Anasayfa Haber Telegram Sanıldığı Kadar Güvenli Olmayabilir

Telegram Sanıldığı Kadar Güvenli Olmayabilir

Telegram

Sohbet uygulamaları arasında güvenli olarak bilinen Telegram, bir özelliği nedeniyle okların hedefinde.

Son günlerde Whatsapp’ın değişen gizlilik sözleşmesi olaylarının ardından kullanıcılar, gizlilik ve güvenlik odaklı farklı bir sohbet uygulaması arayışına girdi. Telegram bu iş için biçilmiş bir kaftan olsa da “Yakınındaki Kişiler” özelliği nedeniyle akıllarda soru işareti oluşturuyor.

Telegram, günümüzde insanlar arasında küresel iletişimi kolaylaştıran en güvenli ve özel uygulamalardan biri olarak kabul edilmekte. Uygulamada bulunan ve çok sevilen “Yakınındaki Kişiler” özelliği, bulunduğunuz konuma yakın yerlerde Telegram kullanan arkadaşlarınıza veya farklı kişilere ulaşmanızı sağlıyor. Bu sayede arkadaşlarınızla ya da benzer düşünce ve hobilerinize sahip farklı insanlarla tanışma imkanı buluyorsunuz.

Çoğu kullanıcı Telegram üzerinden Yakınındaki Kişiler özelliğini, arkadaşlarının onları bulmasına izin verecek şekilde etkinleştirmeyi amaçlarken bazı kullanıcılar ise bu özelliğin aynı zamanda arkadaşları olmayan kişilere de konumlarını gösterileceğinin farkında olamayabiliyor. Yakın tarihli yazılmış bir blog yazısına göre, bu özelliği nirengi yöntemiyle kullanıp insanların nokta atışı konumu öğrenilebiliyor. Gizlilik ve güvenlik konusunu yerle yeksan eden bu durum, herkesin Telegram’a karşı bir mesafe koymasına ve tepki vermesine sebep oldu.

Telegram
Telegram Yakınındaki Kişiler Özelliği

Bir dolandırıcı veya suçlunun rastgele seçtiği bir kullanıcıyı hedef aldığını düşünün. Bu özellik, onlara hedef olarak belirledikleri kullanıcı hakkında ve ne kadar uzak mesafede oldukları hakkında bilgiler verecektir. Daha sonra, bu kötü niyetli kişiler gerekli işlemleri ve hesaplamaları yaptıklarında kullanıcıların bulundukları tam konuma erişebilmesi muhtemel.

Bu ciddi bir gizlilik riski olmakla beraber son derece güvenli olduğu iddia edilen bir uygulamada büyük bir eksiklik gibi görünüyor. Umarız ki Telegram bu sorunu inceler ve mümkünse kullanıcıların güvenliğini sağlamak ve konumunu korumak için gerekli düzeltmeleri yapar. Zaten herkes bu sorunu dillendirdi ve geliştiricilere de geri dönüş sağlandı.

Burada yapılması gereken bir şey, kullanıcıların bu özelliği etkinleştirmeyi veya devre dışı bırakmayı seçtiklerinde neler olacağını anlamasıdır. Çoğu kişi, Yakınındaki Kişiler özelliğini aktifleştirirse bulunduğu konumun Telegram’da görüleceğinin farkında olabilir. Ancak bunu anlamayan kullanıcılar için gerekli bilgilendirme şeffaf bir şekilde yapılmalı.