Anasayfa Haber Samsung, Teksas’ta Çip Üretim Tesisi Kuracak

Samsung, Teksas’ta Çip Üretim Tesisi Kuracak

Samsung Fabrikası

Samsung, ABD’nin Teksas eyaletinde 10 milyar dolar maliyetli çip üretim fabrikası kuruyor.

Samsung Electronics, ABD’deki en gelişmiş logic çip üretim tesisini kurmak için 10 milyar dolardan fazla para harcamayı göze aldı. Şirket, bu yatırımla beraber daha fazla Amerikalı müşteri kazanmayı ve endüstri lideri TSMC’ye yetişmeyi hedefliyor. Şirketin rakipleriyle başa çıkabilmesi için 3nm üretime odaklanacağı da sızdırılan bilgiler arasında.

Mevcut bilgilere göre şirketin planları henüz netleşmiş değil, ayrıca gelecekteki çeşitli durumlara göre değişebilmesi de olası. Ancak şirketin hedefi, fabrikanın inşasına bu yıl içerisinde başlamak, 2022’den itibaren büyük ekipmanları kurmak ve 2023’te faaliyete geçmek. Raporlara göre, yatırım miktarı değişse de Samsung’un planı proje için 10 milyar dolardan fazla finansman sağlamak anlamına geliyor.

ABD hükümeti, dünyanın en büyük yonga üreticisi olan TSMC’nin ABD topraklarında gelişmiş bir fabrika inşa etmesinden yanaydı. Hükümetin isteği doğrultusunda TSMC de bu destekle ABD topraklarında gelişmiş bir üretim tesisi kuracak. Bu doğrultuda 5nm çip fabrikası üzerinde çalışan TSMC’nin, fabrika çalışan kadrosunu dahi belirlediği konuşuluyor. İçeriden edinilen bilgilere göre, fabrika müdürü mevcut TSMC direktörü Wu Yihuang olacak.

TSMC

TSMC daha önce yaptığı bir açıklamada, Arizona’da kurulacak tesisin aylık 20.000 wafer üretim kapasitesine sahip olacağını ve 5nm üretim teknolojisini kullanacağını söylemişti. TSMC fabrikası için 2021’de inşaata başlanacak ve fabrika 2024’te seri üretim için hazır olacak.

Samsung’un 3nm üretim teknolojisine dayalı fabrikası için 10 milyar düzeyinde bütçe ayırması beklenirken, TSMC’nin bu projeye yaptığı harcama an itibarıyla 12 milyar dolar.

Son olarak, Samsung’un ve TSMC’nin planlanan üretim tesisleriyle ABD’de büyük bir rekabete girişeceklerini belirtelim. Rekabetin kazananın kim olacağını ise zaman gösterecek.