Anasayfa Haber SolarWinds Hack Saldırısı, Intel ve NVIDIA’yı da Etkiledi

SolarWinds Hack Saldırısı, Intel ve NVIDIA’yı da Etkiledi

NVIDIA ve Intel de SolarWinds Hack Saldırısından Etkilendi

SolarWinds’e yönelik yapılan hack saldırısından etkilenen firmaların arasına NVIDIA ve Intel de katıldı.

Geçtiğimiz hafta Amerika merkezli bir bilgi teknolojileri şirketi olan SolarWinds’e bir hack saldırısı düzenlenmişti. Saldırıdan kaynaklanan etkiler gün geçtikte genişlemeye devam ediyor. NVIDIA ve Intel başta olmak üzere birçok büyük teknoloji şirketi, ABD yetkililerinin Rusya’yı suçladıkları büyük hack saldırısından etkilenen kuruluşlar listesinde kendilerine yer buluyor.

The Wall Street Journal’ın yayınladığı yeni raporlara göre, içlerinde Intel, NVIDIA, Cisco ve Belkin’in de bulunduğu iki düzine büyük şirket, SolarWinds’ın Orion yazılımını kullanan şirketler arasında yer alıyor. Bu durum, şirketlerin büyük hack saldırısından doğrudan etkilenmiş olabileceklerini bize gösteriyor. Eğer böyle bir şey gerçekleştiyse, hack saldırısını yapan korsan ekip, ele geçirilen yazılım ile birlikte çok hassas kurumsal ve kişisel verilere erişim sağlamış olabilir.

Solarwinds

SolarWinds, birçok devlet kurumu ve Microsoft’un da içinde bulunduğu yüzlerce Fortune 500 şirketi dahil olmak üzere yüz binlerce müşteriye sahip bir şirkettir. Bu nedenle, hack saldırısından etkilenen şirketlerin sayısının gün geçtikçe artması çok da şaşırtıcı bir durum değil. Şirket, 18.000 kadar müşterisinin Orion’un korsanların eline geçen sürümünü kullandığını bildirdi ancak kesin rakamlar ile ilgili net bir açıklama yapmadı. Bu sebeple, bu sürümü kullanan kaç adet firmanın etkilendiği ve zarar gördüğü henüz belli değil. Ayrıca, zarar gören firmalar, verileri üzerinde halen araştırma yaptıkları için firmaların ne kadar ve nasıl zarar gördüğü de belirsizliğini koruyor.

Tüm bunların yanında, etkilendiği düşünülen teknoloji şirketleri ise yatıştırıcı açıklamalar yapmakla meşgul. Intel, WSJ’ye yaptığı açıklamada, bilgisayar korsanlarının şirketin ağına erişmek için farklı yollar denediğine dair hiçbir kanıt bulamadıklarını söylüyor. NVIDIA ise, şu ana kadar kendilerinin olumsuz bir etkiyle karşılaşmadığını bildiriyor. Aynı şekilde Belkin, bugüne kadar herhangi bir olumsuz etki tespit edemediklerini, Cisco ise hack saldırısının, Cisco teklifleri veya ürünleri üzerinde bilinen bir etkisi olmadığını söylüyor.

Son olarak, durum böyle olsa dahi, SolarWinds’ın devlet kurumları ile de çalıştığını ve olayın halen ciddiyetini koruduğunu belirtelim. Önümüzdeki günlerde hack saldırısıyla ilgili yeni ve resmi bilgilere ulaşmayı bekliyoruz.