Anasayfa Video Cooler Master TD500 Mesh Bilgisayar Kasası İncelemesi

Cooler Master TD500 Mesh Bilgisayar Kasası İncelemesi

Cooler Master’ın içine 2 tane 360 mm radyatör alabilen ARGB fanlı MasterBox TD500 Mesh kasasını inceliyoruz.

Mid Tower günümüzde en popüler kasa form faktörü ve bu boy kasalarda markalar arasında kıyasıya rekabet sürüyor. Bu da üreticileri yeni ve ilgi çekici ürünler çıkarmaya teşvik ediyor.

Cooler Master kasa satın almak için tıklayın

Cooler Master daha çok işin fiyat/performans noktasına odaklanmış ki TD500 Mesh modelinde de bunu görüyoruz. ARGB yani adreslenebilir RGB aydınlatmalı fanlardan bu kasada bolca bulunuyor.

Adreslenebilir olmaları fanlar üzerindeki tüm LED’lerin tek renk ve parlaklığa sahip olması yerine, her LED’in tek tek yönetilmesine imkan tanıyor. Böylece karmaşık animasyon ve renk efektleri oluşturmak mümkün oluyor.

RGB Ve ARGB fanlar

Cooler Master, TD500 Mesh içine bu fanlardan 3 tane önde ve 1 tane arkada olmak üzere tam 4 tane koymuş. RGB severler için kasa içi aydınlatma potansiyeli önemli çünkü anakartın ve işlemci soğutucusunun yanında duruyor.

Bunlar çok gürültülü çalışan fanlar değil. Dönüş hızları 1200 RPM civarında tutulmuş. Bu da kasa içi hava akışı sağlamak için yeterli bir fan hızı.

Cooler Master kolaylık olması için öndeki 3 fanı da tek bir PWM kablosuyla birleştirmiş. Bu aynı zamanda fan kablosu uzatma işlevi de görüyor. Anakart üzerindeki fan bağlantı noktaları az olanlar ya da bağlantı noktası ters yerde olanlar için güzel bir özellik.

ARGB Kontrolcü

Cooler Master kolay aydınlatma kontrolü için kasaya minik ARGB kontrolcüsünü de koymuş. Buna SATA kablosuyla güç veriyorsunuz. Yine kutudan çıkan RGB birleştirici kablo sayesinde kasadaki 4 fanı da tek ARGB kablosuna bağlayabiliyorsunuz. Bu şekilde anakarta ya da bu kontrolcüye kolayca bağlayabiliyorsunuz.

Güç Kaynağı

Cooler Master TD500’ü ülkemizde iki farklı konfigürasyonda satıyor. Bize inceleme için gelen model güç kaynaklı. Bu güç kaynağı Cooler Master 750W MWE v2 Bronze modeli. Adından da anlayabileceğiniz gibi 80+ Bronze verimlilik sertifikasına sahip.

Tek 12 Volt hatlı ve bu hat üzerinde 6,2 Amper güç verebilen, modüler olmasa da kaliteli bir güç kaynağı. Bu daha çok orta/üst seviye sistemlere uygun diyebileceğimiz bir güç kaynağı.

Kasaya karşıdan baktığımızda fanların önündeki dalgalı ızgara yüzey dikkatimizi çekiyor. Bu delikli yüzey öndeki fanların yüksek performansa sahip olması için maksimum hava akışı sağlıyor.

Temperli Cam

TD500 Mesh modelinin yan kapağında karartılmış temperli cam kullanılmış. Ayrıca bu cam kapak üzerine işlenmiş bazı dekoratif çizgiler de görüyoruz. Yine bu çizgiler kasa önündeki motifleri destekler nitelikte olduğu için tasarımda bir bütünlük sağlanmış.

Bu cam kapağı 2 tane parmak vida ile çıkarabiliyorsunuz. Cam kapağı çıkarıp kasa içine baktığımızda, kasanın alt kısmını boydan boya kaplayan bir güç kaynağı gizleyici görüyoruz.

Bu güç kaynağı gizleyici aynı zamanda içine 2 adet 3.5 inçlik sabit disk alabilen disk kafesini de barındırıyor. Kasaya toplamda 6 adet 2.5 inçlik disk takılabiliyor.

Toz Filtreleri

Kasanın önünde ve üstünde filtreler mevcut. Ayrıca kasa altındaki güç kaynağı fanı için de bir toz filtresi konulmuş. Ancak burada kasa altındaki filtreye plastik bir çerçeve yapılması ve bu filtrenin sürgülü şekilde yerine oturtulması çok daha iyi olabilirmiş.

Kasanın resmi olarak desteklediği en büyük anakart form faktörü ATX ile sınırlı kalıyor. E-ATX anakart da takılabiliyor ama bu kablo geçit kanallarını bir miktar kapatıyor ve kablo yönetimini sınırlandırıyor.

Kablo Yönetimi

Kablo yönetimi için anakartın altında ve üstünde fan, ses ve USB kablolarını geçirebileceğiniz birçok kanal ve delik bulunuyor. Anakartın yanında da güç ve diğer kablolar için kauçuk kablo geçit kanalları konulan 3 adet büyük delik bulunuyor. Ayrıca cırt cırtlı bantlar ve kablo kelepçeleri takmak için de kasa üzerinde birçok nokta bulunuyor. Zaten Cooler Master kasayla birlikte bolca plastik kelepçe sağlıyor.

Cooler Master kabloları geçirmeniz için kasa arkası ile kapak arasında 2 santimlik bir boşluk bırakmış. Bu boşluk belki biraz daha fazla olabilirmiş. Özellikle de 24 pinlik kalın anakart güç kablosu ile başka bir kablo üst üste bindiğinde, kapağın zor kapanmasına sebep olabiliyor.

Fan Ve Radyatör Desteği

Kasanın ön tarafında çift 360 mm radyatör desteği sağladığını görmek beni sevindirdi. Öne olduğu gibi isterseniz üste de 360 mm radyatör takabiliyorsunuz. Ama kasanın boyutları sebebiyle buraya takacağınız radyatör ve fan kombinasyonu yüksek soğutuculu belleklere izin vermeyebilir.

Cooler Master bunun önüne geçmek için radyatör montaj deliklerini olabildiğince cam kapağa yakın tutmaya çalışmış. Bunun da etkisiyle maksimum 44 mm bellek soğutucuları kullanabiliyorsunuz.

Bu kasaya 120 mm fanlardan 3 öne, 3 üste ve 1 arkaya olmak üzere toplamda 7 adet takabiliyorsunuz. 140 mm fan kullanmak isterseniz de 2 öne ve 2 üste olmak üzere 4 fana kadar takmak mümkün.

Master Liquid ML360R

Eğer bu kasa içinde sistem toplasaydım, yapacağım şey maksimum görsel uyum için üste ARGB fanlı Cooler Master MasterLiquid ML360R işlemci hazır sıvı soğutucusu takmak olurdu. Böylelikle aynı model toplam 7 ARGB fan ile muazzam bir kasa içi aydınlatmaya sahip bir sistem oluştururdum.

Bileşen Ölçü Kısıtlamaları

Kasanın bileşen ölçü kısıtlamalarına bakarsak; işlemci soğutucu için 165 mm, güç kaynağı için 180 mm, ekran kartı için 410 mm ölçülerini görüyoruz. 180 mm uzunluk 1000 Watt ve üzeri çok uzun güç kaynaklarını almanıza izin vermese de, Cooler Master’ın 850 Watt’a kadar 160 mm uzunlukta güç kaynakları olduğunu belirtelim.

Tabii ki bu sınırlama kasa içinde sabit disk kafesi takılıyken geçerli. İstendiğinde bu kafes çıkarılıp 295 mm’ye kadar alan açılabiliyor.

Ekran kartı için sunulan alan fazlasıyla yeterli. Eğer işlemci soğutucusu olarak hava soğutma kullanacaksanız 165 mm yükseklik piyasadaki çoğu soğutucu için yeterli bir alan.

Kasa Ön Paneli

Kasa önünde 2 adet USB 3.0 tip A yuvayla birlikte, ayrı analog ve kulaklık ve mikrofon girişleri, aydınlatmalı güç tuşu, reset tuşu ve disk işlem ışığı görüyoruz. Ben şahsen burada bir de Type C yuva görmek isterdim.

Sonuç Değerlendirmesi

Cooler Master TD500 Mesh’in güç kaynaklı versiyonu yaklaşık 1700 TL, güç kaynaksızı da 1000 TL civarına alınabiliyor. Bu kasayla 4 tane ARGB fan gelmesi de eğer RGB seviyorsanız gayet güzel. Rakip firmaların sadece 3’lü fan setlerinin 1.000 TL üzerinde fiyatlarla satıldığı düşünüldüğünde, Cooler Master’ın bu teknolojiyi daha erişilebilir kıldığını söyleyebiliriz. Bununla birlikte bu fanların sadece göbekten aydınlatmalı olduğunu hatırlatalım.

Bence kasanın bir eksisi güç kaynağı toz filtresinin sürgülü olmaması. Bunun dışında ön panelde USB Tip C yuva ve dikey ekran kartı montaj desteği de olsa iyi olurdu.

Dikey ekran kartı çok yaygın ya da çok aranan bir özellik olmasa da, kasaya baktığımda yeterli alanın aslında olduğunu görüyorum. Bu sebeple birkaç ufak tasarım değişikliği ile belki bu destek sağlanabilirmiş.

En büyük artısı ise tabii ki kasanın fiyatı diyebiliriz. Alışılmışın dışında bir tasarıma sahip olması ve çift 360 mm radyatör desteği sunması da artı olarak sayabileceğim diğer özellikleri arasında yer alıyor.