Anasayfa Haber Rahatsız Edici Reklam İçeren Uygulamalar Play Store’dan Kaldırılıyor

Rahatsız Edici Reklam İçeren Uygulamalar Play Store’dan Kaldırılıyor

Rahatsız Edici Reklam

Google, rahatsız edici reklam yayınlayan uygulamaları Play Store’dan kaldırmaya başladı.

Çoğu Android kullanıcısı, akıllı telefonuna indirdiği bazı uygulamaların göstermeye çalıştıkları çeşitli reklam türlerinden dolayı oldukça şikayetçi. Özellikle uygulamanın, kullanıcıya sunması gereken özelliklerinden çok gösterdiği reklamlar, deneyimi baltalamaya yetiyor. Google’ın rahatsız edici reklam olarak belirttiği reklam türleri tam bu yaşanılanları karşılayan bir kavram. Şirket, bu sebeple söz konusu reklamları içeren yüzlerce uygulamayı Play Store’dan kaldırmaya başladı.

Rahatsız edici reklamlar, kullanıcılara beklenmedik şekillerde gösterilen, yanlışlıkla tıklamalara neden olabilen, cihaz işlevlerinin kullanılabilirliğini bozan veya engelleyen reklamlara deniyor. Bu tip reklamlar genelde uygulamadan edinilen kazançları artırmak için geliştiriciler tarafından eklenir. Google’ın ise bu şekilde reklam yayınlanan uygulamalara karşı duruşu oldukça nettir. Play Store’da reklamların belli bir sınırı aştığı uygulamalar barındırılamaz ve Google’ın reklam yayınlama hizmetlerinden bir daha yararlanamaz.

Rahatsız Edici Reklam
Rahatsız edici reklamların nasıl olabileceğine dair bir örnek.

Durum böyle olmasına rağmen Play Store’da pek çok bu tarz uygulama uzun yıllar erişilebilir halde. Üstelik rahatsız edici reklamlar üzerinden geliştiricilerin çok fazla para kazandığı da tahmin ediliyor. Google, yaşanılan aksaklıkları durdurmak amacıyla, söz konusu ihlali yapan 164 uygulamayı Play Store’dan kaldırdı. Ancak buradaki asıl sorun, uygulamaların şimdiye kadar 10.018.820 kez indirilmiş olması. Yüklenme sayıları, oldukça fazla kişinin kullanım deneyiminin etkilendiğini ve insanların reklam aracı olarak kullanıldığını gösteriyor.

Peki çözümü nasıl olabilir?

Rahatsız Edici Reklam

Google, mağazasını ne kadar rahatsız edici reklamlara sahip uygulamalardan arındırmaya çalışsa da, bu yeterli bir çaba sayılmaz. Konuyla alakalı farklı bir adım atılması şart. Rahatsız edici reklam olarak nitelendirilen kazanç şekli genelde klon ve ilgi çekici isimlere sahip sahte uygulamalarda kullanılıyor. Özellikle insanların büyük bir kısmı akıllı telefonuna indirmek istediği uygulamanın gerçeği ile klonunu ayıramadığından veya indirmeye teşvik eden isimlere sahip sahte uygulamalara yöneliyor. Bu temel sorunlar çözüldüğü takdirde Play Store daha sağlıklı bir platforma dönüşebilir.

Son olarak, kaldırılan uygulamalar arasından en çok indirilenleri hemen aşağıdan inceleyebileceğinizi belirtelim.

iSwipe Phone X: 5 Milyon İndirme
DJ Mixer Studio 2018: 1 Milyon İndirme
Ringtone maker – Mp3 cutter: 1 Milyon İndirme
AppLock New 2019: 1 Milyon İndirme
Wifi Speed Test: 500 Bin İndirme
Wps Tester: 500 Bin İndirme
Wifi Key – Free Master Wifi: 100 Bin İndirme
WPS WPA Wifi Test: 100 Bin İndirme
OS Launcher 12 for iPhone X: 100 Bin İndirme
Battery Saver Pro 2020: 100 Bin İndirme
Video Music Cutter & Merge Studio: 100 Bin İndirme