Anasayfa Makale Harici Diskten Veri Kurtarma

Harici Diskten Veri Kurtarma

Samsung’un Story Station harici diski bilgisayara taktığımızda tepki vermiyordu. Adım adım diskteki bütün veriyi kurtarıyoruz.

Daha önce sizlerle sabit diskten ve taşınabilir SSD’den dahi veri kurtarmıştık. Bugün ise ofisimze konuk olan bozuk bir harici diskten veri kurtarma yapacağız. Öncelikle harici diskler genelde nasıl bir yapıya sahip ve neden daha kolay bozuluyorlar buna değinelim.

USB Disklerin İç Yapısı

Çoğu harici diskin içerisinde aslında bir adet SATA sabit disk (HDD) yer alıyor. Üreticiler bu diskin USB üzerinden bağlanabilmesi için kutuya SATA arayüzünü USB’ye dönüştüren bir çip ve devre kartı (PCB) yerleştiriyorlar. Bu sayede USB portundan çıkan komutlar, SATA diskin anlayacağı şekilde tercüme ediliyor.

Burada tabi işin içine bir de enerji giriyor. Her ne kadar 2.5″ harici diskler aşırı bir güç gereksinimine sahip olmasa da aynı durum 3.5″ diskler için geçerli değil. Bu diskler için üreticler genelde kutunun yanında bir de adaptör sağlıyor. Adaptörü prize bağlamazsanız diskinizi sadece USB portundan gelen enerji ile çalıştıramıyorsunuz. 2.5″ disklerde bile üreticilerin bazen çift USB bağlantısı kullanmak zorunda kaldığını görüyoruz.

Arızanın Kaynağı

Harici diskler genelde iki sebepten bozulmakta. Bunlardan ilki kullanılan SATA-USB dönüştürücü devrenin bozulması. Bu bozulma takılan PC’nin USB portundna aşırı akım gelmesi sonucu da olabiliyor, kontrolcünün kalitesizliğinden de.

İkinci sebep ise diskin fiziksel hasar alması. Bu durumda genelde verileri kurtarmak pek mümkün olmuyor. En azından kendi başınıza kurtaramıyorsunuz, bir veri kurtarma merkezinden destek almanız gerekebiliyor.

Harici Diski PC’ye Bağlama: Veri Kurtarma

Bizim durumumuzda Samsung Story Station harici diskin içindeki sabit disk sorunsuz çalışıyordu. Bozulan tam da tahmin ettiğimiz gibi SATA arayüzünü USB’ye dönüştüren devre kartı idi. Bu durumda verileri adım adım kurtarmak için şu işlemleri gerçekleştirdik:

  • Harici disk kutusunu söktük.
  • Kutudaki diski ve devre kartını çıkardık.
  • Sabit diski SATA ve SATA güç bağlantısını yaparak bir masaüstü bilgisayara bağladık.
  • Masaüstü bilgisayarı çalıştırdık ve diskteki verilere artık Bilgisayar altından ulaşabiliyorduk.

Evet, biz bu şekilde kolayca haric diskimizdeki veriyi kurtardık. İşler sizin için bu kadar kolay olmayabilir. Bu gibi durumlarda eğer verileriniz değerli ise bir veri kurtarma şirketinden fiyat alabilirsiniz. Sorularınız varsa da Technopat Sosyal’de konu açıp sormaktan çekinmeyin.