Anasayfa Haber Kirin İşlemcili Huawei Laptop Mart Ayında Çıkacak

Kirin İşlemcili Huawei Laptop Mart Ayında Çıkacak

Huawei, Mart 2021’de Apple M1 rakibi Qingyun L410 model dizüstü bilgisayarı piyasaya sürecek.

Daha önce üreticilerin Apple’ı takip edeceğinden burada ahsetmiştik. Huawei’nin yeni cihazı bu bağlamda Apple M1 gibi ARM tabanlı Kirin 990 işlemci UOS 20 sistemini kullanacak. Peki nedir bu UOS 20? Unity Operating System, UnionTech tarafından geliştirilen ve Halk Cumhuriyeti tarafından yaptırılan Deepin tabanlı bir Çin Linux dağıtımıdır. Çin’in buradaki amacı, Microsoft Windows gibi yabancı işletim sistemlerine olan bağımlılığı ortadan kaldırmak.

Linux işletim sistemi bir dizüstü bilgisayarı piyasaya sürmeyi bir kenara bırakalım, ARM işlemcili ve Linux tabanlı bir laptop ciddi anlamda cesaret isteyen bir girişim. Apple burada halihazırda mevcut olan yazılım kütüphanesine güveniyor fakat Linux için böyle geniş bir arşiv henüz yok. Yine Huawei’nin nasıl bir Rosetta 2 alternatifi kullanacağını merak ediyoruz -hatta kullanıp kullanmayacağını bile bilmiyoruz.

Cihazın özelliklerine bakacak olursak MateBook 14 kalıbını temel alan, önceden duyurulmuş olan MateBook B5-420 iş dizüstü bilgisayarına dayandığını görüyoruz.

MateBook B5-420 dizüstü bilgisayar, 14 inç 3:2 oranlı 2K bir ekran ile geliyor ve tüketiciler, 10. nesil Core i5 veya i7 işlemci ve isteğe bağlı bir MX 350 grafik kartı arasında seçim yapabiliyorlar. Kirin 990’ın burada hangi işlemciye eşdeğer performans vereceğini ise henüz bilmiyoruz. Eğer işlemci M1 gibi performanslı olursa Intel rakiplerini geride bırakması muhtemel.