olarak sunulan ebeveyn kontrolleri, güvenlik duvarı ve ileri seviye gelişmiş ağ ayarları gibi özellikler de önemli unsurlar. Bunun haricinde bir de cep telefonunuzda sürekli ortak erişim noktası açık bırakmak, telefonun pilini de çok çabuk tüketeceği için, ayrı bir cihazın bu görevi üstlenmesi daha mantıklı.

Ancak sürekli video izleyecek ve oyun oynayacaksanız, en performanslı ve en uygun maliyetli çözüm bu olmayabilir. Çünkü ülkemizde internet paketlerinin fiyatı hayli yüksek. Yoğun kullanımda bir ADSL aboneliği sizin için daha avantajlı olabilir. Bu tamamen sizin kullanım şeklinize bağlı.

Teknik Özellikler

Cihazın arkasında 2 adet RJ45 ethernet yuvası var. Bunlar Gigabit yuvalar değil, sadece 10/100 Megabit hızlarını destekliyorlar. Biri hem LAN, hem de WAN portu iken, diğeri sadece LAN özelliğinde. TP-Link’in kutuya 1 adet Cat5 ethernet kablosunu da dahil ettiğini belirtelim.

İsterseniz WAN portuna asıl routerınızdan bir kablo çekip kablosuz router moduyla kullanabiliyorsunuz. İsterseniz de sim kart takarak 4G router yapabiliyorsunuz. Kontrol panelinden bunun seçilmesine izin veriliyor.

Kablosuz bağlantı standardına baktığımızda 300 Mbps 802.11n olduğunu görüyoruz. Tp-Link’in biraz daha yüksek fiyata AC standardını destekleyen 4G routerları da mevcut. Bu router 32 cihaza kadar destek veriyor. Bu sayede aynı anda çok sayıda kullanıcı internet bağlantısı sağlayabiliyor.

Routerın arkasında Micro SIM kart girişi olduğunu görüyoruz ve Tp-Link kutuya nano sim kart adaptörü de koymuş. Siyah bir plastik parça içine nano sim kartınızı yerleştiriyorsunuz ve yerinde durması için bir tarafına etiket yapıştırıyorsunuz. Tp-Link hiçbir konfigürasyona gerek olmadan, sim kartı takıp routera güç verir vermez internete bağlanmaya hazır olduğunuzu belirtiyor. Ancak eğer sim kartınızda bir pin kodu varsa, router kontrol paneline gidip bunu girmeniz gerekiyor. Eğer her defasında pin kodu girmek istemiyorsanız, pin kodunu kaydetmenize de izin veriyor.

Arkadaki WPS tuşu sayesinde şifresiz eşleşme özelliğinin de desteklendiğini görmekteyiz. Bu tuş aynı zamanda uzun süre basılarak routerı sıfırlamakta da kullanılabiliyor.

Routerın arkasında gördüğünüz çıkarılabilir antenler Wi-Fi anteni değil, 4G anteni. Ürünün Wi-Fi antenleri ise dahili. Bu fark önemli çünkü bunları Wi-Fi anteni sanıp menzili genişletmek için daha büyük ve daha yüksek kazançlı Wi-Fi antenleriyle değiştirmeniz durumunda cihaz çalışmayabilir.

Cihazın önündeki LED’lere baktığımızda güç, Wi-Fi, internet ve 4G sinyal seviyesinin gösterildiğini görüyoruz. Her TP-Link routerda olduğu gibi, bunları kontrol panelinden tamamen kapatabiliyor ya da belirli saatlerde gösterilmesini sağlayabiliyorsunuz. Routerı televizyonun yanına ya da yatak odasına koyacaklar için önemli bir ayrıntı.

Bağlantı Testi

Cihaza önce Vodafone sim kartımı takıp baz istasyonuyla %100 4G sinyal kalitesine ve router ile bilgisayarım arasında %100 Wi-Fi sinyal kalitesine ulaşabildiğim bir mekanda test yaptım. Ortalama 7-8 ve 9 MB/s değerlere ulaştım ki bu bana pek tatmin edici gelmedi.

Sonrasında bir Turkcell sim kartı takıp, farklı mekanda test gerçekleştirdiğimde 40 MB/s indirme hızı elde edebildim. Yani hızınızı etkileyen ana unsurlar operatörünüzün hizmet kalitesi ve bölgede sunduğu 4G altyapısının kapasitesi diyebilirim.

Sonuç Değerlendirmesi

Sonuç olarak TL-MR100 4G router ile ADSL ya da fiber gibi altyapı sıkıntısı yaşanan noktalarda, 4G üzerinden temel hızda internet ihtiyacını karşılamak mümkün. Bu görevi başarıyla yerine getiriyor. AC standardı desteklememesi bir eksi olsa da, ortalama kullanıcının ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, stabil bir internet bağlantısı sunabiliyor.

Altyapıya uzak mekanlarda, çok sayıda kullanıcıya internet erişimi sağlamak gereken senaryolarda çözüm sağlayabiliyor. Tabii burada hattın internet kotası ve bağlantı kalitesi de önem kazanıyor. Eğer internet kullanımınız aşırı olmayacaksa uygun olabilecek bir çözüm.