Anasayfa Makale En İyi 15 Simülasyon Oyunu

En İyi 15 Simülasyon Oyunu

simülasyon oyunu

Oyun oynarken bile gerçek hayattan kopmak istemeyenlerin tercihi olan en iyi 15 simülasyon oyununa göz atıyoruz.

Verdiği keyif veya gerçeğe benzerlikten olsa gerek, simülasyon oyunları oynanabilirliğini hiçbir zaman kaybetmiyor. Kamyon şoförlüğünden askerliğe, tren makinistliğinden F1 pilotu olmaya kadar her deneyimi sanal ortamda simülasyon oyunlarıyla yaşayabilirsiniz.

Simülasyon oyunlarının en büyük özelliği, oyun olmalarına rağmen gerçekçilikten uzaklaşmayıp aksine oldukça yakınlaştırmaya çalışan bir tür olması. Kim istemez ki kamyonuna atlayıp uzun yollar gitmeyi veya bir denizaltı sürmeyi? Simülasyon oyunları işte bu nedenle oldukça tatmin edici ve büyüleyici.

“Bu kadar simülasyon oyunu içerisinde kendime göre olanını nereden bulacağım ben?” diyorsanız işte bu yazı tam sizlere göre. Sıralamadan bağımsız en iyi 15 simülasyon oyununu incelemeye lafı daha fazla uzatmadan başlayalım.

1 – Kerbal Space Program

NASA’nın da desteklediği bir uzay simülatöründen bahsediyorsak, işte bu gerçekten o uzay simülatörü. Oyunda şirin astronotları kendi geliştirdiğiniz ve tasarladığınız uzay aracı yardımıyla fırlatıp yörüngeye yerleştirmeye çalışıyorsunuz. Oyun oldukça karmaşık şeyler yapabilmenize imkan tanırken, aynı zamanda oldukça da keyifli.

Kerbal Space Program 2011’de piyasaya sürülmüş olan en eski sürümden bugüne kadar sürekli gelişmeye devam eden ve gitgide oynanası bir hale gelen bir oyun. Topluluk modları, yazılı ve videolu tam çözüm eğitimleri, kullanıcıların oluşturduğu uzay araçları gibi güzellikleri oyunu diğer uzay simülasyonlarından daha farklı kıldı. Popülerliği, NASA’yı oyunun geliştiricisi olan Squad ile beraber iş birliği yapmaya itti.

Yüzde yüz gerçekçi mi? Bunu bilemeyiz zira şu ana kadar insanların elde etmeye ve ulaşmaya çalıştığı en büyük hedeflerden olan uzay hakkında bir oyunun simülasyonundan bahsediyoruz. Simülasyon, faremizle ve klavyemizle rahatça hareket etmemize izin verirken, fizik kurallarına da dikkat etmemizi ister. Örneğin bir insana benzer şekilde roket inşa ederseniz, kalkış yapmaya çalıştığınızda her şeyi kül edersiniz. Oyundaki fiziksel nesnelerin Newton’un fizik dinamiklerine uyduğunu unutmamalısınız.

uzay simülasyonu

2 – World of Warships

Oynanması ücretsiz, çok oyunculu deniz savaşlarının yer aldığı bu simülasyonda, oyuncuların çeşitli haritalarındaki çeşitli gemileriyle rekabet içine giriyorsunuz. İkinci dünya savaşı esintisinde deniz savaşları yapabildiğiniz bu oyun en iyi gemi simülasyonlarından biri. World of Warships’de oyuncuların her birinde kendisine özgü yeteneklere sahip gemiler ve filolar bulunuyor. Aynı zamanda oyun sürekli güncellenmeye devam ediyor. Ek olarak oyun içerisinde artık benzersiz savaş mekanikleri ve rolleriyle bezenen denizaltıyla da rekabetçi savaşlar yapabilirsiniz.

gemi simülasyonu

3 – Railway Empire

Railway Empire, oldukça farklı bir tren simülasyonu. Vahşi batı dönemine bizleri ışınlayan oyun, Amerika Birleşik Devletleri’ndeki ilk tren yolculuklarına odaklanıyor. Oyunda üzerine inşa edilen şirketi Kuzey Amerika ve 20. yüzyıla kadar ulaştırma hedefine odaklanıyorsunuz.

Railway Empire aslında yalnızca bir tren oyunundan ibaret değil. Aynı zamanda tren yolculuklarının yönetimini de konu alarak, klasik Railroad Tycoon oyun serisinin ruhani bir devamı gibi oluyor. Oyun içerisinde bahsedilen döneme ait modellenmiş birçok tren var ve bunlardan herhangi birisini kullanarak simülasyonumuzu oynamaya başlayabilirsiniz.

Oyunda asıl amacımız doğru şekilde rayları döşemek, iş gücünü yönetmek ve yeni teknolojileri araştırıp şirketi ayakta tutmak. Bu nedenle Railway Empire sadece basit bir tren oyunu değil, aynı zamanda bir zeka oyunudur. Başarı sağlamak için suyu, araziyi ve bölgenin çeşitli şartlarını da göz önüne almak gerekir. Başlangıç aşamasının tüm simülasyon oyunlarında olduğu gibi, çok sade ve az ayrıntı içerdiğine bakmayın. Oyuna devam ettiğinizde mutlaka çok seveceğinizi düşünüyoruz.

tren simülatör, tren simülasyonu

4 – Farming Simulator 19

Eğer tarım, çiftçilik ve köy hayatı üzerine bir oyun arıyorsanız çok uzaklaşmanıza gerek yok. Adından da anlaşılacağı gibi Farming Simulator 19, bu alandaki belki de en iyi çiftçilik simülatörü.

Ekinlerimizin peşinde koşup, hayvanlarımızı beslemekle uğraşırken büyük ihtimalle saatlerimizi oyunun başında geçirebileceğimizden, bir simülatör oyununa kıyasla Farming Simulator çok daha kaliteli grafiklere sahip. Farming Simulator’e ilk başladığınızda öğretici size yardımcı olmaya başlayacaktır. Gerisi artık hayal gücünüze bağlı bir şey.

tarım simülatör, çiftcilik simülatör, simülasyon, traktör

5 – War Thunder

Ücretsiz MMO oyunlarından birisi olan War Thunder’in de simülasyon severler tarafından mutlaka oynanması gerektiğini düşünüyoruz. Oyunda belirli bir aksiyonu veya ivmeyi kazanmak için herhangi bir puan veya seviye kasmanız gerekmez.

Eğer makinelerin peşindeyseniz, War Thunder’da İkinci Dünya Savaşı zamanında çıkan Kore Savaşı dönemindeki 3000 adet konu yer alıyor. Hem bilgisayarda hem konsolda oynamak için ve havadaki diğer düşmanları yok etmek amacıyla oyunda herkes şimdiden pilotluk yapmaya başlayabilir.

War Thunder sizlere güzel bir gökyüzü gezisi sunuyor gibi gözükebilir fakat kara savaşı bunun aksine çok daha gariptir. Çelik canavarların oldukça hareketli bir şekilde geçtiğini gördüğünüzde yapmanız gereken düşmanlarınızı tek tek etkisiz hale getirmeniz. Bu ücretsiz simülasyon oyununda ilk kim ateş ederse ödüllendirilir.

ABD, İngiltere, Rusya, Almanya, Japonya gibi ülkelerin teknolojileri, uçakları bu oyunda var. Her birinin kendisine özgü zayıf veya güçlü özellikleri ile yükseltmeler öne çıkıyor. Eğer makineleri öğütmekten hoşlanmıyorsanız bu oyun size göre değil. Eğer herhangi bir para ödemeden oynayabileceğiniz bir WW2 simülasyonu arıyorsanız, War Thunder tam size göre.

ww2 oyunu, savaş simülasyonu, war thunder

6 – Train Sim World

Bilgisayar oyunları dünyasında yer alan tren simülatörü oyunları arasında gelenekselliği de Train Sim World’de görebiliyorsunuz. Yine de oynanış ve keyif bakımından oldukça iddialı bir oyun olduğunu söyleyebiliriz.

Kesinlikle görebileceğiniz en gerçekçi tren simülatörü bu oyun olabilir. İstasyondan ayrılmak için tüm gerekenleri yapmalısınız. Oyunda birinci şahıs bakış açısından hareket ettiğinizden her şeyi sanki kendiniz yapıyormuş gibi hissedersiniz. Aynı şekilde sürüş de tamamen size ait. Zaten simülasyon oyunlarının temelde amacı işi yapıyormuşçasına hissetmenizi sağlamak. İşte tren oyunları arasında Train Sim World bunu daha iyi ve gerçekçi hale getiriyor. Oyundaki seyahat günlüğünde ise geçmiş maceralarımızı belgelenir, daha sonra tekrardan oraya bakabiliriz.

Oyun, Dovetail tarafından oyunseverlerin beğenisine sunulmadan önce ufak bir yapıyla başladı fakat rotalar, trenler ve hava durumları sıkça güncellendi. Ayrıca oyunumuz için geliştirilen ek DLC paketleri de bulunuyor. Maddi açıdan bunlar biraz pahalı gelebilir fakat paranızın karşılığını tren simülasyonu seven birisiyseniz kesinlikle alacağınızı düşünüyoruz. Denemeye değer.

tren, tren simülasyonu, simülatör, train sim

7 – Microsoft Flight Simulator

Microsoft Flight Simulator, sizlere uçuş keyfini her ayrıntısıyla tattırmayı hedefliyor. Piste inerken veya kalkış esnasında titreşen motorlardan, bulutların arasından alçalıp giderken camınıza çarpan yağmur izlerine kadar her detay işlenmiş. İşte oyunu mükemmel haline getiren detayların belki de en önemlisi Dünya’nın her karesinin Microsoft Flight Simulator’de haritalandırılıp tepesinde uçmaya hazır hale getirilmesi.

Detaylı aerodinamik, kokpitler ve gerçek zamanlı hava koşulları ile uçuşun yaşattıkları neredeyse tamamen simüle edilir. Böylece oyunda olur da kendi evinize uçakla gitmek isterseniz, dışarıdaki rüzgarın hızını ve yönünü bile deneyimleme şansına sahipsiniz. Özetle kesinlikle oynamanız gereken bir uçak simülasyonu. Ek olarak yakında gelecek olan VR modu ile birlikte oyunun daha gerçekçi ve tabiri-caizse acayip bir deneyime sahip olacağını söyleyebiliriz.

microsoft, flight sim, simülasyon, uçak simülatör, uçak

8 – Assetto Corsa Competizione

Araba simülatörleri arasında önemli bir yere sahip Assetto Corsa Competizione. Project CARS ve Grid Autosport tarzında oyunlar, kariyer bölümleriyle heyecanlı olmaya çalışırken, Assetto Corsa Competizione arabayı çok daha iyi kullanma hissini yaşatıyor. Mükemmel bir fizik ve ses tasarımı sayesinde, daha iyi geri bildirim veren bir oyun ekipmanına para verdiğinizde kesinlikle buna değer olduğunu söyleyebiliriz.

Oyundaki aerodinamik ve lastik modellemeleri, gerçek GT arabalarına benzer bir yapı sayesinde Assetto Corsa oldukça nefes kesici br oyun haline geliyor. Her bir parça gerçek hayattan lazerle taranarak aktarılmıştır. Böylece daha çok gerçeğe benzer bir deneyim yaşayabilirsiniz. Araba, araba yarışı tarzı simülayonlardan hoşlanıyorsanız, kesinlikle Assetto Corsa Competizione’a bakmalısınız.

asetto corsa, araba, simülasyon

9 – F1 2020

F1 hayranları için Codemasters tarafından resmi olarak geliştirilen, her sene çıkan F1 oyunlarını mutlaka duymuşsunuzdur. Formula 1’de olmamanıza rağmen sanal da olsa, o pistlerde hissedebileceğiniz deneyime oldukça yaklaşıyorsunuz. Şimdiye kadarki en iyi F1 oyunu olduğunu düşünüyoruz.

Bir F1 aracını, adeta hız canavarlarından birisini kontrol ediyor olmak oldukça keyif verici. Oyun ise bu sürüş hissiyatını size iyice hissettirir. Yağmurda pistin durumunun değişmesi, yüksek hızdaki sallanmalar ve yarış. Her şey bu oyunun içinde ince detayına kadar işlenmiş.

Oyunda her daim lisanslı F1 araçlarını da yönetmek zorunda değilsiniz. Pit ekibiyle etkileşime geçip onlara verdiğiniz moral yardımıyla araç bakımları daha verimli hale getirilebiliyor. Bu ufak özellik sayesinde oyunumuz F1 dünyasının en iyi oyunları arasına girmeye hak kazanıyor. F1 2020 sürümündeki bir diğer yenilik ise takımınızı kendinizin yönetebilmesi, gerçek hayattaki F1 oyuncularını takıma katabileceğinizdir. F1 hayranları kesinlikle bu oyunu denemeli.

formula 1, simülasyon, formula sim, f1

10 – Euro Truck Simulator 2

Euro Truck Simulator 2 hakkında sıkça dile getirilen büyük önyargılardan en bilineni, oyunun “sıkıcı” olduğuna dair söylemlerdir. İnsanlar uçuş simülatörleri oynayıp göklerde kartal gibi süzülürken, kamyon sürmenin yavaş ve kolay olduğunu düşünüyorlar.

Euro Truck Simulator 2 aslında yalnızca kamyon sürme oyunu değil, bambaşka bir başyapıt. Kamyonunuzda giderken çalan yerel radyonun anlamsız şarkılarıyla birlikte yasal hız sınırını geçmeden yollarda gitmek zor fakat zihinsel olarak da rahatlatıcı. FPS oyunlarında istediğiniz bölümü geçemediniz mi? Sorun değil. ETS 2 açın ve gece yolculuğunda şehirler arası yük taşıyıp rahatlayın.

SCS Software tarafından geliştirilen bu tır simülasyonunda diğer araç simülatörlerinde yaptığınız bütün ayarları unutun. Sizin için artık bir virajı düzgünce almak çok önemli. Tırınızda yükünüz çok, bunu hedefe ulaştırmanız gerekiyor. Oyunun kendi arazisinden ve yapısından sıkıldıysanız bu sefer mod desteği imdadınıza yetişiyor. Birçok yeni tır, kamyon ve haritalara modlar yardımıyla erişip oynamaya başlayabilirsiniz.

tır, tır simülasyonu, ets 2, euro truck, simülatör

11 – DIRT Rally

136.000 oyuncu ve yüzde 92 Steam kullanıcı puanına sahip, Codemasters’in şaheseri DIRT Rally de mutlaka denemek isteyeceğiniz simülasyonlardan. Konsol tarzından uzaklaşılıp, gerçekten sürüşe odaklanılan bu sürüm oyuncular tarafından oldukça sevildi.

DIRT Rally, F1 2015 simülasyonunda olduğu gibi diğer Codemasters oyunlarının ayrıntı ve ağırlık hissini içinde şimdi daha fazla barındırıyor. DIRT serisinin en ayrıntılı ve iyi oyunlarından birisi diyebiliriz. En iyi ralli simülatörlerinden olan Richard Burns Rally’nin iyice eskidiğini ve yeni bilgisayarlarda yüksek çözünürlükte oynama konusunda sıkıntılar çıkardığını biliyoruz. Görünüş o ki tahtını DIRT serisine kaptıracak.

dirt rally, yarış, araba, simülasyon, sim

12 – Silent Hunter: Wolves of The Pacific

Denizaltılar yüksek bütçeli filmlerde izlediğiniz gibi şık, eksantrik ölüm araçları gibi değildir. Denizin altında hepsi aslında savunmasız ve karanlıklar içinde kör cihazlar. Gerçekte uçsuz bucaksız denizler ve okyanuslarda yük gemilerini takip ediyor, duruma göre avlamak için kullanılabiliyor. Savaş zamanlarında ise dönemin şartlarına uygun kullanılıyor.

Silent Hunter 4 yalnızca bir video oyunundan ibaret değil. İkinci Dünya Savaşı zamanını iyice hissettiren, üzerinize gelen ölümcül düşmanları denizaltınızı kullanarak geriye püskürtme mücadelesinden sanki gerçekçi bir parça. Hem doğa hem de düşmanlarınız size karşı bekliyor.

Henüz 2007’de, daha YouTube yeni kurulmuşken piyasaya sürülen SH4 artık 13 senenin ardından neredeyse emekliye ayrılacak bir oyun haline geldi. Yine de çeşitli modernize çabaları yapılsa da atmosferi eski kaldı. Her şeye rağmen serbest biçimli oyun moduyla en iyi denizaltı deneyimini yaşatan oyunlardan olduğunu düşünüyoruz.

silent hunter wolves of the pacific, simulator, deniz, denizaltı

13 – X-Plane 10 Global

Ticari uçuş simülasyonlarından bahsedildiğinde temelde iki düşünce yatar. Bazıları bu tarz simülasyonlarda Flight Sim X gibi ek içeriklerle zengin bir dünya isterken, diğerleri ise havayı simüle eden daha canlı ve gerçekçi uçuş deneyimini sağlamayı hedefler. Bu ikisi de aslında oyuncuların zevkine göre şekillenen düşüncelerdir. İkisi arasında bir karşılaştırma yapmak bütün bu nedenlerden ötürü yanlış olur.

X-Plane 10’daki fizik yapısı kesinlikle kendisine özgü ve farklı. Motorun çıkışına ve 3D modele göre uçağın nasıl davranacağını hesaplayan, gerçek havayı da aynı zamanda simüle eden bir oyundan bahsediyoruz. Ağırlık ise Microsoft’un önceki uçuş simülasyonu oyunu olan FSX’den daha hissedilir bir şekilde. Oyun içerisindeki ATC ve yapay zeka desteği sayesinde uçuş deneyimini çok keyifli hale getiriyor.

Buna rağmen oyunun bir eksisinden de bahsetmeden duramayacağız. Oyunun kendisinde peyzaj dokularının detay bakımından çok alt seviyede kaldığını görebiliyoruz. Yine de uçuş simülasyonu sevenlerin denemesini tavsiye ettiğimiz oyunlardan.

uçak, uçuş simülasyonu, x-plane 10 global

14 – Arma 3

Arma 3 açıkçası oyuncuları pek umursayan veya umursayarak geliştirilmiş bir oyun değil. Asıl odak noktası gerçekçilik olduğundan bu da onu en iyi savaş simülasyonlarından birisi haline getiriyor. Öyle ki, önceden oyunda yanlışlıkla gerçek bir savaş alanına ait görüntüler bile kullanılmıştı.

Muazzam savaş yapısı, oynanılabilirliğiyle henüz kendisini denememiş olanları bile kendisine çekmeye devam ediyor. Oyunda sıkıcı hatalar var fakat gerçek savaş deneyimini çoklu oyuncu moduyla tam manasıyla elde edebilirsiniz. Savaş simülasyonu arıyorsanız, Arma 3 tam size göre.

arma 3, asker, savaş, simülasyon

15 – IL-2 Sturmovik: Cliffs of Dover

2011 yılında Cliffs of Dover ilk çıktığında pek ilgi duymayan bir yapı olsa da, bunun arkasında birtakım bazı geçerli sebepler yatıyor. Artık Norveçli Team Fusion tarafından bu oyun için yayınlanan ek yama sayesinde oyun günümüzde bile oynanabilecek harikülade bir simülasyon haline geliyor.

Yapay zeka sorunları çözülüp, performans sorunları da kaldırıldı. Oyundaki mantıksız birçok şey yerini daha düzgün nesnelere ve rutinlere bıraktı. Yamayla oldukça yeni hale gelen Cliffs of Dover’da yeni uçak çeşitleri bulunuyor ve daha düzgün fizik yapısıyla oldukça keyifli bir oyun halini alıyor. Havadaki dönüş ve manevralar, gerçekçilik ve it dalaşı için özenle ayarlanan bir uçuş simülasyonu tam karşımızda duruyor.

Özetle diğer simülasyonlarla aynı kulvara girmesi bile söz konusu olmayan Cliffs of Dover artık Team Fusion’un yaptığı yamayla beraber muhteşem bir oyun haline geldi. Oynamadan önce mutlaka yamanın en son sürümünü kullandığınızdan emin olun.

il-2 sturmovik, team fusion, uçak, savaş

Sonuç

Bu yazıda sizlerle güzel vakit geçirebileceğiniz en iyi 15 simülasyon oyununa göz attık. Eğer sizlerin de önerdiği simülasyon oyunları varsa yorumlarda belirtebilir, merak ettiklerinize cevap bulmak ve oyun tavsiyeleri istemek için Technopat Sosyal’de konu açabilirsiniz.