Anasayfa Makale Çözüm: Exxen Bilgisayarda Çalışmıyor

Çözüm: Exxen Bilgisayarda Çalışmıyor

Acun Ilıcalı’nın Exxen isimli yeni yayın platformuna bilgisayardan erişemeyenler için çözüm yöntemleri.

Yeni yayın platformu Exxen, akıllı TV’lerde uygulaması olmaması gibi bazı eksikliklerle yayın hayatına başladı. TV’nin öldüğü, YouTube ve talebe bağlı diğer video hizmetlerinin tırmandığı bir çağda Acun’un Exxen girişimi mantıklı bir hareket. Öte yandan bu değişime hazır olmayan bazı bilgisayarlar var ve kullanıcılar içerikleri izleyemediklerinden şikayet ediyorlar.

Exxen Neden Bazı Bilgisayarda Çalışmıyor?

İçerik koruması. Evet, Exxen’in bazı bilgisayarlarda çalışmamasının tek cümlelik özeti bu. Exxen de Netflix, Amazon Prime veya Hulu gibi diğer bütün VoD hizmetlerinin kullandığı içerik koruma sistemine sahip. Bu sistemin amacı, yayınlanan içeriğin çalınmaması. Mesela Netflix’de izlediğiniz bir içeriğin videosunu kaydedemezsiniz, hatta içerikten bir ekran görüntüsü bile alamazsınız. Aynı şey Exxen için de geçerli.

Peki bilgisayarlar içerik korumasını desteklemiyor mu? Destekliyor fakat bunun bazı gereksinimleri var. Öncelikle söz konusu korumanın adı HDCP, High Definition Content Protection. Yüksek Tanımlı İçerik Koruması olarak tercüme edebileceğimiz bu sistemin çalışması için bilgisayarınızla monitörünüz arasındaki bağlantı HDMI, DisplayPort ya da DVI kablosuyla yapılmalı. Eğer bağlantınız VGA ise HDCP çalışmayacak ve bu yüzden de Exxen yayınlarını izleyemeyeceksiniz.

Burada ilk sorulan sorulardan birisi HDMI > VGA dönüştürücü ile izleyebilir miyim? Cevap yine hayır. HDMI ve DisplayPort, dijital sinyal aktaran protokollerdir. VGA ise analog sinyal aktarır. Bu yüzden HDMI’dan VGA’ya dönüştürücü kullandığınızda HDCP çalışmaz ve bu yüzden de Exxen yayınlarını izleyemezsiniz.

HDMI ve DisplayPort
HDMI ve DisplayPort: HDCP destekli modern bağlantı çeşitleri.

Monitör ve TV’de HDCP Desteği Şart

Her ne kadar DVI bağlantısı HDCP desteği sunsa da DVI girişi olan her monitör HDCP desteği sunmayabiliyor zira DVI da kendi içinde analog ve dijital sürümlere sahip. Bu yüzden monitörünüzün HDCP desteklediğinden emin olmanızda fayda var.

Tabi iş yine burada bitmiyor. Ekran kartınızın da HDCP desteği olması şart. Yine bazı durumlarda ekran kartı sürücünüz de güncel olmalı. Daha önce Intel GPU sürücüm güncel olmadığı için Netflix yayınlarını izlemek istediğimde hata aldığımı hatırlıyorum. Bu bağlamda ekran kartı sürücüleriniz, özellikle de Intel iGPU sürücüleriniz güncel değilse güncellemenizde fayda var. Yine AMD ve NVIDIA ekran kartınızın da sürücüsünü güncellemenizi öneririz.

Exxen’i TV’nize bağladığınızda da görüntü alabilmeniz için HDCP desteği gerekiyor. Çoğu TV bu teknolojiyi destekliyor fakat olur da görüntü alamazsanız , sürücüleriniz de güncel ise TV’nin HDCP desteği olup olmadığını kontrol etmenizde fayda var. Bu, üreticinin sitesinde yazmalı. Eğer bilgi bulamazsanız Technopat Sosyal’de TV modelinizi belirterek konu açabilirsiniz.