Anasayfa Haber Linux Çekirdeği 5.10 LTS Çıktı

Linux Çekirdeği 5.10 LTS Çıktı

Linux Çekirdeği 5.10 LTS

Linux Kernel 5.10 LTS, yeni çekirdek dosya sistemi ve depolama iyileştirmeleri ile geliyor.

En son Uzun Süreli Destek sürümü olan Linux Kernel 5.10 LTS güncellemesi yayınlandı. Çekirdek geliştiricileri, 2026 yılına kadar Linux 5.10 sürümünü korumayı planlıyor. Desteğin Linux 5.4 LTS ile kıyaslandığında 1 yıl daha uzun olduğunu da belirtelim.

Güncelleme hem büyük hem de küçük çok sayıda değişiklik sunuyor. Bunların tümünün Linux çekirdeğinin daha önce hiç olmadığı kadar iyi, daha hızlı ve daha verimli çalışmasını sağlamak için tasarlandığının altı çiziliyor.

Linux Kernel 5.10 LTS Yenilikleri ve Değişiklikleri

Her zaman olduğu gibi yeni çekirdek dosya sistemi ve depolama iyileştirmeleri ile geliyor. Bu çekirdek yükseltmesi, Btrfs fsync () işlemlerinde önemli performans iyileştirmeleri sağlamanın yanı sıra doğrudan G/Ç işlemleri için yeni bir iomap altyapısına geçiyor. Ek olarak, EXT4 hızlı kaydetme desteğinde büyük bir yazma performansı artışı sağlanıyor ve DAX/DIO modlarında optimize edilmiş dosya üzerine yazma elde ediliyor. XFS dosya sistemindeki zaman damgaları da artık en erken 2038 yerine 2468 yılına kadar çalışacak.

Purism Librem 5 Linux akıllı telefon için ana çekirdek desteği gibi AMD Zen 3 işlemciler için donanım izleme desteği de Linux 5.10’da mevcut. Creative SoundBlaster AE-7 da kutudan çıkar çıkmaz çalışabilecek.

Matias kablosuz alüminyum klavye bu güncellemede OOTB ile çalışabilecek. Yaklaşan USB 4 özellikleri için de destek olgunlaşıyor. Bu arada Lenovo X1 tablet izleme noktası ve düğmeleri için çoklu dokunma desteği de gelmiş durumda. Linux 5.10, Nintendo Switch Joy Cons ve Pro denetleyicisini destekleyebiliyor. Denetleyiciler, Linux altında hem Bluetooth hem de kablolu USB modunda çalışabilecek. Aynı zamanda Sega Saturn denetleyicisini de bir USB adaptörü ile bağlandığında desteklenebiliyor.

Linux 5.10, MIPS işlemcilerinin zstd ile sıkıştırılmış çekirdeklerin ön yüklenmesini sağlıyor ve RISC-V önyükleme sistemlerini EFI sabit yazılımıyla sağlıyor. Linux 5.10 ayrıca G/Ç isteklerinin toplu olarak işlenmesi nedeniyle daha hızlı hazırda bekletme ve devam ettirme işlevlerine sahip.