Anasayfa Haber Intel Rocket Lake Core i9 İşlemci, 98 Derece Sıcaklığı Görüyor

Intel Rocket Lake Core i9 İşlemci, 98 Derece Sıcaklığı Görüyor

Rocket Lake Core i9 98 Derece

Intel Rocket Lake Core i9 işlemciler, 250W güç tüketimi ile 98 derece düzeyinde sıcaklıklara erişebiliyor.

Bazı donanım meraklıları, aşırı yükler altında güç tüketimini ortaya çıkarmak ve bunu Comet Lake-S ailesinden önceki işlemciler ile karşılaştırmak için 11. nesil Intel Rocket Lake işlemcisi üzerinde bir stres testi gerçekleştirdi. Bunun sonucunda ise yaklaşan Core i9-11900KF işlemcilerin, aynı Comet Lake ataları gibi yük altında aşırı derecede ısınabileceği ve güç tüketebileceği ortaya çıktı.

Intel’in yaklaşan 8 çekirdekli Core i9-11900KF Rocket Lake-S işlemcileri, stres testleri sırasında iddia edildiği gibi 98 dereceye kadar ısınabiliyor ve 250W güç çekebiliyor.

Intel’in en yeni 10. nesil Core Comet Lake-S işlemcileri 125W TDP olarak derecelendirilmiş olsa da, tüm çekirdekler 56 saniye kadar tam yük altına girdiğinde 250W ila 330W‘a kadar güç çekerek maksimum potansiyellerini ortaya koyuyor.

Intel’in halka açık teknik özellikleri, güç tüketimini varsayılan güç düzeyine (PL1) göre listeliyor. Varsayılan güç seviyesi ile tüm çekirdekli turbo güç seviyesi (PL2) arasında büyük bir fark bulunuyor. Bu nedenle Comet Lake canavarını evcilleştirmek için gelişmiş bir ana karta, kaliteli bir güç kaynağına ve iyi bir soğutma sistemine ihtiyacınız olacak. Bunun nedeni ise Intel’in AMD’nin Ryzen serisine karşı daha rekabetçi hale getirmek için Comet Lake CPU’larında PL2 seviyesini artırmak zorunda kalması.

11900KF

Chiphell‘e göre aynı kurallar AIDA64’ün FPU stres testini çalıştırırken 98C’ye kadar ısınabilen ve 1.325V Vcore’da 250W güç çekebilen Intel’in 8 çekirdekli Core i9-11900KF Rocket Lake-S işlemcileri için de geçerli gibi gözüküyor. Test işlemcisi, giriş seviyesi 360 mm kapalı döngü sıvı soğutma sistemi kullanılarak soğutulmuş. Çipin netleşmiş frekansları bilinmiyor, ancak sızıntılara göre varsayılan olarak 3.50 GHz‘de çalıştığı ve tüm çekirdeklerinin 4.8 GHz‘e yükseldiği görülüyor.

Olgun bir 14 nm işlemi kullanılarak üretilen Intel’in 8 veya 10 çekirdekli en yeni işlemcileri tam olarak enerji verimliliği şampiyonları değil. Tabii ki bu durum şaşırtıcı da değil. Bunun nedeni ise, düğümün yüksek frekans ve yüksek çekirdek sayısını birleştiren işlemciler için geliştirilmemiş olması.

Rocket Lake-S işlemci yeni bir mikro mimariye dayanıyor ve Comet Lake-S işlemcilerine göre diğer birçok avantaja sahip olsa da termalleri ve güç tüketimi, en azından stres testleri olduğu sürece öncekilerle karşılaştırılabilir gibi görünüyor. Stres testlerinin genellikle gerçek dünyadaki iş yüklerini yansıtmadığının ancak bilgisayar yapınızın zayıf yönlerini ortaya çıkarmayı amaçladığının da altını çizelim.