Anasayfa Haber Avrupa Birliği, Yarı İletken Üretimini Desteklemeye Başlıyor

Avrupa Birliği, Yarı İletken Üretimini Desteklemeye Başlıyor

Avrupa Birliği, yonga ithalatını azaltmak ve yarı iletken sektörünü güçlendirmek amacıyla büyük bütçeler ayırmayı planlıyor. Böylelikle teknolojik alanda dışa bağımlılık da azaltılacak.

Günümüzde kullanmış olduğumuz her teknolojik cihazda yarı iletkenler kullanılıyor. Bildiğiniz üzere yarı iletken üretimi oldukça ince ve meşakkatli bir iş. Avrupa Birliği ülkelerinin büyük bir kısmı ise çok çeşitli uygulamalar için gelişmiş yarı iletken üretimini hızlandırmak amacıyla güçlerini birleştiriyor.

Bir araya gelen bu ülkelerin temel amacını şu şekilde tanımlayabiliriz; tüketici elektroniğinden otonom araçlara, makine öğreniminden süper bilgisayarlara kadar birçok alanda kendi yarı iletken teknolojilerini kullanmak. ABD ve Çin arasında teknolojik üstünlük anlamında önemli bir savaş var. Avrupa birliği bu iki bölgeye olan bağımlılığını azaltmak için en az 175 milyar dolar harcayacak.

Bu hafta aralarında Almanya, Fransa, İspanya, İtalya ve Romanya’nın da bulunduğu 17 üye ülke, yarı iletken üretiminden elektronik ve gömülü sistemlerin montajına kadar teknolojik alanda araştırma ve geliştirmeyi teşvik etmek için ortak bir bildiri yayınladı.

Plan aynı zamanda kamu altyapısının ve sağlık hizmetleri sistemlerinin hızlı bir şekilde dijitalleştirilmesini içerecek, aynı zamanda geniş bant ve 5G ağ hizmetlerinin yaygınlaştırılmasını hızlandıracak.

Bu doğrultuda 145 milyar eurodan (175 milyar dolar) az olmamak kaydıyla bütçe ayrılacak. Öte yandan birliğin Kurtarma ve Dayanıklılık Fonlarının yaklaşık beşte biri bu iş için tahsis edilebilecek. Bunların bir kısmı ise 2nm üretim teknolojilerini kullanan yongalar ve üretim kapasitesini geliştirmek amacıyla kullanılacak.

Avrupa Birliği, şu anda yonga ithalatına büyük ölçüde bağımlı bir topluluk. Yeni girişim ise 2025 yılına kadar AB’nin pazar konumunu önemli ölçüde iyileştirmeyi ve bu on yılın sonunda tamamen farklı bir silikon üretim ortamı hazırlamayı hedefliyor.

İlginizi çekebilir: Çinli Yarı İletken Üreticisi HSMC Kepenk Kapatıyor