Anasayfa Haber IBM ve Fujifilm’den 580 TB Kapasiteli Manyetik Bant

IBM ve Fujifilm’den 580 TB Kapasiteli Manyetik Bant

580 TB Kapasiteli Manyetik Bant

En eski depolama yöntemlerinden biri olan manyetik bantlar için yeni rekor: 580 TB.

Manyetik bantlar, veri arşivleme ve yedekleme için önemli bir depolama çözümü olmaya devam ediyor. İlk olarak 1928 yılında icat edilen teknoloji, IBM ve Fujifilm gibi şirketler tarafından geliştirilmeye devam ediyor. Nihayetinde ise karşımızda 580 TB veri taşıyabilen tek bir LTO-8 bant var.

580 TB Kapasiteli Manyetik Bant

Fujifilm tarafından geliştirilen yeni yüksek yoğunluklu malzemenin yanı sıra, bant aynı zamanda IBM’in servo ve sinyal işleme teknolojisini kullanıyor. Bununla birlikte çok daha dar bir alanda okuma/yazma işlemi yapabilen düşük sürtünmeli bir yazma kafası kullanılıyor.

580 TB Kapasiteli Manyetik Bant

Yeni teknoloji, modern dünyada zettabayt (1 ZB = 1 trilyon GB) olarak anılan büyük boyutlarda verilerin depolanmasını sağlayacak. IBM, bu gelişmeyle birlikte 2025 yılına kadar dünya genelinde 175 zettabayta ulaşması beklenen dijital verilerin depolanabileceğini belirtiyor.

Manyetik bant sürücüler, bugün kullanılmaya devam eden eski depolama teknolojisi diyebiliriz. IBM ve Fujifilm ise önemli bir teknik başarıyla imza atmış bulunuyor.

580 TB Kapasiteli Manyetik Bant

IBM Araştırmacısı Dr. Mark Lantz, şu anda ölçeklenebilir, uygun maliyetli ve güvenli depolama çözümleri konusunda mükemmelliğini koruyan bant depolama sistemlerinde 345.000 eksabayttan fazla verinin bulunduğunu tahmin ediyor. Buna istinaden hibrit bulut depolama çözümlerinin de veri arşivleme için önümüzdeki on yıllar boyunca manyetik banda güveneceğini söylüyor.