Anasayfa Video ASUS ProArt PA278QV Profesyonel Monitör İncelemesi

ASUS ProArt PA278QV Profesyonel Monitör İncelemesi

ASUS’un profesyonel renk doğruluğu ile çalışmak isteyenler için sunduğu ProArt monitör ailesine ait olan PA278QV modelini sizler için detaylı olarak inceledik.

Calman Verified yani renk değerlerinin doğruluğu kontrol edilmiş olan PA278QV modeli, geniş bir renk gamı sunuyor. %100 sRGB, %100 Rec.709 ve Delta E olarak 2’nin altında sapma ile özellikle video kurgu, fotoğraf düzenleme ve grafik tasarım işleriyle uğraşanların beğeneceği bir model.

IPS panele sahip bu 27 inç model, 2560×1440 piksel WQHD çözünürlüğe sahip. Çerçevesiz bir tasarımı var, 27 inç ile zaten oldukça geniş. Hem ekran boyutu, hem çözünürlüğü geniş bir kitleye hitap ediyor.

Diğer profesyonel monitörlere göre en büyük avantajlarından biri 75 Hz tazeleme hızına ve 5 ms tepki süresine sahip olması. Zira çoğu pro ekran 60 Hz ekran yenileme hızına sahip. Daha eski nesillerin GtG değerleri ise 14 ms ve üzerinde olabiliyor. Bu açıdan pro bir ekran için hızlı ve iş bittiğinde oyun oynarken de iyi sonuçlar veriyor. Adaptive Sync desteği ile 48-75 Hz arasında oyunlarda görüntüde yırtılma ya da takılma da olmuyor.

Portlar Ve Ergonomi

Profesyonel kullanıcılar için bu modelin panel haricindeki önemli avantajları ergonomi ve bağlantılar. Mini DisplayPort, DisplayPort 1.2, HDMI 1.4, Dual-Link DVI-D, ses girişi, kulaklık çıkışı, 4 x USB 3.0 portları mevcut.

Ekran eğiliyor, dönüyor, çevriliyor ve yüksekliği ayarlanabiliyor. Ekranın 0-150 mm yükseklik, + ve – 90’ar derece döndürme, pivot modu ve +35 ve -5 derece öne, arkaya eğim seçenekleri var.

Ayrıca duvara ya da çoklu bir taşıyıcı kola takmak isterseniz VESA desteği de mevcut. Yani çalışırken boyun ağrıları ya da yorgunluğa karşı gerekli ayarlamaları yapabilirsiniz.

ASUS ProArt PA278QV Profesyonel Monitör

Kullanırken beğendiğimiz özellikler arasında tasarımında sunulan ekran üstünde ve stand ayağındaki ölçü çizgileri var. Bunlar yazı ya da numara içermiyor, ancak ekranı çevirip düzeltirken dereceli yapabilirsiniz.

İsterseniz ekran içi ölçü göstergeleri de var, yani tasarımın üzerinde A4 ya da A5 boyutlu bir şablon da koyabiliyor, cetvel ve hizalama kılavuzu açabiliyorsunuz. Bu özelliği kendi arayüzünde sunmayan bir yazılım kullandığınızda değerlendirebilirsiniz.

ASUS Eye Care

Uzun kullanımlar için yararlı olan ASUS Eye Care teknolojileri bu modelde de var. Flicker-Free yani PWM’siz olan monitör, siz parlaklığı kıstığınızda titreşim yapmadan bunu ayarlıyor. PWM kullanıldığında ışığı kıstığınızda titreşim olabiliyor, bu yüzden artık monitörlerden çıkartıldığını görüyoruz. Ayrıca monitör istendiğinde mavi ışığı da azaltabiliyor. Bunlar deneyimlerimizde de göz ve kafa yorgunluğunu azaltan özellikler.

ProArt PA278QV

ProArt PA278QV Renk Ve Kontrast Değerleri

IPS panel sevenler zaten nasıl bir tecrübe olduğunu bilir. Bu modelde de teknik olarak 350 cd parlaklık ve 1000:1 statik kontrast çok normal değerler olsa da, akıllı karşıtlık değeri 10 milyona 1, görüntülenen renkler ise 16.7 milyon ile 8 bit. Görüntü karakteri parlak, canlı ve renkleri her açıdan mükemmel gösteriyor. TN panellere göre hız hariç her açıdan IPS daha iyi. VA ile kıyaslarsak da VA panellerdeki statik kontrast çok daha yüksek.

Kullanımda 4 farklı renk sıcaklığı ayarı var. ProArt’ın kendi Preset yani ön ayarları ise 9 farklı modda geliyor.

Bunlar:

  • sRGB Mode/Rec
  • 709 Mode
  • Scenery Mode
  • Standard Mode
  • Rapid Rendering
  • User Mode 1
  • User Mode 2
  • Reading Mode
  • Darkroom Mode

Ayrıca monitörün yazılımını kurduğunuzda Windows masaüstünden sağ tık ile kolayca ayar değiştirebiliyorsunuz. 1.8, 2.0, 2.2, 2.4 ve 2.6 Gamma değerlerini de destekliyor. En güzel ayarlardan biri bizce Darkroom Mode, monitör bu mod ile gece, karanlıkta bilgisayarda çalışanlara hitap edebiliyor.

PA278QV Özellikleri

Hoparlörler Ve Güç Tüketimi

Üzerindeki dahili 2×2 Watt hoparlörler profesyonel ses montajı için uygun olmasa da temel düzeyde ofis kullanımı için yeterli. Güç tüketimi oldukça düşük, normalde 18.6 Watt harcayan monitör ön tuştan kapatıldığında 0.5 Watt tüketimle bekleme moduna geçiyor. Eğer şalterinden kaparsanız güç tüketimi sıfıra düşüyor.

Sonuç Değerlendirmesi

ASUS ProArt PA278QV modelinin piyasadaki satış fiyatının 3750 TL – 4250 TL arasında oynadığını görüyoruz. Profesyonel monitörler söz konusu olduğunda fiyat olarak oldukça rekabetçi ve alınabilir bir model olduğunu söyleyebiliriz.

Sonuç itibariyle güzel ölçüleri, çözünürlüğü, kaliteli ve renk kalibrasyonu yapılmış bir paneli ve alınabilir bir fiyatı var. Profesyonel kullanıcıların uzun vadede rahatını, iş kalitesini artırmak için kesinlikle değerlendirebilecekleri bir monitör.