Anasayfa Makale 2020’nin En Beğenilen 20 Oyunu

2020’nin En Beğenilen 20 Oyunu

2020'nin En Beğenilen 20 Oyunu

2020 yılında oyuncular tarafından beğenilen, en iyi olmaya aday 20 oyuna sizlerle beraber göz atıyoruz.

2020… İnsanları tekrardan küresel bir salgınla tanıştıran, birçok değişimin yaşandığı bir sene. Artık her şeyi evlerimizden yaptığımız bu karantina dönemlerinde ve sokağa çıkma yasaklarında insanlar evlerindeki elektronik cihazlarla vakit geçirmeyi tercih ediyor.

Sosyal ve toplumsal ortamlarda bulunmanın salgın dolayısıyla pek mümkün olmadığı bu zaman dilimi içerisinde birçok oyun piyasaya çıktı, aniden dijitalleşmenin etkisinden olsa gerek geniş kitlelere ulaştı. Bu yazımızda, sizlerle birlikte 2020 yılı içerisinde en iyi olmaya aday, sıralamadan bağımsız olarak beğenilen 20 oyunu inceliyoruz.

Spelunky 2

Metacritic puanı 91 olan Spelunky 2, kaliteli vakit geçirebileceğiniz en iyi bağımsız yapımlardan. Rouge-like olmasına rağmen, 2D platform oyunu yapısıyla gayet eğlenceli bir oyun olduğunu söyleyebiliriz. İlgi çekici mağara atmosferinde geçen oyunda, karşınıza çıkan birçok düşmanla mücadele etmek zorundasınız. Yapısı gereği düşmanlarınızla mücadele ederken hızlı tepki vermeli, karakterinizi tehlikelerden uzak tutmanız gerekiyor. Binilebilir hindiler, etrafta dökülen lavlar ve ilginç yer altı dünyasının oldukça hoş olduğunu söyleyebiliriz.

Spelunky 2

Among Us

2018 yılında çıkmış olmasına rağmen tam iki yıl sonra yani 2020 yılında popülerlik ve oyuncu kitlesi kazanmış bir oyun Among Us. Pandemi dolayısıyla evde geçen karantina günlerinde birçok kişinin arkadaşlarıyla beraber zaman geçirmek için tercih ettiği bir yapım. Oyunun ana temasında arkadaşlarınız veya diğer oyuncularla beraber hepiniz bir uzay gemisinde bulunuyorsunuz. Amacınız uzay gemisindeki görevleri başarıyla tamamlamak fakat bir sorun var: aranızda birisi sabotajcı. Peki ya sabotajcı kim? İşte bu bilinmiyor, oyunu zevkli kılan şeylerden birisi de bu.

Önceden oyun tarafından otomatik olarak belirlenen en az bir, en fazla da 3 tane sabotajcı ve görevleri tamamlaması gereken mürettebat bulunuyor. Impostor (sahtekar) adı verilen oyuncular, mürettebatın görevleri başarıyla yapmasını engellemeye çalışıyor. Buna karşılık olarak da mürettebatın ya tüm görevleri başarıyla yapması ya da sabotajcıyı bulup şutlaması gerekiyor.

Ölenler ise hayalet olarak adlandırılıyor. Hayaletler oyuna katkı sağlamak için eğer mürettebattansa sabotajları düzeltmeli, Impostor ise de sabotaj yapmaya devam etmeli. Oyunun oldukça zevkli ve oynamaya değer olduğunu düşünüyoruz.

Among Us

Fall Guys: Ultimate Knockout

2020 yılının belki de en eğlenceli oyunlarından olan Fall Guys: Ultimate Knockout, çıkış yaptığı 30 Temmuz’dan beri inanılmaz bir yükseliş ve oyuncu kazandı. Parkur ve engelleri oldukça şirin gözüken karakterlerle aştığımız bu oyun, fiziğe de önem veriyor. Karakterinizin çevrede olup bitenden etkilenmesi, rengarenk ve hızlı atmosfer oldukça keyifli bir deneyim sunuyor. Oyunda amacınız 60 kişi beraber başladığınız parkurdaki engelleri aşarak geriye kalan bir grup oyuncuyla beraber ilerlemeye devam etmek. Kafa dağıtmalık bir oyun arıyorsanız tam size göre olduğunu söyleyebiliriz.

Fall Guys: Ultimate Knockout

Spider-Man: Miles Morales

Her ne kadar onlarca saat oynanabilecek bir oyun olmasa da, Spider-Man temalı bir oyun için oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. New York adeta bir oyun alanına dönerken, Peter Parker’dan uzaklaşıp genç Miles’ın dünyasına odaklandığımız bu oyun da gayet keyifli zaman geçirtecek, sadece PS4 ve PS5 ile oynanabilen bir yapım.

Ya düşmanlarınıza karşı kendinize güvenip mücadele edeceksiniz, ya da ezileceksiniz. Bu oyunda karar sizin.

Spider-Man: Miles Morales

Doom Eternal

Bazen oyunların dolambaçlılığından sıkıldıysanız, düz bir akışa sahip olan ve yalnızca ateş etmek istediğiniz oyunlar olabilir. Doom Eternal aradığınız oyunlardan. Metal gitar sesleri arasında düşmanınız olan şeytanları çeşitli silahlarla haklamaya çalıştığınız bu oyun, görünüş itibariyle dehşetli karakterlere sahip olsa da olağan oyun mantığından sıkılanlar için birebir.

Yapmanız gereken tek şey önünüzdeki şeytanları yenmeye odaklanmak ve ilerlemek.

Doom Eternal

If Found…

1990 yılında İrlanda üzerinde geçen bir hikayeye ait garip bir oyun If Found… Görsel roman türündeki bu oyunda günlükte bulunan resim ve yazıları silerek hikaye boyunca ilerlemelisiniz.

Güzelce resmedilen oyunda nostaljik havayı da oldukça iyi hissediyorsunuz. Hareketli bir drama diyebiliriz.

Dreamfeel tarafından geliştirilen If Found…, 2020 oyun ödüllerinde “Games for Impact Award”a aday olarak gösterildi. Eleştirmenler tarafından sanatsal yapısı ve silme mekanizmasıyla ilerleme mantığı oldukça hoş bulundu.

If Found...

Age of Empires III: Definitive Edition

2020 yılında oldukça sevilen ve bilinen Age of Empires serisinin 2005 çıkışlı olan üçüncü oyununun nihai remastered sürümü Age of Empires III: Definitive Edition, oldukça keyifli ve atmosfer bakımından da zengin bir oyun. Mücadeleler, krallıklar ve sonuna kadar kendisini hissettiren gerçekçi stratejiler…

Eskideki keyif veren Age of Empires havasından hem uzaklaşılmamış hem de yeni iki oyun modu daha eklenmiş. Tarihi savaşlar ve savaş sanatlarıyla alakalı olan bu bölümlerde kendilerinizi geliştirebilir, daha önceki 14 medeniyetin yanı sıra yeni eklenen İsveç ve İnkaları seçerek de mücadeleye başlayabilirsiniz. Unutmayın, krallığınızı yükseltmek ve korumak sizin elinizde. Aynı şekilde büyük bir felakete izin vermek de.

Yeni sürümde dokuların da bir hayli güzel gözüktüğünü söyleyebiliriz. Tarih ve strateji oyunu arayan biriyseniz Age of Empires III: Definitive Edition tam size göre.

Age of Empires III: Definitive Edition

Mount & Blade II: Bannerlord

Oldukça sevilen ve Ankara’da yer alan bir Türk firması Talewords tarafından geliştirilen Mount & Blade serisinin devam oyunu Bannerlord, ilk çıktığı andan itibaren büyük satış rakamlarına ulaştı. Yaklaşık 7 senedir geliştirilen yeni Mount & Blade oyununun ortaçağ temalı rol yapma tarzını sevenler için biçilmiş kaftan olduğunu söyleyebiliriz.

Sil baştan özel olarak geliştirilen bir oyun motoru kullanılarak yapılan Bannerlord, belirgin bir şekilde oyun dinamikleri ile yapay zeka anlamında da serinin diğer oyunlarına nazaran çok daha gelişmiş. Oyun, M&B: Warband’da yer alan Kalradya İmparatorluğu’nun çöküşü sonucu oluşan krallıkların öncesinde geçiyor. Diyaloglar, atmosfer ve rol yapma anlamında çok iyi iş çıkarıldığını görüyoruz. Bu tarz ortaçağ temalı oyunları sevmeseniz bile mutlaka oynamanız gerektiğini düşündüğümüz oyunlardan birisi.

Mount & Blade II: Bannerlord

Yakuza: Like a Dragon

SEGA tarafından geliştirilen yeni Yakuza oyunu Yakuza: Like a Dragon aslında işlemediği suçtan dolayı uzun süre hapis cezası alan Ichiban Kasuga adlı karakterin hikayesini anlatıyor. Yıllarca kendisine olan güvenini ve saygısını kaybetmeyen Ichiban, kendisine kurulan kumpasın yalnızca kendisine kurulmadığını, ait olduğu klanın da binbir oyunla en saygın adamlardan birisi tarafından yok edildiğini görür. İhanetin kaynağını keşfetmek amacıyla etrafına topladığı arkadaşlarıyla beraber Yokohama yer altı dünyasında süregelen çatışmadan sıyrılıp her şeyi düzene koymalıdır.

Dövüş, mücadele mekanikleri oldukça iyi olan bu yeni oyunda çeşitli alt görevler de bulunuyor. Eğer sıra tabanlı RPG oyunlarını seviyorsanız tercih edebilir, bu hikayenin bir parçası olabilirsiniz.

Yakuza: Like a Dragon

Microsoft Flight Simulator

Belki de bu senenin en çok sükse yapan oyunlarından birisi Microsoft Flight Simulator. FSX döneminde bir nesle uçuş simülasyonlarını sevdiren Microsoft, herkesin evinde kaldığı 2020 yılında insanların adeta gerçek dünyayı sanal olarak gezinmesini sağladı.

Microsoft’un olağanüstü bulut teknolojisi ve izlediği teknik, halihazırdaki gerçek dünyamıza ait verilere göre anlık olarak oyunun şekillenmesini sağlıyor. Oynanış bakımından da diğer uçuş simülasyonlarının aksine oldukça kolay olduğunu, deneyim anlamında da gayet tatminkar olduğunu söyleyebiliriz. İster gerçek bir pilot edasıyla göklerde süzülün, ister öylesine bir iki tuşa basarak basit şekilde oyunu oynayın, hiç fark etmez.

Oyunda gerçek zamanlı dünya verilerinden faydalanıldığı için aynı zamanda her uçuş bambaşka bir keyif veriyor diyebiliriz. Simülasyon severlerdenseniz mutlaka bu oyunu denemelisiniz.

Microsoft Flight Simulator

Demon’s Souls

PlayStation 5 için yayınlanan fantastik bir aksiyon RPG olan Demon’s Souls’da tuhaf atmosfer eşliğinde şeytanlar, zombiler ve şövalyelerle mücadele edecek; ürkütücü görünüşlü bu dünyada karakterinizi hayatta tutacaksınız. Aklınızdan çıkarmayın ki aniden sizi saniyeler içerisinde öldürebilecek zorlu düşmanlarla da mücadele etmelisiniz. Güzel grafikleriyle de yeni nesil oyunlar arasında en oynanabilir yapımlardan birisi.

Demon’s Souls

Grounded

Obsidian Entertainment tarafından geliştirilip Xbox Games Studios tarafından hem konsol hem de PC tarafında yayınlanan yeni nesil bir hayatta kalma oyunu Grounded.

Oyunda karınca boyutunda bir insan olarak arka bahçenizde hayatta kalmalı, çeşitli yiyecekler elde edip yemeli ve yeterince su tüketmelisiniz. Oyunda gitgide geliştikçe arka bahçenizde bulunan yeni düşmanlara karşı mücadeleye girişiyor, başarılı olabilmek için de yeterli kaynakları çevreden toplamanız gerekiyor. Şu anda erken erişimde olan Grounded’in nihai sürümünün 2021 yılında çıkması bekleniyor.

Yeni nesil hoş grafikleri ve hayatta kalma mantığı Grounded’i oldukça güzel hale getiriyor. İsterseniz arkadaşlarınızla beraber de maceraya atılabileceğiniz bu oyunu Xbox Game Pass sahibiyseniz mutlaka denemenizi öneriyoruz.

Grounded

Final Fantasy VII Remake

1997 yılında ilk PlayStation için piyasaya sürülen ve RPG dünyasının klasiklerinden birisi olarak anılan Final Fantasy VII’ın yeniden yapımı olan Final Fantasy VII Remake 2020 yılının da en iyi oyunlarından birisi.

Hikayesi, oyunun akışı ve oldukça hoş grafikleriyle beraber savaş mekaniklerinin de iyi konumda olduğunu söyleyebiliriz. Birçok karakterle oynayabilme imkanı, kendinize özgü yaklaşımlarla ilerleyebileceğiniz mücadeleler oyuna çok farklı bir hava katmakta. Square Enix tarafından geliştirilip yayınlanan bu oyunun Metacritic puanı ise 87. RPG oyunlarını seviyorsanız ve PlayStation 4’ünüz varsa Final Fantasy 7 Remake’in mutlaka oynamanız gereken oyunlardan biri olduğunu düşünüyoruz.

Final Fantasy 7 Remake

Assassin’s Creed Valhalla

Aşağı yukarı her sene çıkan Assassin’s Creed oyunları çıktığı döneme genel itibariyle hep damga vuran oyunlar olmuşlardır. Vikingler zamanında geçen Assassin’s Creed Valhallada, Eivor adındaki bir Viking klanı liderinin krala karşı olan mücadelesini ve maceraları anlatılıyor.

Hikayesi, akışı ve atmosferi ile birçok oyun arasından sıyrılarak 2020 yılının en iyilerinden olmayı başarıyor. Karakterinizin fiziksel özelliklerinin bir kısmını değiştirebilmeniz de önemli bir ayrıntı. Ubisoft Montreal tarafından geliştirilen yeni Assassin’s Creed oyununun Metacritic puanı ise 83. Macera ve görsellik odaklı oyunları seviyorsanız Valhalla’yı beğeneceğinizi düşünüyoruz.

Assassin’s Creed Valhalla

Animal Crossing: New Horizons

Nintendo Switch için Nintendo tarafından özel olarak geliştirilen Animal Crossing: New Horizons kesinlikle bu listede bulunması gereken oyunlardan biri. Yaşam simülasyonu türündeki bu oyunun tatlı grafikleri sizi büyüleyecek, aynı zamanda sakin ve huzurlu havası rahatlatacak.

Oyunun en beğendiğimiz yanı ise karakterinizi, evinizi hatta bulunduğunuz tüm adayı süsleyip istediğiniz hale getirebilirsiniz. Yaşam simülasyonu olduğu için gerçek hayatta yaptığınız balık tutma, bahçecilik gibi hobileri oyunda yapabilir, birden fazla oyuncuyla da oynayabilirsiniz. Bu güzel oyunun Metacritic puanı ise 90.

Animal Crossing: New Horizons

Ori and the Will of the Wisps

Şaşırtıcı derecede tatlı grafiklere sahip olan bu güzel oyun, temelde ormanda kaybolan baykuş hakkındaki İskandinav bir peri masalı. Koruyucu ruh Ori ile bol bol atlayıp zıplayacak, kimi zaman da farklı güzel mekanikleri fazlasıyla kullanacaksınız. Oldukça zarif ilerleme mantığı, sürükleyici hikaye ve ilginç güzel karakterler bulunduran bu oyunu çok beğeneceğinizi düşünüyoruz. Bu tatlı maceranın Metacritic puanı ise 88.

Ori and the Will of the Wisps

The Last of Us Part II

2020 Oyun Ödüllerinde 7 kategoride ödül alarak geceye damga vuran The Last of Us Part II, hafif korku temalı bir aksiyon oyunu. PlayStation 4 için Naughty Dog tarafından geliştirilen bu oyunun Metacritic puanı ise 93. Birçok oyuncu tarafından gerek atmosfer, gerek de hikayenin anlatım şekli olarak büyük övgüler aldı.

Görsellik, oyun mekaniği ve hikayesiyle beraber mükemmel bir yapım olan The Last of Us Part II’nin mutlaka oynamanız gereken “eserlerden” birisi olduğunu söyleyebiliriz.

The Last of Us Part II

Desperados III

Strateji oyunlarında olduğu gibi tepeden bakış mantığının olduğu bu oyun aslında alışageldiğimiz strateji türündeki oyunlardan çok farklı. Herhangi bir birim basmadığımız, yalnızca karakterleri yönetip doğru zamanda doğru hamleleri yaparak ilerlediğimiz bu oyunun oldukça zevkli olduğunu söyleyebiliriz. Oyunda sürekli bir aksiyon söz konusu zira amacınız hedefinize ulaşırken bir o kadar da gizli kalmak. Üstelik oyundaki karakterlerin kendisine özgü yeteneklerini de uygun yerlerde kullanabiliyorsunuz. Metacritic puanı ise 86.

Taktiksel yaklaşılan oyunları seviyorsanız Desperados 3 tam sizlik bir yapım.

Desperados 3

Command & Conquer Remastered Collection

24 yıl önce gerçek zamanlı strateji oyunu tanımını ortaya çıkaran yapım, büyük bir kitleye sahip. Halihazırda Petroglyph Games’te çalışan eski Westwood Studios çalışanları, oyunu 4K formatında yeniden tasarladı. Bu girişimle ortaya çıkan Command & Conquer Remastered Collection, 82 Metacritic puanına sahip. Remastered sürümle birlikte 3 genişleme paketi, yeniden düzenlenmen çok oyunculu mod, yenilenmiş kullanıcı arayüzü, harita düzenleyici gibi birçok yenilik sunuluyor. Gerçek zamanlı strateji türünü seviyorsanız, mutlaka denemelisiniz.

Command & Conquer Remastered Collection

Genshin Impact

Teyvat’ın fantastik dünyasında sizleri bekleyen kahramanca görevleri yaptığınız Genshin Impact, hem ücretsiz olmasıyla hem de görsel anlamda oldukça güzel gözükmesiyle bu senenin en hoş oyunlarından birisi. Metacritic puanı 84 olan bu oyunu sizler de mutlaka oynamalısınız diye düşünüyoruz.

Genshin Impact