Anasayfa Haber Intel, 7nm İşlemci Üretim Sorunlarını Aşıyor

Intel, 7nm İşlemci Üretim Sorunlarını Aşıyor

Intel Core i7 11700K

Intel, 7nm işlemcilerle birlikte sektördeki tartışmasız liderliğini geri kazanmak istiyor.

Bob Swan’ın yönetiminde olduğu Intel’in son kazanç raporu, şirketin yaşadığı üretim engelleri göz önüne alındığında dahi şaşırtıcı derecede olumlu görünüyor. Intel’in CEO’su Bob Swan’ın görevini 15 Şubat’ta devredeceği Pat Gelsinger, yaptığı açıklamada 7nm çipler için çalışmaların başarıyla devam ettiğini, ancak aynı zamanda çip üretiminin bir kısmını dışarıdan tedarik etme ihtiyacı olduğunun da kabul edilmesi gerektiğini söyledi.

Intel 7nm

Intel’in 2020 yılı kazanç raporu yayınlandı ve görünüşe göre şirket 2020’de 77.9 milyar dolarlık rekor bir gelir elde etti. Bu, 2019 performansına göre yüzde 8 artış anlamına geliyor. Bununla birlikte Intel 20.9 milyar dolar kar elde ettiğini ve hissedarlara 19.8 milyar dolar ödeme yaptığını da açıkladı. Şirket bu sonuçları günümüz pandemi koşullarında evden çalışmaya hızlı geçişin getirdiği fazla bilgisayar satışına bağlamakta. Sadece çip satışları değil, ilginç bir şekilde şirketin sürücüsüz otomobil bölümü de 2020’nin 4. çeyreğinde 2019’un aynı çeyreğine göre yüzde 39 daha fazla satış gerçekleştirdi. Intel’in Mobileye olarak isimlendirdiği sürücüsüz otomobil bölümü nispeten küçük bir çalışma alanı olmasına rağmen, Tesla’nın rakip olmak için altyapısını geliştirmeye devam ediyor.

Bu raporun sunulmasından sonra şirketin başına yeni geçecek olan isim Pat Gelsinger, Intel 7nm yonga portföyünün seri üretimini sağlamak için yaşanılan sorunlarını çözme yolunda büyük bir ilerleme kaydedildiğini açıkladı. Gelsinger ayrıca Intel’in büyük olasılıkla 7nm çip üretiminin bir kısmını harici dökümhanelere yaptırmak zorunda kalacağını da belirtti. Üretim konusunda yaşanılan bu aksaklık farklı çip üreticilerinden hizmet alınarak çözüleceğe benziyor. Şirket, farklı dökümhaneleri kullanarak hangi model işlemcileri üreteceği bilinmiyor. Ancak önceliğin Core i3 serisi olduğu tahmin ediliyor.

Pat Gelsinger
Pat Gelsinger

Pat Gelsinger, Intel’in Cupertino’daki belirli yaşam tarzı şirketlerinden daha iyi ürünler sunması gerektiğini söyledi. Burada Apple’a atıfta bulunuyor ama bunun nasıl gerçekleştirileceğine dair henüz bir plan yapılmış değil. Pat Gelsinger daha önce Intel’de 30 yılını CTO da dahil olmak üzere çeşitli rollerde geçirmiş bir emektar olarak biliniyor. Özellikle mühendislik konusuna odaklanılmış temel ilkelerle Intel’de bazı değişikliklerin baş mimarı şeklinde nitelendirilmesi muhtemel.