Anasayfa Video Cooler Master CH-321 Oyuncu Kulaklığı İncelemesi

Cooler Master CH-321 Oyuncu Kulaklığı İncelemesi

Kaliteli mikrofonu uygun fiyatla birleştiren Cooler Master CH-321 oyuncu kulaklığını yakından inceledik.

CH-321 modeli Cooler Master’ın uygun bütçe odaklı bir oyuncu kulaklığı. Bir kulaklıkta fiyatı artıran unsurları kaliteyi bozmadan çıkarmak biraz zor iş. Çünkü mesele sadece bir noktada bitmiyor. Bugün bir kulaklıktan memnun kalmanızı sağlayan sadece bir faktör yok. Sesi ne kadar güzel olursa olsun ergonomisi kötüyse kimse sık sık çıkarıp kafasını dinlendirmesini gerektiren bir kulaklık kullanmak istemiyor.

Dolayısıyla rahatlık, izolasyon, ses kalitesi, mikrofon kalitesi ve belki bazıları için görünüş gibi kullanıcının kulaklıktan memnun olmasını sağlayan birçok faktör var. Bunların hepsinin iyi ya da en azından vasatın üzerinde olması lazım ki kullanıcı üründen memnun kalsın.

Ergonomi

Kulaklığın kafa bandında askılı bir mekanizma kullanılmış. Kulak kaplarını birbirine bağlayan 2 adet yassı metal parça var ve hemen altında suni deri kaplamaya sahip kafa bandını görüyoruz. Kafa bandı içindeki elastik malzemeyle kafanıza bir miktar baskı uygulayarak kulaklığın kafanızda sabitlenmesini sağlıyor.

Bu sadece ucuz kulaklıklarda kullanılan bir metot değil, binlerce liralık odyofil kulaklıklarında da görüyoruz. Adımlı olarak yüksekliği ayarlanabilen kafa bantlarına göre bir eksiği var. Adımlı kafa bandına sahip kulaklıkları isterseniz sıkı isterseniz gevşek kullanabiliyorsunuz. CH-321 ise hep aynı gerginlikte kullanılmak zorunda.

Kafanızın şekli bu noktada büyük öneme sahip. Eğer daha yuvarlak ve yassı bir kafanız varsa rahat ediyorsunuz ve daha yüksek bir kafanız varsa bu askı sistemi daha çok baskı uyguluyor. Benim kafam biraz ortalamanın üzerinde yüksekliğe sahip olduğu için yarım saatlik kullanım  sonrası kulaklığı çıkarma ihtiyacı hissediyorum. Bu sebeple satın almadan önce test imkanınız varsa iyi olabilir.

Malzeme

Sürücülerin çevresindeki yastıkçıkların yumuşaklığı ideal ve dışardan gelen sesleri engelleme noktasında başarılı. Bu yastıkların derinliği yeterli. Büyük kulaklara sahipseniz bile kulaklarınız içerdeki sert plastiğe basılıp ezilmiyor ve acımıyor. İçerde yeterince boş alan kalıyor yani. Bu yastıkçıkların dışındaki malzeme poliüretan deri ya da bir diğer bilinen adıyla suni deri.

Kulak kapları plastikten yapılmış ve kulaklarınızın tamamını içine alan circumaural tasarıma sahipler. Bu sebeple iyi bir gürültü izolasyonu sağlıyorlar. Her iki kulak kabının da dışında Cooler Master logolu LED’leri görüyoruz. Bu ledler RGB aydınlatmaya sahip ancak varsayılan olarak gelen 7 renk arasında değişim şablonu değiştirilemiyor. Bu noktada kulaklığın bir yazılımla çalışmadığını belirtelim, tak-kullan bir kulaklık.

Sürücüler ve ses

Kulak kaplarının içinde büyük 50 mm sürücüler var ve bu sürücüler 16 ohm gibi düşük bir empedansa sahipler. Baslar kulağa oldukça doygun geliyor. Ses biraz renklendirilmiş gibi geldi, yani üzerinde uygulanmış bir ekolayzır varmış gibi. Belli frekanslar belirgin, belli frekanslar daha düşük çıkıyor. Daha flat ses veren bir kulaklık arıyorsanız bu konuya dikkat etmenizi öneririm.

Mikrofon

Mikrofona geldiğimizde Cooler Master’ın başarılı bir iş çıkardığını söyleyebilirim. Bu 8 cm uzunluğa sahip çıkarılamayan esnek bir mikrofon ve ucunda kırmızı bir led var. İnceleme videomuzda örnek mikrofon ses kaydını bulabilirsiniz.

Sol kulak kabının arkasında ses seviyesini ayarlamanızı sağlayan bir adet teker görüyoruz. Onun haricinde bir tuş veya led bulunmuyor kulaklık üzerinde.

Kulaklığın kablosu kauçuk dış malzemeden yapılmış burgulu bir desene sahip. 2,3 metre uzunluğa sahip olan kablo bilgisayarınıza USB ile bağlanıyor. USB yuvasının bu kadar büyük tutulmasının sebebi içinde dahili ses kartı olması.

Cooler Master CH-321 kulaklık PC, Xbox One ve PS4 platformlarıyla uyumlu çalışabiliyor. Uzun kablosunun özellikle konsol oyunculuğunda işe yarayacağını düşünüyoruz.

Sonuç Değerlendirmesi

Cooler Master CH-321 halen 350 TL civarına bulabileceğiniz, uygun fiyatlı diyebileceğimiz bir kulaklık ve bence güvenebileceğiniz en uygun fiyatlı oyuncu kulaklığı. Rahatlık konusunda 10 üzerinden 10 alamıyor. Sesleri biraz renklendirse de temiz bir iletişim için başarılı bir mikrofona sahip. Derin kulak kapları kulağınızı tamamen sarıyor ve çevresel gürültülerden sizi izole ediyor. Bu anlamda rekabetçi oyunculuk için temel ihtiyaçları fazlasıyla karşıladığını söyleyebilirim.