Anasayfa Haber Google, Fransız Haber Sitelerine Telif Hakkı Ödemeye Başlıyor

Google, Fransız Haber Sitelerine Telif Hakkı Ödemeye Başlıyor

Google Haber

Google, uzunca süren görüşmelerin ardından Fransız basın derneği ile telif hakkı anlaşması imzaladı.

Bildiğiniz üzere Google, kendilerinden telif hakkı talep eden Fransız yayın kuruluşlarının içeriklerini göstermemeye başlamıştı. Bu durum Fransa’da büyük yankı uyandırırken, Google haber sitelerine telif hakkı ödemek için Fransız bir basın derneğiyle anlaşma imzaladı.

Fransa’da emsal niteliğinde diyebileceğimiz bir anlaşmaya imza atan Google, bu anlaşma doğrultusundaysa Fransız haber sitelerine artık telif hakkı ödemeye başlayacak.

Hatırlarsanız, 2019 yılında Avrupa Birliği ülkeleri için telif hakkı düzenlemesi yürürlüğe girmişti. Bu düzenlemede ise Google gibi sitelerin arama sonuçlarında haberleri gösterebilmek için yayıncı kuruluşlara telif hakkı ödemesi yaparak lisans almaları şart koşulmuştu. Bununla beraber Nisan 2020‘de Fransa Rekabet Kurumu ise Google’ın içerikleri kullanabilmesi için Fransız yayıncılık kuruluşlarına telif hakkı ödemesi zorunda olduğunu belirtmişti.

Google, Fransız Haber Sitelerine Telif Hakkı Ödemeye Başlıyor

Bu doğrultuda devam eden görüşmeler ise bugün sonuçlandı. Görüşmelerin sonucunda ise Google’ın Fransız haber sitelerinin içeriklerini yayınlayabilmesi için telif ücreti ödeyeceği açıklandı.

Google’ın 300 haber sitesini temsil eden Fransız basın derneğiyle yaptığı emsal niteliğindeki anlaşmadan yola çıkan birçok uzman ise, Google’ın tüm dünyada geçerli olabilecek bir telif hakkı modeli üzerinde çalıştığını da iddia etti.

Şimdilik, Google’ın ülkemizde de böyle bir telif anlaşmasına varıp varmayacağı bilinmiyor. Ancak, gerekli yasa düzenlemelerinin hazırlanıp meclisten geçtikten sonra Google’ın Türk basın kuruluşlarına da telif ücreti ödeyebileceği konuşuluyor.