Anasayfa Haber ASUS ROG Maximus XIII Z590 Anakartlar Sızdırıldı

ASUS ROG Maximus XIII Z590 Anakartlar Sızdırıldı

ASUS ROG Maximus XIII Z590

ASUS ROG Maximus XIII Z590 serisinden ROG Maximus XIII Extreme Glacial ve ROG Maximus XIII HERO gün ışığına çıktı.

ASUS‘un Z590 yonga seti tabanlı ve Intel‘in Rocket Lake masaüstü işlemcileri için tasarlanmış yeni nesil ASUS ROG Maximus XIII 590 anakartları sızdırıldı. Ortaya çıkan modeller ise ROG Maximus XIII Extreme Glacial ve ROG Maximus XIII HERO olarak öne çıkıyor.

ASUS ROG Maximus XIII ailesinden olan iki anakart, Intel Rocket Lake masaüstü işlemcileri için tam destek sunuyor. Anakartlar aynı zamanda PCIe Gen 4.0 desteği taşıyan Z590 yonga setine sahip olacak. Her iki anakartın da çok farklı fiyat noktalarında fiyatlandırılacağı da bilgiler arasında.

ASUS ROG Maximus XIII Extreme Glacial Z590 Özellikleri

ASUS ROG Maximus XIII Extreme Glacial, ASUS Z590 anakart serisinin zirvesi. Bu ve standart Extreme sürümü arasındaki temel fark ise Glacial’ın önceden kurulmuş bir su bloğu içermesi ve öncelikle özel döngü soğutmalı PC’leri hedeflemesi.

Anakart, CPU soketine güç sağlamak için çift 8 pinli konektör yapılandırmasına sahip ve gerçekten yüksek hızlarda 128 GB kapasiteyi destekleyebilecek dört DDR4 DIMM yuvası sunuyor. Ek olarak, DIMM.2 genişletici yuvasının daha önce kullandığı mat siyah renkler yerine gümüş metalik bir renge sahip yeni bir sürümü var gibi görünüyor. Anakartta hız aşırtma ve ince ayar için birkaç düğme ve hız aşırtmacılar için gerekli olan  voltaj ölçüm noktaları da DIMM.2 yuvasının hemen yanında mevcut.

Genişletme yuvaları iki PCIe 4.0 x16 ve tek bir PCIe 4.0 x4 yuvası içeriyor. Anakartın kendisinde, her ikisi de alüminyum ön kapağın altında bulunan iki M.2 yuvası var ve PCH ayrıca özel döngü su bloğu tarafından soğutuyor. DIMM.2 yuvasının Gen 3 veya Gen 4 hızlarında çalışıp çalışmayacaklarını bilmesek de, iki ek M.2 yuvasına izin verecek nitelikte. Depolama, 6 SATA III bağlantı noktası ve çift USB 3.0/ 3.2 ön panel başlığı içeriyor.

ASUS ROG Maximus XIII HERO Z590 Özellikleri

ASUS ROG Maximus XIII HERO ise yaklaşık 400 dolar fiyat etiketi taşıyacak. Anakart Wi-Fi taşıyor gibi görünüyor, bu yüzden Z590 neslinde bu anakartın W-iFi olmayan bir uygulamasını göremeyeceğiz ve yalnızca bir model olacak. CPU bir kez daha çift 8 pimli konektör ile çalıştırılıyor, ancak takdir edersiniz ki güç dağıtımı Extreme versiyonuyla karşılaştırılamayacak nitelikte olacak. Bellek tasarımı ise benzer ve VRM’ler üzerinde ve I/O plakasının altında gömülü RGB LED‘leri olan büyük alüminyum soğutucuları görülüyor. VRM ısı bloğu, daha hızlı ve verimli ısı dağılımı için metalik bir ısı borusu içeriyor.

Anakart üzerindeki genişletmeler üç adet PCIe 4.0 x16 yuvası (x16 / x8 / x4 elektrikli) içeriyor. Ayrıca iki M.2 yuvası varken, ek depolama seçenekleri 6 SATA III bağlantı noktası içerir. I/O da çift USB 3.0 ve tek bir USB 3.2 ön panel başlığı içerir. Anakart üzerinde bir DEBUG LED‘inin yanında güç, sıfırlama ve esnek tuş düğmeleri yer alıyor. Anakart ayrıca SUPREMEFX Audio çözümünü de taşıyor.