Anasayfa Video ASUS ROG Strix LC RX 6800 XT Sıvı Soğutmalı Ekran Kartı İncelemesi

ASUS ROG Strix LC RX 6800 XT Sıvı Soğutmalı Ekran Kartı İncelemesi

Asus’un RX 6800 XT ekran kartı için geliştirdiği ROG Strix LC RX 6800 XT modeli gerçekten de ezber bozan türden denebilir!

AMD uzun süredir “daha hesaplı seçenek” kartını oynuyordu. Gerek işlemcilerde, gerek ekran kartlarında sundukları modeller, rakiplerinden daha uygun fiyatlarla tüketicinin karşısına çıkıyordu. Tabii ki Asus gibi iş ortakları da bu senaryoya uyuyor, mesela AMD ekran kartlarında daha hesaplı soğutma çözümleri kullanıyorlardı. Ancak bu videomuzda incelediğimiz ROG STRIX LC RX 6800 XT O16G GAMING modeliyle birlikte bu “hesaplı seçenek” senaryosu biraz olsun geri plana itilmiş gibi görünüyor. Nispeten pahalı olan sıvı soğutma çözümlerini bu model ile birlikte bir AMD ekran kartına uygulayan Asus, ortaya hayli şaşırtıcı bir ürün çıkarmış.

Tasarım Özellikleri

Radeon RX 6800 XT modeli AMD’nin en güçlü ekran kartı modeli değil, bunun üzerinde RX 6900 XT modeli yer alıyor. Yeni nesil ekran kartları arasında “üst orta siklet” diyebileceğimiz bir yerde konumlanan RX 6800 XT, Asus tarafından geliştirilen farklı bir sıvı soğutma tasarımıyla donatılmış.

Kapalı devre sıvı soğutmalı sistem kutudan kullanıma hazır olarak çıkıyor ve 240 mm çift fanlı bir radyatöre sahip. Hortumları ve kablolamaları dahil herşeyi hazır gelen bu kartı herhangi bir ek çalışma gerekmeden kasaya takıp kullanabiliyorsunuz.

Asus bu tasarımda grafik işlemci ve hafıza bloklarını tamamen kaplayan bir sıvı soğutma bloğu kullanmış. Ancak bununla yetinmeyerek, soğutma bloğunun altına girmeyen diğer ekran kartı bileşenlerini de soğutabilmek için ekran kartı üzerine ayrıca bir fan daha yerleştirilmiş.

Ortaya çıkan ekran kartı çoğu sıvı soğutmalı modelin aksine hayli derli toplu ölçülere sahip. Bu sayede bu ekran kartını nispeten kompakt sayılacak kasalara bile rahatça takmak mümkün olabilir. Ancak buna rağmen soğutma performansı videomuzdaki testlerde de görebileceğiniz üzere yabana atılır türden değil.

ROG Strix LC RX 6800 XT Oyun Performansı

Videomuzda bu ekran kartını farklı oyunlarla test ettik. RX 6800 XT modelinin genel performansının özellikle 1440p çözünürlükte gayet başarılı olduğunu videoda kendiniz de görebilirsiniz. Her ne kadar AMD’nin ürün gamındaki en güçlü ekran kartı olmasa da, 4K çözünürlükte de oyun çalıştırabiliyor.

Ancak genel olarak bu kartın 4K performansı bir üst model kadar tatmin edici sayılmaz. 1080p çözünürlükte ise kartın potansiyelini tam anlamıyla kullanamadığını görebiliyorsunuz. 1440p çözünürlük bu kartın tam anlamıyla kendini bulduğu seviye diyebiliriz.

ROG Strix LC RX 6800 XT Soğutma
ROG Strix LC RX 6800 XT, 240mm soğutma ile geliyor.

Tabii burada sıvı soğutmanın performansından da bahsetmek gerekiyor. Bu kart hava soğutmalı benzer bir modelin çok daha üzerindeki saat hızlarına rahatça çıkabiliyor ve stabil olarak çalışabiliyor. Fakat buna rağmen sıcaklığın 50 ila 55 derece arasında seyrettiğini, bunun üzerine çıkmadığını gözlemledik.

Öte yandan bu soğutmanın bir diğer büyük avantajı da sağladığı sessizlik. Kart ağır yük altındayken bile soğutmadan pek fazla ses çıkmıyor. Düşük yüklerdeyse neredeyse tamamen sessiz çalışıyor. Hatta rölanti seviyesinde soğutma fanları da tamamen duruyor ve kart kendini sadece sıvıyı radyatörden geçirerek soğutmayı başarıyor.

Tabii bunda yeni nesil AMD işlemcilerin voltajı ve frekansı yük seviyesine göre rahatça ayarlayabilmesi de rol oynuyor. Windows masaüstünde hafif işlerle uğraşırken kartın hem çektiği elektrik, hem de ürettiği ısı çok azalıyor. Verimli çalışan sıvı soğutma da bununla birleştiğinde, ortaya çok sessiz çalışan bir ekran kartı çıkıyor.

Sonuç Değerlendirmesi

Asus, ROG Strix LC RX 6800 XT O16G GAMING modeliyle birlikte AMD kartların ille de ucuz seçenekler olması gerektiği algısını ortadan kaldıracak bir adım atmış. Bu açıdan sevindirici bir gelişme, çünkü AMD’nin yeni RX 6000 serisi ekran kartları performans ve teknoloji olarak Ray Tracing ve DLSS konuları haricinde rakibinin pek de gerisinde değil. O yüzden de daha rafine ve sofistike tasarımları da hak ediyorlar.

Eğer 4K için henüz erken olduğunu, 1080p oyunculuğun ise artık sizi tatmin etmediğini düşünüyorsanız, o zaman bu kartı uygun bir monitörle birleştirip 1440p oyunculuğa rahatlıkla adım atabilirsiniz. Özellikle sessiz ve serin çalışan bir AMD ekran kartı isteyen kullanıcılar için bu model çok güzel bir seçenek olacaktır.

Öte yandan, sıvı soğutmanın getirdiği bir ek maliyetin olduğu da inkar edilemez. Kaldı ki 4K grafiklere geçiş yapmak istiyor da olabilirsiniz. O zaman RX 6900 XT kullanan bir modele yönelmeyi tercih edebilirsiniz. Yine 6900 XT modelinde LC yani Liquid Cooling – sıvı soğutma çözümüne sahip ASUS ROG Strix Gaming ekran kartı modelini bir seçenek olarak şirketin sitesinde görebiliyoruz. Aralarında ciddi bir fiyat farkı olsa da, her iki kart için de sıvı soğutmanın imkanlarının sunulması, AMD ekran kartları için “ucuz alternatif” imajının geride kalmasında önemli bir adım.