ASUS ROG Swift 360Hz PG259QNR şu an için en hızlı oyuncu monitörü. İnceleme videomuzda hem deneyimlerimizi, hem de teknik olarak merak ettiğiniz bütün soruların yanıtını bulacaksınız.
Daha önce 60 Hz’ten 144 Hz’e geçtiğimizde hissettiğimiz hız artışını bir daha yaşamayacağımızı düşünüyorduk. Ancak bu durum 360 Hz ile tanışana kadar geçerli oldu.
Bu teknolojiyi ilk olarak Las Vegas’taki CES fuarında denemiştik, video da büyük ilgi görmüştü. 60 Hz’ten 120 Hz’e geçince dev bir hız farkı hissediyorsunuz. 120’den 240’a geçince daha hızlı olamaz sandığınız monitör sizi yine şaşırtıyor.
İnanılmaz gibi gelse de, 240 Hz ile 360 Hz arasında da dev bir hız farkı var. 2020 sonunda ofisimizde uzun uzadıya denediğimiz ASUS ROG Swift 360Hz PG259QNR modeli de bu müthiş hızı yaşatıyor.
Yüksek Hız, Düşük Gecikme Süresi
NVIDIA’nın ekran kartlarında gecikme (Latency) konusuna da yüksek FPS kadar önem vermesi, oyun dünyasında beklediğimiz bir gelişmeydi. Gecikme, mücadeleci oyuncuların tepkisinin oyuna geç yansıması demek. Sadece daha yüksek FPS alarak başa çıkamıyorsunuz. Bu yüzden oyuncu monitörlerinde, farelerinde, ekran kartlarında ve yazılım altyapısında gecikme azaltıcı geliştirmeler yapıldı.
Başta da dedik ya bu oyunculara inanılmaz geliyor diye, olay sadece Hz değerlerinden anlaşılamıyor. Ms yani milisaniye türünden tepki sürelerine baktığımızda NVIDIA tablosu durumu netleştiriyor. 60 FPS’de 100 ms, 120’de 54.7, 240’ta 34.5 ve 360’ta 20 Ms ile nişan almada net bir gelişme oluyor.
Dahası NVIDIA bu gelişmeyi editörlerin de görebilmesi için sınırlı sayıda kendi foton yani ışık algılayıcı gecikme ölçüm kiti olan LDAT aracından Technopat ofisine gönderdi. Biz de yaptığımız testlerde bunu gördük ve sizlerle paylaştık.
Reflex Latency Analyzer Nedir?
Peki sporcular, rekabetçi oyuncular ne yapacak? İşte ASUS ve NVIDIA ortaklığında geliştirilen ASUS ROG Swift 360Hz PG259QNR içerisinde özel bir gecikme ölçüm teknolojisi var. Artık siz de sistemin tepki süresini ölçebilirsiniz. Adı NVIDIA Reflex Latency Analyzer. Reflex Türkçe olarak da refleks olarak geçmiş, hızlı tepki anlamını içeriyor, oyunculuk söz konusu olduğunda doğru bir ibare seçmişler. Mücadeleci oyuncunun iyi refleksleri, hızlı tepkileri olmalı.
Bunun için uyumlu bir fare olan ASUS ROG Chakram Core fareyi monitöre takıyorsunuz. Sizin fare tıklamanız ile oyundaki hareketiniz arasında geçen süre ölçülüyor. İşte bu özellik ve 360 Hz tazeleme hızı bu monitörü şu an rekabetçi oyun oynayan hatta bu işten, turnuva ödüllerinden para kazananlar için en önemli ve en iyi seçim haline getiriyor. Kendinizi geliştirebilir, sisteminizde gecikmeler varsa anlayabilirsiniz.
QNR ve QN Arasındaki Fark
ASUS ROG Swift 360Hz PG259QNR modelinin yanında bir de ASUS ROG Swift 360Hz PG259QN modeli var. R – Reflex yani gecikme ölçümü teknolojisi, QNR modelinde var, QN modelinde yok. Ayrıca dahili hoparlör ve ses portu gibi ufak farklar bulunuyor. Ancak QN modeli daha hesaplı şekilde size bu paneli, hızı, kasa kalitesini aynen sunuyor.
QNR modelinde olup da QN modelinde olmayan bir diğer özellik de masaya monte etmenizi sağlayan özel ayak. Her iki monitörde de masada çok yer kaplamayan ama kaya gibi sağlam bir ayak kutudan çıkıyor. Ancak QNR’da masada neredeyse hiç yer kaplamamasını sağlayan ve neredeyse bütün düz masalara monte etmenizi sağlayan özel alt kısım ek olarak sunuluyor. Kafeler için çok güzel bir kutu içeriği, müşterinin klavye, fare alanı açıldığı gibi daha fazla yemek sipariş edebileceği ek alan sağlıyorsunuz.
Şimdilik Sadece 1080p
24.5 inç boyutundaki ekran 1920x1080p çözünürlükte, şu an için 2K ve 4K ekranlarda 360 Hz’e çıkamıyoruz. Zaten bağlantı teknolojileri de henüz bunu desteklemiyor. HDMI 2.0 ya da 2.1 portları 1080p’de en fazla 240 Hz verebiliyor, bu monitörde de HDMI 2.0 var, zira 2.1 olması bir şeyi değiştirmeyecek.
360 Hz’i DisplayPort üzerinden alıyoruz, DP 1.4 portu 1080p/360 Hz destekliyor. Ayrıca NVIDIA G-Sync destekli bir monitör olarak zaten DP tercih etmemiz gerekiyor. HDMI portunu ek konsol ya da medya oynatıcı bağlantısında kullanabilirsiniz, HDCP 2.2 de destekleniyor.
Nasıl Bir Bilgisayar Lazım?
Peki hangi ekran kartıyla 360 FPS alacağız? Cevap oyundan oyuna çok değişiyor. Eski oyunlarda bu iş için NVIDIA GeForce RTX 3070 yeterli olacaktır, ancak tavsiyemiz RTX 3080. Neden 3090 değil derseniz, alabiliyorsanız elbette 3090 daha iyi olur. Ancak 3080 ile aradaki fiyat farkı, 1080p’de aynı oranda FPS artırmıyor. Bu bağlamda ideal kart kesinlikle 3080, belki de biraz hız aşırtılmış bir model seçilebilir.
Elbette yanında en iyi işlemciyi de kullanmalısınız. Peki 360 FPS alamazsam ne olur? 360 Hz monitörün bir anlamı var mı? Bu soruların cevabı basit, GPU ekrana 360 FPS göndermese bile ekranın hızlı olması, alabildiğiniz rekabetçi oyunlarda anlamlı ve genel kullanımda da bu monitör, düşük FPS aldığınız oyunlarda bile ekran gecikmesini düşürdüğü için size avantaj sağlamayı sürdürüyor. Ancak ideal olan elbette her şeyi iyi ayarlamak.
Teknik Özellikler
Monitör salt oyuncular odaklı tasarlandığı için zaten ROG serisinin bütün çekici yanlarını, yüksek kalite kasa, stand malzeme, tasarım ve cilasını içeriyor. Bu yüzden yüksek hızda çalışırken ısınmaması için içerisinde özel bir soğutma sistemi kullanılmış. 90 Watt güç tüketimi var, standarttan oldukça yüksek bir değer.
Panel kısmına baktığımızda Fast IPS ibaresini görüyoruz. Hem 1 ms GTG piksel renk değiştirme süresi var, hem de 178 derece yanlardan ya da yukarıdan, aşağıdan özetle her yandan mükemmel bir görüş açısı mevcut. 400 cd parlaklık, HDR10 ile temel bir HDR desteği de sunuyor, ayrıca 10 bit renk veriyor. Elbette bu profesyonel 10 bit panellerden değil, ancak renk zenginliği gerçekten çok ama çok iyi. Ekranın yüzeyi de parlama önleyici kaplamaya sahip.
İçerisinde hoparlör bulunmayan monitörün oyuncu tasarımı ötesinde 90 derece pivot, 20 öne 5 geriye, 25 sağa, 25 sola dereceli ergonomik ayarlama imkanı da var. Flicker Free yani titreşimsiz ve Low Blue Light yani düşük mavi ışık da destekleniyor.
OSD menüsünde ASUS’un alıştığımız GamePlus özelliğine ve bunun sunduğu nişangah gibi ek ayarlara sahibiz. Ayrıca Aura Sync aydınlatması da bulunuyor ve bu sayede ortama renk katıyor.
Sonuç Değerlendirmesi
ASUS, panel üreticisi AU Optronics ve NVIDIA bu modelde gerçekten ufuk açan, başarılı bir işbirliği yapmış. Oyuncu monitörlerinde yine yenilikçi bir ürün incelemenin zevki apayrı. Burada özellikle çoğu rekabetçi oyuncuya hitap eden hız üzerine durmuş olmaları, PG259QNR modelini farklı bir noktaya taşıyor.
Daha yüksek çözünürlük ya da daha gelişmiş HDR özel ilgi alanlarımız olsa da, daha yüksek Hz ve daha tepkisel bir kullanım çoğu oyuncunun en çok ilgi gösterdiği ana noktalar. PG259QNR de hem burada, hem de ince detaylarda mükemmel bir iş çıkartmış.
Peki eksiği nedir? 24.5 inç ve 1080p çözünürlük iyi bir ikili olsa da, 27 inç hatta 32 inç ve 1440p pazarı geçtiğimiz yıllarca çok büyüdü. Bu yüzden de bu monitör salt hız odaklı bakmayan pek çok oyuncunun ilk tercihi olmayacaktır. Benzeri şekilde her oyuncunun güçlü bir sistemi yok, bu kadar bütçesi yok ya da istediği panel tipi IPS değil.
Kimi oyuncu için oyunlardaki performans kadar yüksek seviyede HDR da önemli. ASUS’un da bir yanda DisplayHDR 1000 sertifikalı modelleri varken bu modeldeki HDR-10 zayıf kalıyor. Zaten pazarda bu kadar çok seçenek olmasının sebebi de monitör konusunda kişisel zevk ve isteklerin de farklılaşması. Hepsini birden ya teknik olarak yapamıyorsunuz ya da yaptığınızda o fiyata alacak oyuncu sayısı çok azalıyor.
Yani işe diğer taraftan baktığımızda eksilerin çoğu bilinçli tercihler, 1080p 24 inç monitörler turnuvaların en popüler tercihi. Zira büyük ekranda olduğu gibi oyuncunun görüş alanı dışına taşan, kafasını çevirmesini ya da oturma mesafesini uzaklaştırmasını gerektiren bir ekran olma ihtimali yok.
Şu noktadan sonra oyuncu monitörlerinde 480 Hz, 980 Hz hatta belki de 1000 Hz’i heyecanla bekliyoruz. Bakalım bunların duyurulması kaç yıl alacak? Benzer şekilde 1440p’de 360 Hz de beklentilerimiz arasında. Paneller geliştirilebilse bile mevcut bağlantı ve GPU/CPU teknolojilerine bakarsak, özellikle de DP ve HDMI limitleri sebebiyle bu modellerin gelmesi oldukça uzun zaman alabilir. Bu da 360 Hz monitör alanların daha iyisi çıkmadan önce uzun süre en hızlı monitöre sahip olmanın tadını çıkartması için yeterli olacaktır.
Artılar: Sallanmayan çok sağlam stand, NVIDIA Reflex Latency Analyzer, tabii ki 360 Hz, IPS panel renk canlılığı, ek kutu içeriği olan masaya tutturulan C stand, tasarım, yüksek teknoloji.
Eksiler: Temel düzeyde HDR, dahili hoparlör yok, 1080p herkes için yeterli değil.