Anasayfa Etkinlik CES 11. Nesil Intel Rocket Lake İşlemciler Resmiyet Kazandı

11. Nesil Intel Rocket Lake İşlemciler Resmiyet Kazandı

11. nesil Intel Core Rocket Lake işlemciler

Bir süredir sızıntı haberlerine konu olan ve merakla beklenen 11. nesil Intel Rocket Lake işlemciler sonunda resmiyet kazandı.

11.nesil Intel Rocket Lake işlemciler, CES 2021 etkinliğinde resmiye olarak duyuruldu. CES 2021 etkinliğinde Tiger Lake işlemcileri tanıtan Intel, masaüstü tarafındaysa 11. nesil Intel Rocket Lake işlemcileri için bir ön tanıtım gerçekleştirdi.

Intel her ne kadar sunum sırasında TDP, model, fiyat, ve performans gibi önemli başlıklar hakkında herhangi bir açıklama yapmasa da, yeni nesil işlemciler ile ilgili bazı merak edilen detayları kullanıcılarla paylaştı.

11.nesil Intel Rocket Lake işlemciler
11.nesil Intel Rocket Lake işlemciler

Bu kısımda yapılan açıklamalara göre, yeni nesil işlemcilerin 14 nm fabrikasyon süreciyle üretileceği belirtiliyor. Sunum sırasında Intel, 11. nesil işlemcilerde yer alacak olan Cypress Cove çekirdeklerinin de önceki nesle kıyasla yüzde 19 daha hızlı olacağına da dikkat çekiyor.

Bu kısımdaysa Intel, Cypress Cove çekirdeklerine sahip olan işlemcilerin oyun performansı konusunda yüzde 2 ila yüzde 9’luk bir artışa ev sahipliği yapacağını müjdeliyor. Aynı zamanda Intel, yeni nasıl işlemcilerin daha iyi entegre grafikler ve daha iyi yapay zekayla birlikte geleceğini de söylüyor.

Intel Core i9-11900K Özellikleri İle Neler Sunuyor?

Etkinlik sırasında ayrıca serinin en üst seviye modeli Intel Core i9-11900K modelinin özellikleri ile ilgili bazı detaylar da açıkladı.  Bu kısımdaysa Intel, yeni nesil işlemcinin tek çekirdekte 5.3 GHz’e ulaşabileceğini de söylüyor. Bu bakımdan AMD’nin ele geçirdiği tek çekirdek tahtını da geri almayı hedefleyen Intel, ayrıca 11. nesil işlemcinin tüm çekirdeklerinin ise aynı anda 4.8 GHz’e ulaşabildiğinin de altını özellikle çiziyor.

Şirket tarafından paylaşılan verilerle beraber 11. nesil işlemcilerin L1 ve L2 ön belliklerinde yüzde 100‘lük bir artışın gerçekleştiği de gözler önün seriliyor. Paylaşılan verilere göreyse yeni nesil işlemcilerle birlikte çekirdek başına 32 KB’lık L1 önbelleğinin 48 KB’a, 256 KB’lık L2 önbelleğinin ise 512 KB seviyesine kadar çıkartıldığını da gözlemlemekteyiz.

Yeni nesil işlemcilerle beraber uzunca bir süredir beklenen PCIe 4.0 teknolojisine geçiş yaptığını da müjdeleyen Intel, ayrıca yeni nesil işlemcilerin ultra hızlı M.2 MVMe SSD’leri de desteklediğini belirtiyor. Aynı zamanda yeni serinin sekiz çekirdekli 16 iş parçacıklı bir işlemciye de sahip olduğunu da ifade eden Intel, ayrıca yeni neslin 3200 MHz’de DDR4 RAM desteklediğini de söylüyor.

11. Nesil Intel Rocket Lake İşlemciler

Yüzde 19’lık bir IPC artışına da ev sahipliği yapan Core i9-11900K, VNNI ve artırılmış derin öğrenme gibi yetenekleri de bünyesinde barındırıyor. Bu sayede özellikle yapay zeka konusunda daha iyi bir performans vaat eden işlemci, ayrıca Xe iGPU dahili grafik birimiyle birlikte geliyor.

Yeni nesil grafik birimi ise yapılan açıklamalara göre AV1’e de destek sunuyor. Bunun yanı sıra bahsi geçen bu grafik birimi 4K 60 FPS değerinde çalışan üç farklı monitörü de rahatlıkla destekliyor.

i9-11900K vs Ryzen 9 5900x

Intel Core i9-11900K Oyun Performansı

CES 2021 sırasında aynı zamanda yeni nesil işlemcinin oyun performansı da gözler önüne seren Intel, bu kısımdaysa Core i9-11900K işlemcisini AMD’nin Ryzen 5900X modeliyle kıyaslıyor. Tek çekirdek performansının avantajıyla rakibine üstünlük kurmayı başaran işlemci, Cyberpunk 2077, Metro Exodus, AC: Valhalla ve Watch Dogs Legion gibi oyunlardaki performansıyla da rakibini geride bırakıyor.