Anasayfa Haber İlk Çeyrekte SSD Fiyatlarında Düşüş Yaşanabilir

İlk Çeyrekte SSD Fiyatlarında Düşüş Yaşanabilir

SSD Depolama Micron

2021 yılının ilk aylarında tüketici ve kurumsal sınıf SSD fiyatlarının %10 ile %15 oranında düşüşe geçeceği raporlandı. Bununla birlikte RAM fiyatlarında da düşüşler görülebilir.

Bugün dünyada altı büyük 3D NAND üreticisi ve bir dizi flash bellek tedarikçisi mevcut. Tüm bu üreticiler, hem pazar payı hem de teknoloji liderliği için birbirleriyle kıyasıya rekabet içerisinde.

Bu şirketler, düzenli olarak katman sayısını (bit yoğunluğunu) artırırken, aynı zamanda yeni bellek mimarilerini (QLC, PLC gibi) belirli uygulamalar için optimize ediyor. Buna ek olarak, ürünler talep gördükçe sürekli olarak 3D NAND kapasiteleri artmaya devam ediyor.

SSD Fiyatlarında Düşüş

TrendForce analistleri, gelecek çeyrekte tüketici ve sunucu SSD’lerinde fiyatların %10 ile %15 düşeceğini tahmin ediyor. Öncelikle PC üreticilerinin stoklarında zaten bol miktarda SSD olduğu söyleniyor. İkincisi, 3D NAND tedarikçileri aktif olarak 1xx katmanlı 3D NAND yongalarının örneklerini SSD üreticilerine göndererek yeni sürücülerin piyasaya çıkması için destekliyor.

ssd fiyatları

Öte taraftan, geleneksel olarak PC üreticilerinin mevsimsel düşüş nedeniyle bilgisayar üretimini ilk çeyrekte azalttığı belirtildi. Nihayetinde ise bellek ve SSD’ler gibi bileşenlere olan talep düşüyor ve fiyatlar da aşağı çekiliyor.

Son olarak PC üreticilerinin zaten mevcut ön siparişleri olduğu söyleniyor. TrendForce, her halükârda SSD fiyatlarının ilk çeyrekte %10-15 civarında düşeceğini öngörüyor.

Micron’da Yaşanan Elektrik Kesintisi

Geçtiğimiz haftalarda Micron tesislerinde elektrik kesintisi yaşandığı ve üretimin %10’luk diliminin olumsuz etkilenebileceği söyleniyordu. Dolayısıyla bu durumun fiyatları olumsuz etkileyeceği konuşuldu.

Yeni rapora bakarsak SSD fiyatlarında ve hatta DRAM fiyatlarında düşüş eğilimi yaşanacak. Ancak bu raporda elektrik kesintisinden ve farklı olumsuz nedenlerden bahsedilmiş değil.