Anasayfa Haber Donald Trump Xiaomi’yi Kara Listeye Aldı

Donald Trump Xiaomi’yi Kara Listeye Aldı

Donald Trump Xiaomi kara liste

Amerika Başkanı Donald Trump, Xiaomi başta olmak üzere bazı Çinli şirketleri kara listeye aldığını açıkladı.

Bildiğiniz gibi Amerika Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz yıllarda Huawei‘yi ulusal güvenlik tehdidi nedeniyle kara listeye almıştı. Yaşanan bu gelişmelerde sonra Amerika’nın ambargo kararlarıyla karşı karşıya kalan Huawei’nin Android lisansı askıya alınmıştı. ABD ve Çin arasındaki ticari gerilim her geçen gün başka bir boyuta taşınırken, Amerika Başkanı Donald Trump Xiaomi başta olmak üzere bazı Çinli şirketleri kara listeye eklediğini duyurdu.

Toplamda 9 farklı şirketi kara listeye eklediğini duyuran Trump, bu şirketlerin ise Çin ordusu veya hükümetiyle bağlantısı olduklarından şüphelendiklerinden dolayı kara listeye eklediklerini ifade etti. Bu kısımdaysa Amerikalı yatırımcıların listedeki şirketlere kaynak ve para aktarması yasaklandı. Alınan bu kararla beraber Amerikalı yatırımcıların 11 Kasım 2021 tarihine kadar kara listeye alınan bu şirketlerdeki varlıklarını elden çıkarması gerekecek.

Alınan Bu Karar Ne Anlama Geliyor?

Yaşanılan bu gelişme ise birçok kişinin aklına Amerika’nın Huawei ambargosunu getiriyor. Ancak, Xiaomi ve devamındaki 8 şirketin Huawei ve ZTE’nin dahil olduğu kara listede olmadıklarını ve bu kararın sadece yatırım yasağı olduğunu belirtmekte yarar var. Bu da Xiaomi’nin sadece Amerikalı şirketlerden yatırım almayacağı anlamına geliyor. Bunun dışında şimdilik Xiaomi’ye yönelik Android lisansının iptal edilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını da ekleyelim.